Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11164 articles
Browse latest View live

Hvor længe skal tyverierne fra Spar Torvet blive ved?

$
0
0

Natten mellem søndag og mandag, fik Spar Torvet i Sæby stjålet ca. 80 euro paller fra gården.

Det er sket mellem kl. 21.30 og 6.30, og der er ingen spor – ingenting, men pallerne kan kun være hentet af en lastbil, da de fylder en del. Pallerne har en værdi af 5200 kr.

Spar Torvet har igennem den sidste tid oplevet stigende tyveri, ikke bare fra gården, men også fra butikken. Det er alt lige fra, at en kunde der stopper en pakke kager ned i sine bukser, til at en pakke med ispinde bliver tømt, og den tomme papæske bliver smidt under en reol.

Andre mener, at Spar Torvet skal sponsorer det ugentlige forbrug af blomster, bananer, mentos m.m.

”En frustrerende og næsten håbløs situation at dæmme op for, men det er klart, at jeg er nød til at øge overvågningen, desværre”, siger Jette, som er indehaver af Spar Torvet.

Der har tidligere været mange indbrud i og uden for forretningen, hvor der er stjålet både brød, øl, vand og meget andet fra baggården, og dengang fik Jette lov til at lukke gården af, men det viste sig at være i mod reglementet, da der skulle være ex. antal parkeringspladser til rådighed, og de ville forsvinde i forbindelse med indhegningen.

Nu står Jette så tilbage med problemet. Hvorfor må hun ikke indhegne og sikre arealet bag forretningen? Beboerne over forretningen kan nok finde andre muligheder for parkering, og det kan da ikke være rimeligt, at en forretning er nødt til at lukke pga. de mange tyverier.

Også hos SuperBrugsen er man “ramt” af tyverier. Her er det hovedsagligt kød og vin der forsvinder. De har derfor valgt at skilte med problemet foran butikken og gøre kunderne opmærksomme på, den ekstra fokus i form af øget overvågning.


Nu har Nordjylland fået langt bedre mobildækning

$
0
0

Telenor og Telia blev i nat færdige med at lægge 3G-nettene sammen i Nordjylland, som dermed er den første region i Danmark, der får glæde af den langt bedre 3G-dækning fra et helt nyt mobilnetværk. Læs her, hvor mange flere Telenor-mobilmaster de nordjyske byer og landdistrikter har fået.

I maj måned startede det danmarkshistoriske projekt med at lægge to mobilnetværk sammen, og det startede i Telenors ”fødeby” Aalborg. Siden da har Telenor og Telia også lagt 3G-netværk sammen i bl.a. Vesthimmerland og Rebild kommuner. Det har de fleste steder betydet markant bedre mobildækning, simpelthen fordi mobilmasterne står meget tættere, når man lægger to netværk sammen.

I nat lød så startskuddet til den sidste af de to nordjyske ”kongeetaper”, hvor Telenor og Telia på en uge har lagt 3G-nettene sammen i fem store nordjyske områder (se område for område på listen neden for) og dermed færdiggør det store 3G-projekt i Nordjylland og nu gør klar til at forbedre 3G-dækningen i resten af Danmark. Samlet set har Telenors nordjyske kunder fået adgang til 67 procent flere 3G-master. Eller mere præcist: Adgang til 186 nye 3G-master på mindre end fire måneder.

”Som nordjyde er det en særlig glæde for mig, at Nordjylland er den første region i Danmark, der oplever vores nye 3G-netværk. God mobildækning er på få år blevet vigtig for næsten alle danskere, både på arbejde og i fritiden. Derfor er jeg glad for, at vi ved at lægge to netværk sammen skaber en historisk dækningsforbedring, ikke kun i byerne, men også i mange af landdistrikterne,” siger Telenors netværksdirektør Richard Stigaard.

Her har vi forbedret dækningen i Nordjylland
I nat lagde vi 3G-nettene sammen i Hjørring, Jammerbugt og Thisted kommuner, den resterende del af Brønderslev kommune samt på Mors.

Og i sidste uge blev 3G-dækningen kraftigt forbedret i store områder i og omkring Skagen, Frederikshavn og Dronninglund samt på Læsø. De mange nye master vil bl.a. også give en bedre og mere sammenhængende mobildækning på E45 mellem Aalborg og Frederikshavn samt på hovedvej 40 mellem Frederikshavn og Skagen.

Alene i Sæby, Dronninglund, Hjallerup, Hals, Dybvad og mellemliggende landzoner, er der opsat ikke færre end 24 nye master, så fra før 15, til nu 39 Telenor 3G-master.

Musikskolestart – også for yngste…

$
0
0

Skolerne i kommunen er igen blevet fyldt af børnelatter og og duften af madpakker og fredag den 16. august åbnede også musikskolen op for endnu en sæson. Tilbudet om undervisning på et instrument, ved de flerst vist eksisterer, men musikskolen byder også på så meget andet. Det er nemlig også muligt at gå på et musikhold, selvom man slet ikke går i skole – eller lige er startet!

Tirsdag den 3. september starter to børnhold i Manegen, Sæby. Det ene er et bongohold for de 2-4 årige og en voksen, og det andet er et lidt utraditionelt hold som kun udbydes i år nemlig et legestuerock-hold som er for 5-6 årige (voksne er velkomne den første gang). På begge hold synges, leges og spilles der. Tryghed og glæde er nøgleord i undervisningen, som varetages af forskolelærer Anette Bilde Jacobsen.

Tilmelding foregår via skolens hjemmeside musikskolen.frederikshavn.dk

Husk at notere i notatfeltet, hvis dit barn vil gå til legestue-rock, da det ikke figurerer på tilmeldingen.

