SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Start på lovende 2014
Danmark
I starten af 2013 var væksten skuffende lav, men vi så tendenser til bedring i løbet af året, og meget tyder på, at 2014 kommer til at byde på pænere vækstrater. Denne tendens blev bekræftet af de endelige BNP-tal for 3. kvartal, som blev offentliggjort lige inden jul. Tallene bekræfter udviklingen fra de såkaldte flash BNP-tal. Således steg BNP med 0,4% i 3. kvartal 2013 – og måler vi væksten over seneste år, så blev det til en fremgang på 0,5%. Fremgangen var især drevet af en stor stigning i eksporten. Og med udsigt til endnu mere medvind fra vores eksportmarkeder, så er der en god chance for, at eksportvæksten i 2014 kommer til at blive betydeligt højere end, hvad vi så i 2013.
Den flotte udvikling i eksporten har samtidig resulteret i, at betalingsbalanceoverskuddet i 2013 nåede det højeste niveau nogensinde. Bagsiden af dette historisk høje niveau er, at den indenlandske efterspørgsel stadig ikke rigtig er kommet i gang. Dette på trods af, at 2013 har budt på stigende realindkomst, skattelettelser og en stor stigning i forbrugertilliden. På denne baggrund er der altså plads til vækst i forbruget i 2014, selvom realindkomsterne næste år kommer til at udvikle sig noget mindre gunstigt. Men udviklingen i 2013 indikerer, at man ikke skal regne med noget kraftigt forbrugsopsving.
Den stigende realindkomst i 2013 var ikke et resultat af stor nominel lønvækst, men et resultat af en meget lav inflation, som bliver på omkring 0,8% å/å. Inflationen i 2013 lander dermed på det laveste niveau siden 1953, dvs. den laveste inflation i 60 år.
Selvom der har været snak om risiko for deflation, så er den lave inflation snarere en konsekvens af lavere afgifter, og stagnerende råvarepriser på det globale plan. Renser man for de lavere afgifter, så skal man ikke længere tilbage end til 1986 for at finde et år med lavere prisvækst.