Gymnastiksalen var fyldt til sidste plads.
De stod op, langs den bagerste mur. De stod op i redskabsrummet og ud i forhallen. Omkrig 200 var mødt op for at vise deres støtte til Stensnæsskolen, da Fællesbestyrelsen for skolen i Voerså, der omfatter Stensnæsskolen, skolefritidsordningen og børnehaven, havde indkaldt til borgermøde mandag sidst på eftermiddagen.
Formanden for Fællesbestyrelsen, Charlotte Laubek, indledte med en var velkomst til de mange fremmødte, og de fire politikere i panelet og håbede på en konstruktiv dialog.
I panelet sad Poul Sørensen fra dansk Folkeparti, Mette Hardam fra Venstre, Brian Kjær fra Socialdemokratiet og Ida Skov fra Enhedslisten.
Selve mødet var kun sat til en time. Ekstra pres kom der på Mette Hardam og Poul Sørensen, da de øvrige to i panelet var nødt til at forlade mødet efter en halv times tid, for at nå frem til andre møder om nedlukningstruede skoler, men de to tilbageværende klarede de mange spørgsmål så godt, det nu kunne lade sig gøre.
Mange spørgsmål fra salen
Spørgsmålene fra salen var mange, og der blev ivrigt spurgt om beregninger, besparelser, økonomi, børnenes tarv og miljø, transport, elevernes længere ophold i busserne, afstand og alternative busruter samt flytning af elever til eksempelvis Stensnæsskolen.
Poul Sørensen mente, det var 8 års fejlslagen politik, der var skyld i, vi var til møde i dag. Han mente bestemt ikke, der kunne spares penge ved at transportere elverne fra Stensnæsskolen andre steder hen. I øvrigt forherligede han også hele området med dets natur og beliggenhed.
- Jeg var selv med til et politisk møde her i Voerså sidste efterår inden kommunalvalget. Her lovede samtlige 6 politikere i panelet, at Stensnæsskolen ville der bestemt ikke blive rørt ved. Det kunne der slet ikke være tale om, men det er der åbenbart nogen, der har glemt nu, sagde Poul Sørensen.
På et spørgsmål fra salen om hvor meget der kunne spares ved at nedlægge Stensnæsskolen svarede Poul Sørensen – intet, mens Mette Hardam ikke havde noget bud. Brian Kjær svarede 5 millioner kroner på klasserne, men her kom der en hurtig reaktion fra salen, hvor der blev henvist til tænketanken CEPOS, der havde beviser på, der ikke var noget at spare. Tværtimod kunne man risikere, det blev dyrere. Ida Skov mente heller ikke, der var noget at spare.
Et andet spørgsmål gik på hvad gennemsnitsprisen pr. elev i Frederikshavn Kommune var? Gennemsnitsprisen pr. elev i kommunen var kr. 44.000 –, mens den for Stensnæsskolens vedkommende var kr. 46.000 – pr. elev. Til denne oplysning kom der hurtigt igen svar fra salen, at det skyldtes, der til Stensnæsskolen var knyttet en idrætshal, hvilket ikke var tilfældet med andre skoler i kommunen.
En anden i salen mente, at nærområdet var mere værd end de 5 millioner kroner, der var tale om, der her kunne spares. Vedkommende havde ikke noget imod sport, men syntes det så mærkeligt ud, at man var parat til at bruge rigtig mange millioner kroner på en ny skøjtehal i Frederikshavn, og så nedlukke den velfungerende sydlige del af kommunen.
Ildsjæle tog sig af børnene
Fra salen blev det også bragt frem, at skolen i Voerså var i verdensklasse, og området var fyldt med ildsjæle. Det kunne ses, ikke bare i dag på de mange fremmødte, men når der blev kaldt til arrangementer – ja så mødte folk bare op. Et eksempel kunne være, at spejderledere havde ofret sig i skolegården til at bage snobrød sammen med børnene, og på multibanen blev igangsat små konkurrencer af fodboldtrænere fra Voerså IF – alt imens forældrene var til møde.
- Jeg er i Voerså valgt til Distriktsudvalget. Her får vi konstant tudet ørerne fulde fra Frederikshavns Kommunes side om, at vi skal bevare, de små samfund. Det hænger ikke rigtig sammen, nu hvor Stensnæsskolen er lukningstruet. Vi føler os totalt til grin, sagde Mogens Berg Jensen.
Til det nikkede Mette Hardam anerkendende, da hun er valgt til Distriktsudvalget i Lyngså.
50 millioner kr. skal spares
I Børne- og Ungdomsudvalget skal der i alt spares 50 millioner kroner, og det er 4,5 % af den samlede ramme i Frederikshavn Kommune. Politikerne opfordrede da også folk i salen til at komme med forslag til, hvor der kunne spares.
Om nogen blev ret meget klogere af mødet i dag, er ikke godt at vide. Men som Mette Hardam konstaterede, at hun til daglig arbejder med tal, og det var noget, der kunne ses i mangen en sammenhæng, men det var hele tiden spørgsmålet om, hvad man holdt dem op imod.
Charlotte Laubek var dagens ordstyrer, og præcis da der var gået en time brød hun ind og stoppede mødet. Mange i salen havde flere spørgsmål, men det kunne nemt have blevet meget sent, hvis alt dette skulle have været debatteret.
Underskriftindsamling
I de sidste dage, har der været vældig aktivitet for at indsamle protestunderskrifter, mod den truende nedlukning af Stensnæsskolen. Onsdag morgen kl. 08.45 afleverer 7. klasse fra Stensnæsskolen mere end 1.000 underskrifter til formanden for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke Eriksen. Det foregår på pladsen udenfor rådhuset i Frederikshavn.