På onsdag afgøres det, om byrådet i Frederikshavn vil godkende plangrundlaget for prøveboringen efter Skifergas i Dybvad. Det bliver dog næppe afslutningen på sagen, da Netværk til oplysning om skifergas (NOS) allerede har forberedt en klage til Naturklagenævnet over Kommunens plangrundlag og VVM (Vurdering af virkninger på Miljøet). NOS mener, at kommunen skal undersøge konsekvenserne af det samlede skifergas-projekt, inden Total, sammen med den danske stat investerer et milliardbeløb i prøveboring, afgræsningsboringer og den første prøvefrakturering.
”Formålet med prøveboringen at indvinde skifergas, boringen giver ingen mening i sig selv”, siger Carsten Cederholm, som er initiativtaget til NOS og fortsætter ”Ifølge planloven kan man ikke dele projektet op og godkende det i mindre bidder, man skal undersøge miljøkonsekvenserne for det samlede projekt, inden man går i gang”. Carsten Cederholm, der selv arbejder som projektleder inden for byplanlægning, tror, at netværket har en god sag. ”Kommunens VVM er udarbejdet af Totals konsulent Rambøll – Total har selv draget konklusionerne i forhold til miljøet, mens kommunen blot har ageret ekspeditionskontor”, siger Carsten Cederholm.
NOS opfordre byrådet til at lade planprocessen gå om, så man undgår en lang og resursekrævende sag i Naturkagenævnet. Foreningen har ingen intentioner om at besværliggøre processen eller at trække sagen i langdrag, men ønsker blot, at miljøkonsekvenserne undersøges ordentligt, inden politikerne beslutter, om de vil give Total lov til at bore efter skifergas.