Alle historier har som bekendt to sider. Det gælder også historier om Flygtninge i forbindelse med 2. verdenskrig.
Den ene side af sagen kan sommeren over opleves i Retfærdigheden, hvor der er udstilling om de flygtningeruter, der via Sæby fragtede flygtninge til det neutrale Sverige under krigen. Lidt længere oppe af Algade, på Museet, fortælles en helt anden historie om flygtninge i Sæby i forbindelse med 2. verdenskrig. Det er en anderledes barks historie, og for mange ukendt eller glemt, men den viser heller ikke lyse sider af den danske historie.
”I er ikke velkomne!” er titlen på udstillingen på museet, men alle er selvfølgelig meget velkomne til at kigge ind. Udstillingen fortæller om østtyskernes farefulde flugt fra Den Røde Hærs fremmarch, den danske modtagelse af de tyske flygtninge og livet i de danske flygtningelejre. Der er særligt fokus på flygtningelejrene i lokalområdet i Sæby og Østvendsyssel. Udstillingen giver et indblik i et stykke besættelseshistorie, som de færreste kender til. De kom til Danmark, men hvor mange var de egentlig? Hvor kom de fra og hvor længe blev de? Det er nogle af de spørgsmål, som du kan få besvaret i udstillingen. De tyske flygtninge er en del af den danske Besættelseshistorie, som ikke mange kender til.
Udstillingen på museet er en del af Kystmuseets EU-Interreg projekt, Marifus, der arbejder med kulturoplevelser og destinationsudvikling med nye lokale samarbejdspartnere. Da Kystmuseet har samarbejdet med ”Retfærdigheden” om udstillingen om Flygtningetransporterne til Sverige, var det oplagt at kæde de to historier sammen, og sætte temaet om de tyske flygtninge op som udstilling på museet i Sæby. Begge sider af historien er små stykker af verdenshistorien med et meget lokalt udgangspunkt i Sæby og Østvendsyssel, og begge er historier, der giver indsigt og stof til eftertanke.
Udstillingen er åbnet og kan ses sommeren over på Museet i Sæby, Nordjyllands Kystmuseum.