Frederikshavn Kommune har i løbet af 2018 udarbejdet handlingsplan og ”actioncard” til forebyggelse af radikalisering og ekstremisme samt bekæmpelse af æresrelaterede konflikter.
Baggrunden herfor er, at Folketinget i 2016 vedtog en plan for det forebyggende arbejde med dels radikalisering og ekstremisme og dels i forhold til æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.
Udmøntningsaftalen består bl.a. af en styrket kommunal og national indsats. For at styrke den kommunale indsats forventes det, at alle kommuner får udarbejdet handlingsplaner og understøtter indsatserne med en model for samarbejde med politiet og infohusene.
Udarbejdelsen af handlingsplanen skal således sikre, at ansatte i Frederikshavn Kommune handler ensartet og professionelt i håndteringen af disse sager.
Materialet er udarbejdet i RESK-teamet (Radikalisering, Ekstremisme, Social Kontrol og æresrelaterede Konflikter). RESK-teamet er en tværfaglig arbejdsgruppe, der behandler indkomne bekymringshenvendelser for de nævnte områder. Derudover er RESK-teamet ansvarlig for at implementere og eksekvere handlingsplanen.
RESK-teamet refererer til Børne-, ungdoms- og arbejdsmarkedsdirektøren. Indsatsen er forankret i Center for Ungdomsskoler, klubber og SSP. Derudover afrapporterer teamet til en styregruppe for integrationsområdet samt den kommunale chefgruppe.
RESK teamet består af en koordinator/tovholder fra SSP, repræsentanter fra hhv. Center for Børn og Skole, Center for Familie, Center for Arbejdsmarked og socialpsykiatrien samt en repræsentant fra politiet.
Mødeintervallet er en gang i kvartalet eller ad hoc som følge af konkrete sager. På møderne drøftes og kvalificeres bekymringerne primært i regi af retsplejeloven og serviceloven.
Integrationsrådet drøfter sagen på møde den 29. januar, og Byrådet har det på dagsordenen for rådets næste møde den 30. januar.
Tekst: Per Rye