Et vitamintilskud af nye kompetencer satte skub i RosenTryks ambition om eksport til Sverige. Væksthus Nordjylland og det lokale erhvervskontor hjalp virksomheden med at finde den nye medarbejder, som førte planerne ud i livet.
RosenTryk ligger i Sæby i Nordjylland. Her produceres der grafisk tryk på plastikposer, silkepapir og anden emballage til brug alle steder lige fra modeverdenen til den lille lokale fiskeforretning. Virksomheden har specialiseret sig i at lave små serier fra 1.500 stk. og opefter. Det er attraktivt for kunder, som har unikke behov eller som bare ønsker begrænsede partier, forklarer RosenTryks direktør Niels Donsig Pedersen:
- For mindre virksomheder kan det eksempelvis være et stort problem at have mange penge bundet i plastemballage, som står ude på lageret. Vi tilbyder dem at købe små partier lidt af gangen, når behovet melder sig. Så kan de investere de fleste penge i udvikling af deres forretning i stedet, siger Niels Donsig Pedersen.
Nye kompetencer var nøglen til svensk marked
Forretningsudvikling var også på dagsordenen hos RosenTryk selv, da virksomheden besluttede at deltage i projektet Yderlig Vækst. Der skulle nye kompetencer til for at skabe vækst, og efter sparring med Væksthus Nordjylland og det lokale erhvervskontor valgte RosenTryk at benytte muligheden for tilskud til at ansætte en ledig højtuddannet. Målet var at realisere virksomhedens ambition om at komme ind på det svenske marked.
- For at komme i gang skulle vi have ny hjemmeside og nyt salgsmateriale, så vi kunne nå ud til de svenske kunder. Vi ansatte Anja til at hjælpe os, og det er gået rigtig godt.
Vi har modtaget den første ordre fra Sverige og der er flere på vej – og så er Norge jo det naturlige næste skridt, fortæller Niels Donsig Pedersen.
Det sætter skub i tingene at prøve noget nyt
Med en kandidatgrad i international marketing fra Aalborg Universitet var Anja Miller et oplagt match til RosenTryk og udfordringen med at få hul på det svenske marked. Siden sin ansættelse som salgs- og marketingkonsulent i februar har Anja Miller bl.a. sørget for, at RosenTryk har fået ny hjemmeside på dansk og svensk, et nyhedsbrev hvor kunder holdes ajour med produktnyheder og tilbud samt nyt salgsmateriale til brug i både Danmark og Sverige.
De mange forskellige opgaver, hendes tydelige aftryk på resultaterne og ikke mindst de nyttige erfaringer betyder, at Anja Miller ikke et øjeblik fortryder, at det var et løntilskud gennem projekt Yderlig Vækst der betød, at hun fik chancen hos RosenTryk:
- Sådan er det i øjeblikket, hvor virksomhederne generelt er forsigtige med at ansætte. På den her måde kan man få en fod i døren, vise hvad man duer til og skabe sit eget job. Det gavner jo både en selv og virksomhederne, fortæller Anja Miller.
Hun mener, at højtuddannede som hende selv har masser at byde på. Selvom det måske er nyt for mange, så burde flere især mindre virksomheder tage springet og prøve et samarbejde med en højtuddannet:
- Jeg tror, at vi får sat ekstra skub i tingene. Ofte skal der noget nyt til for at skabe udvikling, og det bidrager man til, når man bringer nye kompetencer ind i en virksomhed og ser tingene med andre øjne, siger Anja Miller.
Som led i projekt Yderlig Vækst er Anja Miller ansat hos RosenTryk indtil februar 2014. Parløbet har dog allerede været så positivt for både hende og virksomheden, at begge parter håber på at fortsætte samarbejdet med en varig ansættelse.
Højtuddannede er løftestang for yderområders udvikling
Siden starten i 2012 har 235 virksomheder deltaget i Yderlig Vækst, og heraf har 100 ansat en ledig højtuddannet. Efterspørgslen og positive tilbagemeldinger fra virksomhederne vækker glæde i Vækstforum, som har skudt 56 mio. kr. i initiativet for at styrke væksten i de nordjyske yderområder. Potentialet er stort, og erfaringen viser, at ansættelse af højtuddannede ofte fører til øget udvikling og nye arbejdspladser, fortæller borgmester Lars Møller fra Frederikshavn kommune, som er medlem af Vækstforum:
- Jeg hører fra mange virksomheder, at de er rigtigt glade for samarbejdet. Også dem som ikke forventede den store gevinst, inden de fik hjælp til at tage springet og ansætte en højtuddannet. Med nye kompetencer kan virksomhederne løse flere opgaver og skabe nye forretningsmuligheder. De højtuddannede får til gengæld vigtig erhvervserfaring, og så får de forhåbentligt også øje på de spændende jobmuligheder i Nordjyllands mange mindre virksomheder, siger Lars Møller.
I flere nordjyske kommuner er der også igangsat initiativer, som skal styrke kontakten mellem virksomheder og højtuddannede og bringe sidstnævntes kompetencer i spil som løftestang for erhvervslivets udvikling. I Frederikshavn har man bl.a. arrangeret busture og virksomhedsbesøg for nyuddannede kandidater fra Aalborg Universitet:
- Første skridt på vejen til et godt samarbejde er ganske enkelt, at virksomhederne og de højtuddannede mødes og forstår, at de har brug for hinanden, siger Lars Møller.
Yderlig Vækst hos Væksthus Nordjylland
Siden projektet blev startet i foråret 2012 har 235 virksomheder modtaget sparring fra Væksthus Nordjylland og de kommunale erhvervskontorer samt benyttet tilbud om strategisk rådgivning, kompetenceløft, netværksdeltagelse eller tilskud til ansættelse af højtuddannet arbejdskraft i op til 12 måneder. Målet med Yderlig Vækst er at hjælpe mindre virksomheder med at realisere deres vækstambitioner for herved at styrke det regionale erhvervsliv.
Yderlig Vækst gennemføres af Væksthus Nordjylland, de kommunale erhvervskontorer, VisitNordjylland, Nordjyske Erhvervsskoler, University College Nordjylland og Aalborg Universitet. Det nordjyske Vækstforum har støttet projektet med i alt 56,5 mio. kr. hvoraf de 51,5 mio. kr. kommer fra EU’s strukturfonde og 5 mio. kr. fra de regionale udviklingsmidler.
Yderlig Vækst kører indtil juni 2014, og der er stadig 31 mio. kr. i projektets pulje, som kan komme nordjyske virksomheder til gavn. Interesserede kan læse mere om mulighederne for deltagelse hos Væksthus Nordjylland på www.vhnordjylland.dk