I forbindelse med Spildevandsplan 2012-16 for Frederikshavn Kommune fremgår det, at der i Frederikshavn Kommune er der 240 såkaldte regnbetingede udløb fordelt på 60 udløb fra fælleskloakerede oplande og 180 udløb fra separatkloakerede oplande.
Der udledes renset spildevand fra 8 offentlige renseanlæg og 1 nedsivningsanlæg (i Søholt). Endvidere er der 49 nødoverløb fra pumpestationer, som dog kun aflaster spildevand via nødoverløbet i tilfælde af pumpestop/-svigt.
Det er kommunernes opgave at udarbejde de konkrete handleplaner til forbedring af miljøtilstanden i vandområderne og grundvandet. I Vandplanen for det nordlige Kattegat og Skagerrak 2009–2015 er der ikke stillet krav om yderligere indsats overfor de eksisterende regnbetingede udløb i Frederikshavn Kommune i form af nedlæggelse af overløbsbygværker, etablering af bassiner eller lign.
Naturstyrelsen Aalborg har påpeget problemer med hydraulisk overbelastning af Bybækken på strækningen gennem Østervrå i forbindelse med regnvejr, hvilket hovedsageligt skyldes regnbetingede udledninger fra kloaksystemet i Østervrå til Bybækken. Der kan således ikke forventes givet tilladelse til nye eller forøgede udledninger af regnvand før de hydrauliske kapacitetsproblemer i Bybækken er afhjulpet.
På den baggrund vil Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Spildevand A/S i Spildevandsplanens planperiode iværksætte en nærmere undersøgelse af årsager til og konsekvenser af den hydrauliske overbelastning under regn. Dette vil ske med henblik på at udarbejde en plan for tiltag, der kan afhjælpe eller reducere udledningerne fra kloaksystemet til Bybækken.
Der er konstateret forureningspåvirkning i Degemose Bæk. Årsagerne hertil er iflg. beskrivelsen i planen endnu ikke lokaliseret, men kan muligvis skyldes spildevandsudledninger fra ejendomme i det åbne land eller fra overløbsbygværket eller renseanlægget i Brønden.
I Spildevandsplanens planperiode vil Frederikshavn Kommune iværksætte en nærmere undersøgelse af kilderne til forureningspåvirkningen med henblik på at fjerne påvirkningen.
Det nævnes ligeledes, at der i perioder har været stærkt organisk forurening af den øvre del af Hørby Å (øvre del af Møllebæk). Det nævnes, at det ikke hidtil er lykkedes at lokalisere årsagen til forureningen. Der er mistanke til enten spildevandspåvirkning fra spredt bebyggelse på den øverste rørlagte del eller udsivning af organisk forurenet dræn fra marker, overgødet med gylle.
Kommunen vil iværksætte en nærmere undersøgelse af kilderne til påvirkningen med henblik på af fjerne den organiske belastning i Hørby Å.
Tekst af Per Rye