Indvielse af hundeskov ved Gybels Plantage i Sæby

$
0
0

I Gybels Plantage bliver hundeskoven nu åbnet. Det foregår søndag den 8. september kl. 10.00 ved formand for Teknisk Udvalg Brian Pedersen.

Det har længe været et ønske fra hundeejere i Sæby, at de kunne få en hundeskov til glæde for de mange, der har en 4 benet ven. Derfor tog Center for Park og Vej samt Teknisk Udvalg det initiativ, at etablere en hundeskov.

Park og Vej har etableret stier og sat hegn op i en del af Gybels Plantage. Det er håbet, at rigtig mange vil bruge den.

I forvejen administrerer Center for Park og Vej en hundeskov ved Bannerslund, 5 km nord for Frederikshavn. Den er utrolig meget besøgt, med mellem 20 – 30.000 besøgende om året. Folk kommer hertil fra flere steder i kommunen, for at lufte deres hunde.

Madpakkehus
Samtidig med at der er lavet hundeskov er der også lavet et nyt madpakkehus. Det er placeret ved søen i plantagen. Her er en god udsigt over søen, der er bålplads og brænde og tørvejr til picnicturen.  Endvidere er der lavet nye foldere og kortborde over plantagen.

Aktiviteter
DCH i Sæby og Sæby Jagtforening samt kommunens Naturvejleder vil være klar med forskellige aktiviteter på dagen.  Det er samtidig Naturens dag, som er et landsdækkende arrangement med aktiviteter i naturen rundt i hele Danmark.

Laustsen vil beholde grisene i Danmark

$
0
0

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen, der er medlem af udvalget for fødevarer, landbrug og fiskeri mener, der må gøres noget for at forhindre, at slagterikoncernen Danish Crown fyre hundredevis af ansatte på slagterierne.

Ca. 1000 medarbejdere vil miste arbejdet de næste år, hvis landmændene bliver ved med at sende så mange smågrise ud af landet, så både politisk og erhvervsmæssigt, må der gøres noget, så flere grise bliver i landet til slagtning.

Det kunne evt. være billig spildevandsafgift, en miljøregulering så der kan avles flere grise og så siger Laustsen til P4Nord: ”Pensionskasserne kunne også komme ind med kapital til udvikling af svinesektoren”.

Den nordjyske politiker opfordre til bredt politisk samarbejde for at hjælpe landmændene, så grisene bliver i landet og bliver fedet op her indtil de skal slagtes, hvilket selvfølgelig også skal ske på det nærmeste slagteri.

Landmændene vælger i dag at køre smågrisene til Tyskland, da omkostningerne i dag er for store i forhold til den afregning, som man får fra de danske slagterier.

”Motion for dig” – Et nyt motionstilbud i kommunen

$
0
0

Er du interesseret i et særligt tilrettelagt motionstilbud, så afholdes der tre inspirationsmøder med oplæg omkring rehabilitering i Frederikshavn Kommune og motionens betydning for dig, der lever med kronisk sygdom.

MOTION FOR DIG er et nyt samarbejde mellem fem patientforeninger. Hjerteforeningens Lokalkomite i Sæby, Hjerteforeningens Lokalkomite i Frederikshavn, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen, Gigtforeningen og oplysningsforbundet LOF med det formål at skabe de bedste betingelser for at leve et sundt og aktivt liv for borgere i Frederikshavn kommune. Det nye samarbejde vil fokusere på oplysning og aktiviteter der understøtter fællesskab og netværksdannelse, som fremmer motivationen til at leve det sunde, det aktive og det gode liv.
MOTION FOR DIG er et særligt tilrettelagt kursustilbud for dig, der allerede har deltaget i den kommunale rehabilitering eller som er i risiko for at få kronisk sygdom. Et tilbud som udbydes geografisk tre steder i de kommunale sundhedscentre – over 10 mødegange til en mindre egenbetaling.

’Vi ønsker at tage et socialt ansvar for de udfordringer, vi som samfund står overfor i de kommende år. Nogle borgere har brug for ekstra hjælp og vi vil gerne være med til at give et særligt træningstilbud til de borger, som ønsker at fortsætte træning i særlige trygge rammer efter et genoptræningsforløb, og vi er rigtig glade for at kunne gøre det i samarbejde med patientforeningerne’, siger skoleleder i LOF, Finn Bang.

Hjerteforeningens Lokalkomite i Sæby er en af de fem patientforeninger, som LOF samarbejder med, og de mener at samarbejdet kommer den enkelte patient/pårørende til gode: Patientforeninger og aftenskoler har en anden tilgang til borgerne end det offentlige, og mange patienter vil gerne fortsætte træning efter udløbet af det formelle behandlingssystem. LOF har erfaring med at udbyde kurser og kontakten til dygtige undervisere, udtaler næstformand i Hjerteforeningens Lokalkomite i Sæby, Merethe Gaardbo.

Opstartsmøde holdes i Spar Nord, Vestergade 3, Sæby – l. sal – den 3. september kl. 19.30
Ingen tilmelding. Alle interesserede er velkommen og der er gratis adgang.

Det første træningshold MOTION FOR DIG starter den 18/9 2013, kl. 16:00 i Sundhedscenter Sæby, Sæbygårdsvej 15.
Underviser er fysioterapeut Peter VAldemar Sørensen.

