Børne- og Ungdomsudvalget drøftede forleden på rådets møde på ny spørgsmålet om ”Sammentænkning af Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud”.
Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i begyndelsen af november at udsætte sagen med henblik på yderligere beregninger og forslag.
Et flertal bestående af SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti samt Enhedslisten beslutteforleden at sende oplægget i høring i de berørte MED-udvalg og bestyrelser samt Handicaprådet, Integrationsrådet og Folkeoplysningsudvalget. Venstre kan ikke følge indstillingen, da forslaget efter partiets opfattelse ikke er tilstrækkeligt konkret. Desuden finder Venstre, at forslaget ikke imødekommer forventningerne til attraktive dag- , klub- og fritidstilbud – ikke mindst set i forhold til oplandet og 3. klasses eleverne i byerne.
Det oprindelige forslag var udarbejdet, mens Pia Karlsen (V) var fungerende formand i Børne- og Ungdomsudvalget, men da formand Christina Lykke Eriksen (SF) vendte tilbage efter endt barselsorlov, fandt hun basis for at udforme nye idéer.
Det nye oplæg rummer oplæg til dialog med udgangspunkt i de indkomne forslag. SFO I (0-2. klasse) i Skagen, Frederikshavn og Sæby, SFO I og II i oplandsbyerne, og SFO I og II skal arbejde med at udvikle et ny profil for området. Der bliver en stigning i forældretaksten på 25 kr. i eftermiddagsmodulet og morgenmodulet som en naturlig konsekvens af, at der er færre børn i tilbuddet. Morgenmodul kan evt. ske i samarbejde med dagtilbud. Rationalet er anslået til 0 kr.
Inden for fritidstilbud ses på fritidscentre (3.kl. – 18 år) i Skagen, Frederikshavn og Sæby. For 3. kl.-børn gælder, at tilbuddet oprettes under ungdomsskolelovgivningen. Der kan laves mulighed for, at børnene hentes af fritidscentrene på de respektive skoler og befordres til fritidstilbuddet. Der er fremmøderegistrering for børnene. Forældrebetalingen følger forældre kronemæssigt taksten for SFO I. Det forventede rationale for flytning af 3. klasse til fritidscentrene er på kr. 2.226.400. Forventet merudgift til fastholdelse af økonomisk friplads for 3. klasses børn (kr. 345.000), mindre betaling for 18 børn, der går fra fritidscenter til SFO (kr. 77.220) samt mindre udgift til støttepædagoger til 3. klasse børn (kr. 85.000). Samlet rationale på 1.889.180 kr.
Ungdomsskolens tilbudsvifte skal tilrettelægges, så der alene er tale om det lovgivningsmæssige minimumsniveau, altså kun ”skal-opgaver”. Tilbuddene på Tranåsskolen og garagen skal gentænkes evt. i et andet regi. Ungdomsskolen skal tænkes mere ind i skolen i valgfag og understøttende undervisning. Der skal findes mulige synergier mellem fritidstilbuddene og ungdomsskolen. Rationale anslås til 1.200.000 kr.
Endelig skal bygningsmassen optimeres, og der skal ses på, hvorvidt der kan ske en bedre udnyttelse at kvadratmeterne i både de tre store byer som i oplandsbyerne. Der skal kigges bredt på mulighederne, både inden for dagtilbud, skole og fritidstilbud, og der skal ligeledes indgås dialog med kultur- og fritidsområdet om at tænke på tværs at områderne for en bedre udnyttelse af kvadratmeterne. Rationale 200.000 kr.
Samlet rationale i alt på 4.009.180 kr. Rationalerne er tænkt i såkaldt helårsvirkning. I 2016 vil der ikke kunne hentes helårsvirkning, idet der er opsigelsesvarsler af personale, opsigelsesvarsler på bygninger samt varsling af takster.
1 mio. kr. afsat i budget 2016 fordeles med 0,3 mio. kr. til mindre vacance ved ledige stillinger i folkeskoleregi og dagtilbudsregi, 0,3 mio. kr. til imødekommelse af ferielukning i distrikter, hvor det er nødvendigt at holde tilbud åbne samt 0,1 mio. kr. til sfo/foreninger og 0,2 mio. kr. til klubberne.