Plan- og Miljøudvalget skal på udvalgets næste møde den 2. oktober behandle et forslag om etablering af et aflastcenter på Aalborgvej 100 og 104 syd for Sæby mellem jem & fix og Harde Stål og lige over for Skiold og Bygma. Arealet grænser op til rundkørslen.
Ejendomsudvikling Nord A/S anmoder om, at der igangsættes planlægning (lokalplan samt kommuneplantillæg), der kan muliggøre etablering af et aflastningscenter stedet. (Ejendomsudvikling Nord er hjemmehørende i Aabybro).
Aflastningscentre er tiltænkt at indeholde den type butikker, som der ikke er plads til i bymiljøet i en bymidte. Formålet med et aflastningscenter er at aflaste bymidten. Aflastningscenteret på Aalborgvej skal foruden udvalgsvarebutikker også indeholde vaskehal og ladestationer.
Særlige bestemmelser i Planloven
Et aflastningscenter kræver ændring af eksisterende kommuneplans retningslinjer for detailhandel samt eksisterende kommuneplanrammer.
Planloven indeholder særlige bestemmelser med krav til aflastningscentre. Der kan udlægges areal til aflastningscentre i byer, hvor der er et tilstrækkeligt kundegrundlag, bl.a. for at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten.
Planloven angiver et redegørelseskrav, der skal være opfyldt, før der kan udlægges et aflastningscenter. Kommunen kan først endelig træffe beslutning om etablering af et aflastningsområde, når der er redegjort for kundegrundlaget, og der er sket en samlet vurdering jf. planlovens redegørelseskrav. Dette sker bl.a. for at sikre øvrige hensyn – herunder bl.a. til butiksforsyningen i bymidten og oplandseffekten i forhold til nabokommuner.
Uklarheder i det ansøgte materiale
Den kommunale administration vurderer, at det nuværende materiale fra Ejendomsudvikling Nord A/S ikke indeholder en fyldestgørende redegørelse for behovet for et aflastningscenter. Det er bl.a. ikke oplyst, om etableringen af aflastningscentret har det fornødne kundegrundlag, eller om det vil have negativ indflydelse på butiksforsyningen i bymidten og oplandsbyerne. Der er heller ikke i materialet klarhed over, hvilke former for butikker og butiksstørrelser, der tænkes etableret.
Før den egentlige udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg kan iværksættes, vurderer den kommunale administration, at der først skal udarbejdes en fyldestgørende detailhandelsredegørelse, som belyser forholdene grundigt.
Redegørelsen bør også forholde sig til alternative muligheder, som f.eks. at udvide bymidten, så der kan blive plads til større butikker inde i byen.
Det er kommunen, der skal udarbejde en sådan redegørelse – typisk ved at indgå aftale med en ekstern rådgiver.
Redegøre for tilstrækkeligt kundegrundlag
Administrationen indstiller, at inden kommunen eventuelt påbegynder processen med en detailhandelsredegørelse (og afholder udgifterne hertil), skal ansøger først udarbejde en mere detaljeret ansøgning. Denne detaljerede ansøgning skal redegøre for udstrækningen af et tilstrækkelig kundegrundlag, samt for hvilke butikstyper, som kan forventes, og hvorfor disse ikke uden videre kan placeres i bymidten.
Dette er væsentligt for at vurdere, om udbuddet i Sæby forøges, eller om eksisterende butikker flyttes ud af Sæby bymidte eller væk fra oplandet.
Dialog med handelsstanden
Når der foreligger en mere detaljeret ansøgning, vil administrationen indgå i dialog med handelsstandsforeningen i Sæby og andre relevante interessenter i oplandsområdet inden videre politisk behandling.
Forud for Plan- og Miljøudvalgets møde indstiller kommunens Center for Teknik og Miljø indstiller, at igangsættelse afventer en detailhandelsredegørelse, som positivt taler for et aflastningscenter. Desuden at kommunens eventuelle opstart af udarbejdelsen af en detailhandelsredegørelse afventer en mere detaljeret ansøgning fra ansøger, som redegør for bl.a. kundegrundlag og opland. Endelig påpeges, at igangsættelsen kan genoptages, når forvaltningen forelægger materiale for det politiske udvalg.
Tekst: Per Rye