Tilmelding til LOF Frederikshavn. Tlf. 98401684/22463307
www: frederikshavn.lof.dk

Baggrund
Frederikshavn Kommunes sundhedspolitik peger på vigtigheden af, at
en sundhedspolitik skal gøre en forskel i borgernes liv. Et resultat opnås bedst ved et samarbejde mellem borgere og kommune. Sundhedsprofilen fra 2010 viser at 73 % af de fysisk inaktive og lettere motionerende gerne vil bevæge sig mere, så der er god grund til at udvikle flere motionstilbud til borgerne i Frederikshavn, særlig dem der bygger på gode fællesskaber.

Regionen tager nu til genmæle overfor lægerne i Sæby

$
0
0

Regionsmedlem for SF Lene Linnemann, svarer nu igen overfor lægerne Østergaard og Mølgaard, der mandag i TV2/Nord var utilfredse med, at de ikke kunne købe det tomme Aahaven i Sæby og bruge det som lægehus.

Lene Linnemann synes det er en uhørt opførsel af lægerne. Ejendommen er regionens og det handler dermed om borgernes midler. De praktiserende læger har budt på ejendommen på Gasværksvej, men til en pris 400.000 kr. lavere end den mindstpris på 2.6 mio., regionen har sat bygningen til salg for.

Men både de konservative medlemmer og Dansk Folkeparti stillede spørgsmålstegn ved om man overhovedet kan få 2,6 mio. kr. for bygningen, som en ejendomsmægler har vurderet salgsprisen til at kunne blive.

Lægerne mente, at de ikke måtte købe huset, da regionen selv er ved at bygge et nyt sundhedshus, hvor man håber, at lægerne vil flytte ind. Men det er ikke tilfældet, mener Lene Linnemann.

Derimod mente regionsrådets formand, Ulla Astman, at det mellem linierne i debatten lå, at det spillede ind, at købstilbuddet var kommet fra lægerne, netop som regionen er ved at bygge et nyt lægehus i Sæby med lokaler til syv til ni læger.

Nu skal regionen så igen forsøge at sælge huset, og med endnu flere udgifter til følge.

Bike & Run Stafetten kommer til Sæby

$
0
0

Firmaidræt Sæby arrangerer Bike & Run Stafetten lørdag den 14. september 2013. Bike & Run Stafetten, som går landet rundt til 17 byer for fjerde år i træk, er landets eneste motionsstafet, der kombinerer løb og cykling. Sidste år deltog 90 i stafetten i Sæby blandt 3700 motionister i hele Danmark.

Lørdag den 14. september 2013 er det Firmaidræt Sæbys tur til at være vært for Bike & Run Stafetten. Bike & Run Stafetten løbes i 16 andre byer landet over i 2013.

Starten går fra firmaidrættens lokaler på Sæbygårdvej 32B, for hold på fem personer. To personer skal cykle 13,6 kilometer, og tre personer skal løbe 5 kilometer – sammen tilbagelægger de en maraton.

”Det er fedt at kunne sige, at man har løbet en maraton med sine kolleger eller venner. Men det er vigtigt for os at understrege, at det her motionsløb er for alle – også dem, der ikke dyrker motion til daglig. Vi ser både racercykler og havelåger”, siger Birgitte Vallin, formand for Firmaidræt Sæby.

Bike & Run Stafetten er det eneste motionsløb i Danmark, som kombinerer løb og cykling i en stafet – og det tiltrækker mange deltagere, som ikke alle dyrker motion til daglig. Hver fjerde deltager dyrker faktisk ikke anden motion.

”Til Bike & Run Stafetten handler det mest om det sociale, og fordi det er en stafet, så hepper man på hinanden. Når man så er i træningstøjet, så kan man selvfølgelig heller ikke lade være med at gå lidt op i det”, siger Birgitte Vallin.

Rute og tilmelding
Løberuten på 5 km går gennem Sæbygård skov, hvor stisystemerne er oplagte til at nyde naturen.
Cykelruten på 13,6 km køres på afmærkede ruter lige omkring Sæby.

Tilmelding foregår på www.bikeandrun.nu

Der er mulighed for at bestille sandwich og drikkevarer på pladsen, og der udleveres gratis postevand til deltagerne.

Sterisol og Sparekassen Vendsyssel er sponsorer på stafetten i Sæby.

Fakta:
Det koster 495,- kr. at deltage med et hold bestående af maksimalt fem personer.

Der er herre-, dame- og mix-rækker – og præmier til vinderne i alle rækker.

Bike & Run Stafetten bliver i 2013 afholdt i 17 byer landet over: Hillerød, Fredericia, Korsør, Holstebro, Nyborg, Aalborg, Aarhus, Vordingborg, Sønderborg, Odense, København, Randers, Kolding, Ringkøbing, Sæby, Roskilde og Herning. Holstebro er ny by på kortet over løbsbyer i 2013.

Læs mere på www.bikeandrun.nu


Ny mesterlæreuddannelse hos Frisør-A

$
0
0

Trods stadig hårde tider for de forretningsdrivende, har Anita fra Frisør-A på Havnen 12 igen valgt at tage en elev, og denne gang en voksenelev.

Den nye elev, Lene Funker, er startet i en helt ny mesterlæreuddannelse, og hun er faktisk uddannet skolelærer, men har nu bestemt sig for at vil være frisør. Hun kommer fra Hals og køre hver dag turen til Sæby i sin lille Fiat 500.

”Lene er en meget dygtig elev”, siger Anita, og tirsdag skal hun aflægge sin første prøve hos Frisør-A. Der kommer en lærer fra Frisørskolen, og Lene skal aflægge prøve i hårvask og hårbundsmassage, lave vipper og retning af bryn og til sidst føntørring af sin model.

”Det er 2 år siden jeg har haft elever hos mig, så det er meget spændende og udfordrende at skulle lære en elev op igen, og især nu hvor der sker rigtig meget med vores uddannelse”, slutter Anita.

