”Vi har fået den første finanslovsaftale efter valget til Folketinget i sommer. Det er desværre en aftale, som får store, meget negative konsekvenser for både arbejdsmarkedet, det sociale sikkerhedsnet og velfærden, også her i vores lokalområde,” siger afdelingsformand Finn Jenne fra 3F Frederikshavn.
Listen over finanslovens negative initiativer er lang. Blandt andet:
– Der spares på de helt nødvendige arbejdsmarkedsuddannelser, som skal sikre, at virksomhederne får de medarbejdere, som de har brug for, med de rette kvalifikationer.
Generelt fjernes med et snuptag 46 mio. kr. under den kosmetiske overskrift ”målretning” hvilket ikke kan skjule, at der er tale om en håbløs besparelse. Dertil får AMU-skolerne hvert år skåret to procent på alle taxametre og grundtilskud, og AMU-kursernes fælles-taxametre beskæres oveni med 0,2 procent. Men Dansk Folkeparti, Venstre, de konservative og Liberal Alliance stopper ikke her:
Deltagerbetalingen sættes samtidig op på de fælles kurser, som bruges af alle brancher, og som blandt andet bidrager til fælles forståelse for hele arbejdsmarkedet. Besparelserne er helt i modstrid med, hvad der er behov for, hvis de kortuddannede skal have de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger. I vores afdeling var det kun 6 procent af de erhvervsaktive medlemmer, som i løbet af de første tre kvartaler af 2015 gennemførte et eller flere af de erhvervsrettede AMU-kurser.
– Arbejdstilsynet får for alvor sparekniven at mærke: Over 100 fyresedler uddeles, og hver femte medarbejder må forlade sit job. Væk er de særlige indsatser over for problemområder, eksempelvis det psykiske arbejdsmiljø og byggeriet, og løbende kampagner i form af ekstra tilsynsrunder mod særlige brancher, der er kendt for problemer. Besparelserne vil ramme 3F’s medlemmer hårdt. I forvejen kan hvert fjerde medlem ikke fejre sin 60 års fødselsdag på arbejdsmarkedet. De er enten nedslidte af et hårdt og belastende arbejdsliv eller allerede afgået ved døden. De nyeste tal over en 10-årig periode viser, at der alene i vores afdeling er 279 medlemmer, som efter en arbejdsulykke har fået anerkendt en méngrad på over fem procent og fået tilkendt en arbejdsskadeerstatning på gennemsnitligt 412.478 kr.
– Tidligere på efteråret var de borgerlige partier også i pengenød, da de skulle forsøge at rette en smule op på den katastrofale dagpengereform, som Dansk Folkeparti fik gennemført sammen med den tidligere VK-regering under Lars Løkke i 2010. Den dagpengereform, som har kostet flere end 60.000 lønmodtagere deres ret til dagpenge. Da man skulle rette en smule op på dén dagpengereform, måtte de ledige selv betale for tre fjerdedele af forbedringerne gennem forringelser andre steder i dagpengereglerne!
– De borgerlige planlægger med finansloven at spare en halv mia. kr. i boligydelser til nogle af samfundets svageste og mest udsatte grupper: Pensionister, udviklingshæmmede og handikappede, kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister.
– De borgerlige skærer derudover en halv mia. kr. fra kontanthjælpsmodtagerne, hvilket vil ramme op imod 32.000 familier. Kontanthjælpsmodtagere skal bl.a. fremover hver især finde seks ugers ustøttet arbejde om året – ellers ryger eksempelvis et ægtepar på kontanthjælp ned på halv ydelse! Aftalen er indgået med Dansk Folkeparti, selvom partiets formand Kristian Thulesen Dahl i tv lige før valget afviste, at man ville være med til at indføre et loft eller skære i kontanthjælpen.
– Både de lavere boligydelser og besparelserne på kontanthjælp vil øge antallet af udsatte borgere, der bliver tvunget til at forlade deres hjem, fordi de ikke kan betale huslejen. Konsekvenserne er alvorlige, ikke mindst for de enlige forsørgere med børn, som bliver tvunget ud af deres hjem og sat på gaden.
– Det spinkle borgerlige flertal har også med én stemmes flertal gennemtrumfet i Folketinget, atkommunerne i de kommende år skal spare over syv mia. kr. Det kan kommunalpolitikerne naturligvis ikke gøre, uden at det går alvorligt ud over folkeskolerne, omsorgen for vores ældre og udsatte borgere og kvaliteten i daginstitutionerne for de yngste.
”Alle disse besparelser og nedskæringer er negative for det danske velfærdssamfund og for et velfungerende arbejdsmarked. De er endnu mere uforståelige, når man ser på, hvad Dansk Folkeparti, Venstre, de konservative og Liberal Alliance ellers har uddelt penge til,” siger Finn Jenne. ”Lad mig bare nævne et par eksempler”:
– Man forærer boligejerne knap 600 millioner kroner næste år i skattelettelser – og det er de bedst stillede danskere med de dyreste ejendomme, som får de største gaver!
– Samtidig har man fundet et par hundrede millioner kroner, som går til at nedsætte bilafgifterne – hvor de dyreste luksusbiler får de største, markante lettelser, igen til glæde for de mest velhavende danskere.
– De rige, almene, skattebegunstigede fonde skulle efter regeringens oplæg til finanslov yde et beskedent bidrag til fællesskabet, men efter voldsomme medieklager fra fondenes erhvervsspidser stak de borgerlige partier piben ind og lempede med et pennestrøg i 12. time fondene for en skatteudgift på over 100 mio. kr.
– Der er også uddelt skattelettelser til rige arvinger i de store, familieejede virksomheder – under den misvisende overskrift ”vækst i Danmark”… I samme ”pakke” satte man stop for billige boliger i byerne ved at sløjfe kommunernes mulighed for at forlange, at en fjerdedel af nybyggeriet i byerne består af almene boliger.
”Man kan roligt konstatere, at det borgerlige flertal har delt masser af julegaver ud til deres kernevælgere og sponsorer, mens 3F’s medlemmer kun har fået besparelser, nedskæringer, dårligere velfærd og et ringere arbejdsliv i udsigt”, siger Finn Jenne.