Planlægningen af skoleåret 2016-17 er øverste punkt på dagsordenen, når Børne- og Ungdomsudvalget afholder næste møde den 14. marts.
Børne- og Ungdomsudvalget behandlede skoleårets planlægning på mødet den 3. marts 2016. Der er efterfølgende kommet beregninger på hele skoleåret. Derfor er der lavet en ny sagsfremstilling.
Ressourcetildelingen til undervisning for skoleåret 2016/2017 beregnes efter den vedtagne ressourcetildelingsmodel gældende for skoleområdet i Frederikshavn Kommune. Tildelingen er beregnet ud fra 5.530 elever i normalklasser og 295 elever i specialklasser. I forhold til det nuværende skoleår er det en stigning på 58 elever i normalklasserne, og et fald på 26 i specialklasserne. Skolernes ressourcetildeling til undervisning vedrører primært timer til normalundervisning, understøttende undervisning, holddeling, særlig støtte og specialundervisning. Herudover ressourcer til ledelse, aldersreduktion og inklusion, som også er en del af skolens budget.
I skoleåret 2016-17 mangler der 8.811.000 kr. i budgettet til skoleårets planlægning. Heraf udgør servicereduktion, omprioriteringsbidrag og demografi i alt 7.574.000 kr.
Den vedtagne overenskomst på lærerområdet er underfinansieret med 2,6 mio. kr. årligt. Kommunerne har selv skullet finde finansiering til de personlige løntillæg, som nuværende undervisere i specialklasser er berettiget til. Dernæst er der i forbindelse med budget 2016 vedtaget reduktionskrav vedrørende stillingsvakancer. På skoleområdet udgør dette i alt 1,1 mio. kr.
Da eleverne skal undervises, er det nødvendigt at indregne beløbet som en reduktion i skoleårets planlægning. I forhold til skoleårets planlægning 2016-17, søges der om en ekstrabevilling til 79 tosprogede elever. En tosproget elev er beregnet ud fra et gennemsnit af enhedsomkostningen pr. elev tillagt inklusionssatsen, svarende til 59.220 kr. pr. elev. Dette giver fra august til december 2016 et beløb svarende til 1.949.325 kr. Herfra trækkes det ekstraordinære integrationstilskud på 1,5 mio. kr. Der ansøges derfor om en ekstrabevilling på 449.325 kr. for 2016. Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til om der også skal søges en ekstra bevilling i 2017.
Hvis det manglende budgetgrundlag på 8.811.000 kr. skal findes indenfor skoleområdets nuværende ramme, skal ressourcetildelingen nedsættes med 5,98 time/elev. En nedsættelse af denne størrelse vil betyde, at skolerne ikke kan dække de lovmæssige påkrævede undervisningstimer i forhold til deres nuværende antal klasser og afdelinger. Der vil heller ikke være mulighed for at tilbyde holdtimer, specialundervisning eller særlig støtte til eleverne, hvilket er et specifikt lovkrav.
Skal der findes andre løsninger, så skolerne får mulighed for at kunne bruge deres ressourcer anderledes, er der disse muligheder indenfor skoleområdets ramme, hvor begge løsninger fordrer en ændring af den nuværende styrelsesvedtægt:
- at udfase afdelinger i de enkelte distrikter
- at give skolerne mulighed for frit at klasseoptimere indenfor eget distrikt
Børne-, kultur- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller forud for mødet, at Børne- og Ungdomsudvalget dels drøfter skoleårets planlægning og dels beslutter, hvordan skoleårets planlægning 2016-17 budgetteres, herunder hvordan den manglende ramme på 8.811.0000 kr. findes.
Tekst af Per Rye