Sæbys postbude flytter til Frederikshavn

$
0
0

9. september 2013 flytter postbudene i Sæby til Frederikshavn Distributionscenter. Herefter omdeles posten til beboerne i 9300 Sæby og 9352 Dybvad fra distributionscenteret på Skippergade 27 i Frederikshavn, mens posten til beboerne i Østervrå omdeles fra distributionscentret på Banegårdspladsen 8 i Brønderslev.

Lukningen af Sæby Distributionscenter sker med baggrund i de faldende postmængder, og Post Danmark tilrettelægger arbejdet efter fortsat at sikre en sund forretning med optimal service og kvalitet for kunderne.

- Vi har forberedt os godt, og flytningen får kun i begrænset omfang indflydelse på postomdelingen.
Enkelte kunder vil dog kunne opleve at modtage deres post på et andet tidspunkt, end de har været vant til. Postbudene skal lige ind i de nye rutiner, og vi håber på forståelse for eventuelle uregelmæssigheder i en kort indkøringsperiode, siger postmester Merethe Madsen.

Ved spørgsmål til postomdelingen er man velkommen til at kontakte Post Danmarks kundeservice på telefon 70 70 70 30. Man kan også følge den lokale postsituation på www.postdanmark.dk/dagenspost.

Kommende arrangementer i Sæby og omegn

$
0
0

SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående arrangementskalender fra Sæby Turistbureau.
Kalenderen løber fra lørdag den 31. august og frem til fredag den 27. september, og indeholder både nye og faste arrangementer.
Kender du til andre arrangementer der ikke er nævnt her, kan oplysningerne sendes til avisen på info@saebyavis.dk
De vil herefter blive tilføjet kalenderen.

Hver dag til og med lørdag 31. august
kl. 12.00-16.00: Sæbykunstnernes sommerudstilling foregår i Retfærdigheden, Algade 14, Sæby. Caféen i ”Retfærdigheden” åbent hver torsdag – søndag kl. 13.00-16.00.

Lørdag 31. august
kl. 11.00: Voerså Ifs Venner afholder cykelsponsorløb med start og mål ved den gamle krogrund.

kl. 13.00: Voerså Byudvikling afholder Kirsebærrets Dag på den gamle krogrund.

Søndag 1. september
kl. 14.00: Søndagstræf på Dybvad Ældrecenter med musik og sang. Entré inkl. kaffe og kage.

Tirsdag 3. september
kl. 10.00: Husorkestret spiller op til syngsammen på Sæby Ældrecenter.

Onsdag 4. september
kl. 14.00: Musik ved Ernest Pedersen og Hanne Lauersen, Hjørring, i Sæby Kulturhus ”Manegen”. ”Glemmer du, så husker jeg”. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

kl. 19.00: Frivilligt Samråd i gl. Sæby kommune, afholder samrådsmøde i Røde Kors lokale, Krystalgade 3, 1. sal, Sæby.

Fredag 6. september
kl. 12.00-17.00: Galleri Nordenvind, Algade 14, Sæby, inviterer til ”Art Collectors day, Art Books”. Kom og se fabrikation af flotte og spændende kunstnerbøger. Fri entré og tilmelding ikke nødvendig.

Lørdag 7. september
kl. 09.00-13.00: Folkedans på Sæby Torv.

kl. 11.00-15.00: Lær om jordovne og madlavning på bål sammen med restauratør Frank Størup og de grønne guider i Professorens Plantage P-pladsen på Solsbækvej mellem Sæby og Lyngså. Tilmelding på www.frederikshavn.dk senest den 4.9. Entré 200,00 kr.

kl. 14.00: Vinfestival på Sæbygaard Slot.

Mandag 9. september
kl. 19.00: Foredrag ved forfatter og coach Susanne Møberg ”Det særligt sensitive barn”, i Manegen, Sæby Kulturhus. Billetter kan kun købes på www.fof-vendsyssel.dk eller tlf. 70 25 50 50.

Onsdag 11. september
kl. 14.00: Foredrag i Sæby Kulturhus ”Manegen”, ved Dan Jakobsen, Danmarks mindste mand kun 98 cm høj. Emnet er: Med B.S. på tur. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

Torsdag 12. september
kl. 13.30-15.30: Underholdning ved husets venner – Bælsene fra Strandby, på Sæby Ældrecenter. Entré 20,00 kr.

kl. 19.00: Sogneaften i Lyngså kirkehus, hvor borgmester Lars Møller holder foredrag over emnet ”Fra bonde til borgmester”.

Lørdag 14. september
kl. 13.00: Bike & Run stafetten ved Firmaidræt Sæby, Sæbygårdvej 32 B. Tag kolleger og venner med til Danmarks sjoveste motions-stafet for både løbere og cyklister.

kl. 18.00: På Frank´s Restaurant i Sæby serveres først 3 retter lækker lokal mad, bagefter underholder Peter Belli & band.
Billetter a 595,- for hele arrangementet købes i restauranten.

Tirsdag 17. september
kl. 13.30: Bankospil og Amerikansk lotteri på Sæby Ældrecenter.

kl. 19.00: Kom med Aktive kvinder bag facaden hos Kabel- & Maskinfabrikken Roblon, Kjeldgaardsvej 6, Sæby. Mand/ven er velkommen. Tilmelding senest 11.09. Entré.

Torsdag 19. september
kl. 13.30: På Sæby Ældrecenter markeres den landsdækkende huske dag (for alzheimer foreningen), med musikalskunderholdning ved Elena og kaffe/huskekage.

kl. 14.00: Høstfest i Musikhuset, Skolegade 6, Sæby, med underholdning af Lonni og Bent fra Flauenskjold.

