Patienter med hjertesvigt kan nu, i et nyt stort projekt, holde øje med deres sygdom hjemmefra. Projektet er et resultat af et tæt samarbejde mellem de nordjyske kommuner, Region Nordjylland, de praktiserende læger og Aalborg Universitet.
Hjertesvigtspatienter i gang med hjemmemålinger
En række patienter er allerede i fuld gang med hjemmemålingerne, og op mod 600 patienter med hjertesvigt forventes involveret i projektet TeleCare Nord Hjertesvigt, som bygger videre på det oprindelige TeleCare Nord-projekt for KOL-patienter.
Projektet tilbyder telemedicinsk hjemmemonitorering for nordjyske patienter med diagnosen hjertesvigt. Det betyder, at patienten får et TeleKit, som indeholder en tablet, en blodtryksmåler og en vægt. Patienten foretager målinger derhjemme, og sender dem via telekittet til en sygeplejerske i kommunen eller på et af regionens hjertesvigtsambulatorier. Sygeplejersken aflæser målingerne og vurderer, om der er tegn på forværringer eller behov for ændringer i patientens behandling.
Bruger erfaringer fra KOL-projekt
Det er ikke første gang, at Nordjylland markerer sig med telemedicin. I Nordjylland tilbydes allerede hjemmemonitorering til patienter med KOL, og de nordjyske erfaringer herfra danner i disse år grundlag for en nationale implementering af telemedicin til KOL-patienter.
– Telemedicin er kommet for at blive, og i Nordjylland har vi gode erfaringer med telemedicin til KOL-patienter. Derfor er vi glade for nu at kunne tilbyde telemedicin til udvalgte hjertepatienter, som nu hjemmefra kan holde øje med deres sygdom, siger Peter Larsen, Næstformand for styregruppen for hjertesvigtsprojektet og afdelingsleder i Region Nordjylland.
Stærkt tværsektorielt samarbejde i Nordjylland
Hjertesvigt-projektet er en del af de nordjyske sundhedsaftaler, som danner rammen om indsatser, der styrker sammenhængende patientforløb på tværs af kommune, praktiserende læge og sygehus, og netop samarbejdet mellem de forskellige aktører på sundhedsområdet spiller en afgørende rolle.
– Et sammenhængende sundhedsvæsen kræver et tæt og engageret samarbejde mellem sundhedsvæsnets parter. Det er ikke nogen selvfølge, og derfor skal vi i Nordjylland være stolte af, at vi først med KOL-projektet og nu med projektet til hjertesvigtspatienterne formår at etablere et forpligtende og tværsektorielt samarbejde om at udnytte telemedicin til at udvikle vores fælles sundhedsvæsen med patienten i centrum, siger Rikke Albrektsen, styregruppeformand for hjertesvigtsprojektet og Social og sundhedsdirektør i Frederikshavn Kommune.
Aalborg Universitet står for forskningen
Aalborg Universitet gennemfører som en del af projektet et større forskningsprojekt, der undersøger om telemedicin kan styrke patientens egenomsorg og empowerment ved at stille data og viden til rådighed for patienten. Universitetet undersøger også, om telemedicin har sundhedsøkonomiske effekter i form af færre sygdomsforværringer og indlæggelser. Forskningen gennemføres som et randomiseret forsøg. Det betyder, at patienterne via lodtrækning fordeles i en gruppe med telemedicin og i en kontrolgruppe uden telemedicin. Efter en periode sammenlignes resultaterne for de to grupper.
De første patienter er allerede startet, og det forventes at op mod 600 patienter med hjertesvigt involveres i projektet. I alle hjertesvigtsambulatorier og nordjyske kommuner kan man få tilbud om at deltage i hjertesvigtsprojektet.
Yderligere informationer
– TeleCare Nord Hjertesvigt et 3-årigt projekt, som afsluttes ved udgangen af 2018.
– Projektet er et fuldskala projekt, og alle patienter med diagnosen hjertesvigt bosiddende i en nordjysk kommune, som opfylder inklusionskriterierne, tilbydes at deltage i projektet.
– TeleCare Nord er samarbejdsprojekt mellem region, kommune og praktiserende læger med et budget på 22 mio. Projektet er finansieret af alle de nordjyske kommuner og Region Nordjylland. Digitaliseringsstyrelsen støtter projektet med ca. 9 mio. kr.
Læs mere om TeleCare Nord hjertesvigt på www.telecarenord.dk