Tirsdag  24. september
kl. 10.00: Hygge Banko på Sæby Ældrecenter – plader 5,00 kr. pr. stk.

Fredag 27. september
kl. 18.00: I anledning af 50 året for Beatles gennembrud, laver The Beatrio i samarbejde med Per Wirum, en aften med foredrag og koncert i Manegen, Sæby Kulturhus. Aftenen indledes med fælles spisning og er for både børn og voksne. Billetter købes eller bestilles på Sæby Bibliotek fra 02.09., tlf. 98 45 93 00.

Åbningstider:

Kunsthåndværkere
Galleri 133: Frederikshavnsvej 133, Sæby. Bliv kunstner for en dag – besøg værkstedet og mal dit eget billede. Alle materialer findes på stedet og alle kan være med, både børnefamilier, voksengrupper, klubber, personalegrupper mm. Ring og aftal tid hos Billedkunstner Margit Rasmussen tlf. 27 38 95 66.

Glashuset: Sønder Ringvej 23, Sæby. Arbejdende værksted med glaskunst. Åbent alle hverdage kl. 11.00-17.00 og lørdag kl. 10.00-14.00. Fra 01.09. åbent mandag, onsdag og fredag kl. 11.00-17.00 og lørdag kl. 11.00-13.00.

Kunstnerne Lise Mørk Frederiksen og Mette Hvidberg-Hagen: Udstiller henholdsvis malerier og ”Vesterhawsnissen” hos Frisør A på Havnen 12, Sæby. Åbent tirsdag kl. 09.00-19.00, onsdag-fredag kl. 09.00-17.00 og lørdag kl. 08.00-12.00.

Ravsliberen: Algade 12 A, Sæby. Arbejdende værksted og Ravmuseum. Åbent mandag-fredag kl. 10.00-17.30 og lørdag kl. 10.00-13.00.

Snedkergaarden – Heile Keramik: Algade 10, Sæby. Åbent mandag – fredag kl. 10.00-17.30 og lørdage kl. 10.00-13.00.

Sæby Glaspusteri: Algade 46 E, Sæby. Åbent alle hverdage fra kl. 11.00-17.00 og lørdag kl. 10.00-13.00.

Gallerier
Galleri Færch-P: Liljevej 2, Østervrå. Åbent hver lørdag og søndag kl. 13.00-17.00.

Galleri Lene F : Havnen 12, Sæby. Åbent dagligt kl. 12.00-21.00. Sommerudstilling med forskellige kunstnere, samt restlager fra ”Sly design & lifestyle”. www.lenefrederiksen

Galleri Lene Nürnberg: Algade 14, Sæby. Arbejdende værksted med kunsthåndværk. Åbent tirsdag – fredag kl. 10.30-16.30 og lørdag kl. 09.30-12.30.

Galleri Nordenvind: Algade 14, Sæby. Åbent kl. 12.00-16.00 onsdag-søndag, eller efter aftale på 21 75 64 09.

Galleriet: I den gamle transformatorstation, Pindborggade, Sæby. Åbent hver lørdag kl. 10.00-13.00 eller efter aftale på tlf. 29 92 53 00.

Museer
Herregårdsmuseet Sæbygård: Åbent: tirsdag – fredag kl. 11.00-16.00. Fra Bispegård til Herregårdshjem – viser dagliglivet på en nordjysk herregård. Åbent til og med den 30.08.

Katrins Dukkemuseum: Mølholtvej 104, Mølholt. Åbent efter aftale på tlf. 40 42 73 97.

Sæby Miniby: Solsbækvej 39, Sæby. Åbent alle hverdage undtagen torsdag kl. 08.00-12.00. Entré: 20,- kr. voksne.

Sæby Museum: Algade 1-3. Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-16.00 og lørdag den 31.08 kl. 11.00-16.00. Udstilling: turisme, byens- & egnens historie, Sæbykunst samt skolehistorie. Skattejagt og Historiestien for hele familien. Særudstilling: ”Arvesølv”.

Voergård Slot: Voergård 6, Flauenskjold. Åbent lørdag og søndag kl. 11.00-16.00 til og med 20.10.

Aktiviteter
Banko i Mølholt Forsamlingshus: Hver mandag kl. 19.00.

Banko i Skæve Idrætsforenings klubhus: Hver onsdag kl. 19.30.

Banko i Understed forsamlingshus: Hver onsdag kl. 19.30. Arr. Understed IF.

Bibliotek – Sæby: Rådhuspladsen 1. Åbningstid med personale: Mandag, tirsdag og torsdag kl. 10.00-17.00, fredag kl. 10.00-14.00 og lørdag kl. 10.00-12.30. Åbningstider uden betjening: Alle ugens dage kl. 7.00-21.00.

Bibliotek – Østervrå: Vrængmosevej 2 B. Åbent mandag kl. 14.00-17.00 og torsdag kl. 15.00-19.00.

Byhistorisk arkiv: Algade, Sæby. Åbent hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 13.00-16.00.

Hotel Viking Aqua Spa & Wellness Resort: Sæby. Åbent alle dage kl. 09.00 – 19.00. Se alle arrangementer på www.hotelviking.dk

Hørby Lokalhistorisk Forening: Nørregade 40, Hørby. Åbent kl. 19.00-21.00 hver onsdag i lige uger. Ferie til den 4.9.

Kroket: Dybvad Kroketklub, sportspladsen ved Dybvad Hallen. Hver tirsdag kl. 18.30.

Kroket: Senior Kroket hver tirsdag og fredag kl. 13.30 på Skjolds baner, Kjeldgårdsvej 25, Sæby.

Krolf: Anlægget bag Algade 3, Sæby. Tirsdage kl. 14.00-16.00. Arr. Ældre Sagen Sæby.

LOOP Cirkeltræning: Sophus Falcksvej 1, Sæby. Åbent mandag – torsdag kl. 07-20, fredag kl. 07-17, lørdag og søndag kl. 08.00-14.00.

Motionscykling: Onsdage kl. 9.30 – ca. 11.30. Startsted: Sæby Busterminal. Vi cykler i Sæbys smukke omegn med indlagt pause.

Petanque: Anlægget bag Algade 3, Sæby. Onsdage kl. 14.00-16.00.

Petanque: I Byparken, Sæby. Hver mandag og torsdag kl. 13.30.

Saigon Restaurant og Sæby Bowlingcenter: Ålborgvej 81 B, Sæby. Åbent mandag–torsdag kl. 11.30–22.00, fredag kl. 12.00-22.00, lørdag kl. 12.00–01.00 og søndag kl. 12.00-22.00.

Stavgang i Sæby: med start fra anlægget, Algade 3, kl. 09.30 hver torsdag.

Stavgang i Voerså: Hver tirsdag kl. 09.30 med start fra Gåsevej. Gratis og for alle.

Svømmebad – Sæby: Rådhusvej. Wellness og Fitnesafdeling. Åbent: Mandag – fredag kl. 06.00-18.00 og lørdag – søndag kl. 08.00-15.00.

Sørå fodboldgolf: Agerstedvej 5, Aså. Åbent alle dage kl. 09.00-21.00.

Ørtoft klatrecenter: Ørtoftvej 101. Åbent torsdag kl. 19.00-21.00 for alle interesserede. Grupper efter aftale. Kontakt@oekc.dk

Østervrå – Svømmehal: Åbningstider: Tirsdag kl. 09.00-10.00 (forbeholdt voksne), onsdag kl. 18.30-20.00 ( kl. 20.00-21.00 forbeholdt voksne). Lørdag kl. 08.00-09.00 (forbeholdt voksne) og kl. 14.00-15.30.

Åben Have – Milbakhaven: Håndsbækvej 62, ved Brønden. 10.000 kvm. have med flere hundrede roser, hosta, stauder, liljer og en georginemark, forskellige træer og buske. Åben hver torsdag kl. 14.00-18.00 til og med 19. 09. Entré inkl. kaffe/the.

Øvrige
Blå Kors Genbrug: Gl. Ålborgvej 2, Sæby. Åbent: mandag – fredag kl. 09.30-16.30, lørdag kl. 09.30-12.30. Møbelgenbrug på Sophus Falcksvej åbent: mandag – fredag kl. 10.00-17.00, lørdag kl. 10.00-13.00.

Caféen i ”Retfærdigheden”: Algade 14, Sæby. Åbent hver torsdag – søndag kl. 13.00-16.00. Åben til og med den 31. august.

Havne Kiosken Sæby: Klostergyden 9, Sæby. Åbent hver dag kl. 08.00-22.00.

Krystalcaféen: Krystaltorvet, Sæby. Åbent alle hverdage kl. 10.00-12.00 og 14.00-16.00 og lørdag kl. 10.00-12.00. Mødested for alle. Ældre Sagens og Sæby Handicapgruppens frivillige serverer kaffe.

Nellemanns Have: Langtvedvej, Sæby. Her findes Nordeuropas største samling af paradistræer. Åbent alle dage. Der er legeplads, borde og bænke samt toilet i haven. Gratis entré.

Røde Kors Butik: Krystalgade 3, Sæby. Åbent kl. 09.30-17.30 hverdage og kl. 09.30-13.00 lørdage.

Strikkecafé: i Sæby Kulturhus. Hver torsdag kl. 13.00-16.00.

Sæby Genbrug: Søndergade 38, Sæby. Åbent alle hverdage kl. 10.00-17.00.

Sæby Kirke: Strandgade. Åbent hverdage kl. 08.00-18.00 og søndag kl. 09.00-16.00.

Sæby Turistbureau og Feriehusudlejning: Algade 14. Åbent mandag-fredag kl. 10.00-17.00 og lørdag kl. 10.00-14.00.

Læs mere på www.visitsaeby.dk

Indvielse af ny akutlægebil i Vendsyssel

$
0
0

Fra september rykker Region Nordjyllands nye akutlægebil ud fra Sygehus Vendsyssel. I bilen sidder både en læge og en paramediciner, og det betyder en styrkelse af det akutte beredskab i Vendsyssel.

Den nye akutlægebil har base på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, og den bemandes med anæstesilæger fra sygehuset.
Akutlægebilen rykker ud med 1-2 minutters varsel og kan være hurtigt fremme ved sygdom og ulykke.

- Det betyder en klar forbedring af den præhospitale indsats for borgerne. Når vi kommer to personer ud, kan vi iværksætte lægebehandlingen på skadestedet med det samme. Vi kommer således til at styrke det gode beredskab med paramedicinere, som findes i dag, forklarer klinikchef Per Henrik Lambert fra Klinik Anæstesi, Sygehus Vendsyssel.

Hvor lægen kan gøre en forskel
Borgerne kan have stor gavn af, at den avancerede lægelige diagnostik og behandling starter allerede i hjemmet / på skadestedet. Den lægelige kompetence kan være livreddende ved f.eks. avanceret luftvejshåndtering, behov for ekstern pacemaker, akutbehandling af svær blodforgiftning, primærbehandling af ukontrollabel indre blødning osv.

Ved mindre alvorlige tilstande vil det være muligt at færdigbehandle patienten i hjemmet eller på skadestedet og således spare personen for et besøg på sygehuset.

Er den tilskadekomne/syge livløs, skal man som privatperson aldrig tøve med at forsøge genoplivning. Når akutlægebilen når frem, kan lægen så vurdere, om redningsberedskabet skal overtage og fortsætte genoplivningsforsøgene. Ved ulykker med mange implicerede betyder det f.eks., at redningsmandskabet kan koncentrere ressourcerne og indsatsen om de levende.

Samtidig giver akutlægebilen mulighed for øget sammenhæng i patientens forløb, da lægen fra akutlægebilen kan følge patienten til behandling på Akutmodtagelsen.

Attraktiv arbejdsplads
Pengene til at etablere en akutlægebil blev bevilliget sidst i maj i år. Dermed har der været ganske kort tid til at få ansat de ekstra anæstesilæger, der skal bemande bilen.

- Der har heldigvis været stor interesse for de nye stillinger, og der er heller ingen tvivl om at muligheden for at arbejde præhospitalt, gør det ekstra attraktivt for speciallæger at søge til Vendsyssel, siger Per Henrik Lambert.

Tre årig periode
Akutlægebilen forventes af have 2000 ture om året, og etableringen af den blev muligt efter at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse bevilgede knap 29 mio. kr. De penge har gjort det muligt at konvertere den tidligere paramedicinerbil til akutlægebil i en tre-årig periode. Inden bevillingen udløber vurderes det fortsatte behov.

Akutlægebilen i Vendsyssel er den anden akutlægebil i Region Nordjylland. Der har siden 1994 været en akutlægebil med base i Aalborg.

Er den bedste rap fra Nordjylland? …

$
0
0

Den kendte rapper, Clemens, elsker at lege med ord. Glæden deler han med skoleelever i Nordjylland og resten af landet. Fra 1. september kan eleverne dyste i at skrive en skolerap og vinde en koncert på skolen med rapidolet. Initiativet er ét blandt mange i Edutainmenthuset.dk, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag.

”Clemens tryller med ord, når han rapper, og derfor er det helt naturligt, at han deler ud af sine erfaringer og er ’maskinmester’ på Ordmaskinen. Her handler det bl.a. om at dyste i at skrive en rap. Det bliver spændende at se, om det er en klasse fra Nordjylland eller et andet sted, der kan skrive Danmarks bedste skolerap,” siger Jan Hermansen, som er leder af Mejeriernes Skolemælksordning

Ordmaskinen går i gang fra 1. september til 7. oktober og er det første af en række tilbud i Edutainmenthuset.dk, som henvender sig til skoleklasser og deres lærere. I Edutainmenthuset.dk er der konkurrencer og undervisningsmateriale, som udfordrer børnene på både læring, sundhed og fællesskab.

”130.000 elever skyller hver dag madpakken ned med kold skolemælk, men i en tid, hvor Danmark er på vej mod heldagsskolen, finder vi det oplagt – mere end tidligere – at tage del i at formidle sundhed og fællesskab i et bredt perspektiv. Edutainmenthuset.dk er vores første bidrag, men vi har planer om at følge heldagsskolen op med flere initiativer,” siger Jan Hermansen.

Det er gratis for klasserne at deltage i de mange aktiviteter, der kommer til at foregå på Edutainmenthuset.dk. Her er det hurtigt at få et overblik over, hvilke aktiviteter klasserne kan deltage i.

”Klasserne kan gå på opdagelse i nyt og anderledes undervisningsmateriale om sundhed og fællesskab, som er lavet af lærere og andre fagfolk. Vi vil gerne give eleverne gode oplevelser, hvor alle kan være med. Der vil være aktiviteter, der udfordrer børnene både fysisk og mentalt. Det er Ordmaskinen med Clemens et godt eksempel på, siger Jan Hermansen.

Clemens sætter ord på
Formålet med Ordmaskinen og Clemens er at gøre eleverne nysgerrige og give dem lyst til at lege med ord. Resultatet kan være en rap, som klassen laver sammen, eller forslag til sætninger og sjove ord, der kan komme på skolemælkskartonerne i den kommende tid. Den klasse, som laver Danmarks bedste skolerap, får en koncert med Clemens for hele skolen, hvor han sammen med børnene rapper det vindende forslag.

”For mig handler rap om at sætte ord på det, der virkelig betyder noget her i livet. Om det, der betyder noget helt inde ved hjertet, og om at være ærlig og velformuleret. Derfor udfordrer jeg også eleverne ved at spørge dem: Har I noget at sige,” forklarer Clemens, der er med i det præsentations- og undervisningsmateriale, der findes på Edutainmenthuset.dk og to videoer med Ordmaskinen og Clemens, som også ligger på YouTube.

Legat til sundhed og fællesskab
I Edutainmenthuset.dk finder man f.eks. også Skolemælkslegatet, som uddeler 100.000 kr. to gange om året. Her kan klasser i september søge om penge til en klassetur eller andet, som hjælper sundheden eller fællesskabet på vej. Her kan man også se, hvor let det er at få en venskabsklasse i Afrika og meget andet.

”Vi vil sørge for, at der løbende sker sjove og lærerige ting på Edutainmenthuset.dk, som er værd at arbejde med i klasserne,” lover Jan Hermansen.

Auktion: Så meget stiger prisen på dit rentetilpasningslån

$
0
0

Danske boligejere med de populære rentetilpasningslån skal vænne sig til at betale lidt mere for boliglånet. De seneste dage har danske rentetilpasningslån for næsten 150 milliarder kroner været på auktion. Resultatet er stigende renter, og dermed brydes en næsten femårig trend med faldende renter til boligejerne.

Nykredit og Totalkredit har netop afsluttet de auktioner, som fastsætter den fremtidige rente på danske rentetilpasningslån. Og for første gang siden april 2011 er resultatet blevet en højere kontantlånsrente på de udbredte F1-lån sammenlignet med det forgangne år, nemlig 0,49 procent mod 0,38 procent ved den tilsvarende auktionen i 2012.

For boligejere med F1-lån betyder den marginalt højere rente isoleret set, at den månedlige nettoydelse ved et afdragsfrit F1-lån på 1 million kroner stiger omkring 60 kroner, mens den tilsvarende stigning for et F1-lån med afdrag lyder på cirka 20 kroner. Dertil kommer stigninger i bidragssatsen.

- En ekstra tyver eller 60 kroner om måneden per lånt million er jo ikke nogen brutal rentestigning, men vi hæfter os ved, at den aktuelle auktion bryder en næsten femårig trend med faldende renter til boligejerne, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

- Vi forventer, at trenden herfra vil være stigende renter, og det er en vigtig påmindelse til boligejerne om, at renten på rentetilpasningslån kan gå både ned og op. For vi har jo haft en lang periode, hvor renten på rentetilpasningslån bare er faldet og faldet til et niveau nær 0, og det er selvsagt ikke bæredygtigt i længden, uddyber han.

Ved den aktuelle auktion har realkreditinstitutterne danske rentetilpasningslån for 146 milliarder kroner under hammeren, hvoraf Nykredit og Totalkredit tegner sig for 92 milliarder kroner.

F5-lån stiger mest

De aktuelle auktioner medfører primært rentestigninger for rentetilpasningslån med en lav frekvens på rentetilpasningerne – eksempelvis F5-lån. Det skyldes ifølge Martin Lundholm, at centralbankerne fortsat holder de korte renter i et jerngreb.

- Renten på F1-lån bestemmes primært af centralbankernes styringsrenter, og de ser ud til at forblive på et uændret lavt niveau i hele 2013 og formentlig også et godt stykke ind i 2014. Renten på F5-lånene er imidlertid i højere grad bestemt af markedsforventningerne, og derfor ser vi renten stige mere på den type lån, uddyber Martin Lundholm.

Mens kontantlånsrenten på F1-lånet stiger fra 0,38 procent til 0,49 procent, så stiger renten på F5-lånet fra 1,22 procent til 1,68 procent. Det betyder, at et F1-lån på 1 million kroner med afdrag nu koster 3.290 kroner i månedlig nettoydelse, mens nettoydelsen på et F1-lån uden afdrag er cirka 819 kroner. Tisvarende lyder nettoydelsen på et F5-lån med afdrag på 3.541 kroner og 1.516 kroner uden afdrag.

Anbefaling: Tag springet

Selv om de aktuelle rentestigninger stort set ikke har nogen realøkonomisk betydning for boligejere med F1-lån, så er der alligevel grund til at være opmærksom på udviklingen og overveje, om det er på tide at skifte til et mere rentestabilt lån. Sådan lyder opfordringen fra Martin Lundholm:

- De lange renter stiger langt hurtigere end de korte, og det betyder, at det fastforrentede alternativ til rentetilpasningslånet bliver stadig mindre attraktivt. Med andre ord: Hvis du overvejer at tage springet over i fast rente, så vil timingen formentlig kun blive dårligere, jo længere tid du venter, understreger han.

Matin Lundholm tilføjer, at de fastforrentede lån stadig er særdeles attraktive i et historisk perspektiv, og aktuelt lyder renten på 3,5 procent på det toneangivende, fastforrentede boliglån.

Om Spar Nord

Med 335.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 78 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Whistklubben starter sæsonen …

$
0
0

Voerså Whistklub starter sæsonen op i Voerså IFs klubhus mandag 30. september 19.30.

Klubben har lige omkring 40 medlemmer af begge køn, hvoraf de fleste er af det såkaldte ”grå guld”, så der er plads til unge, der har lyst til kortspil. Det er bestemt ikke dyrt. For hele sæsonen betaler man et medlemskort på kr. 10 -, men indsatsen er hver spilleaften kr. 40 -, og heri er inkluderet kaffe/te med brød.

Det er bare med at møde op fra starten, for klubben har en intern konkurrence, der kører løbende. Det går ud på at score flest point inden juleafslutningen, som klubben er vært for, og finde en klubmester. Lige for tiden er det Godtfred Andersen fra Sæby, der er mester, og hvis han kan vippes af pinden, kåres der en ny mester.

Alle er velkomne til at deltage, og det gælder både øvede og mindre øvede.

Det siges at whistspillet skulle være sundt for hjernen. Det holder den i sving, og ikke mindst de små grå celler aktive.


Teater for børn fra 3 -7 år i Frederikshavn og Sæby

$
0
0

Lørdag den 21. og søndag den 22. september præsenterer børnebibliotekerne i Frederikshavn og Sæby sæsonens første børneteaterforestilling .

Det er Teatret Lille Hest, som kommer hertil med forestillingen ”Af ler er vi kommet” – en  sjov og poetisk skabelseshistorie fra Afrika om, hvorfor børn bliver født i så mange farver. Har du nogen sinde undret dig over, hvorfor børn i hele verden ser så forskellige ud? En stram foredragsholder fra Jylland ankommer til et spillested. Hun skal fortælle en historie fra Afrika om, hvordan vi mennesker måske engang er blevet skabt. Men den dag kommer foredraget ikke til at forløbe helt som det plejer…

Forestillingen bliver spillet på Frederikshavn Bibliotek lørdag den 21. september
kl. 10.15 og i Manegen – Sæby Kulturhus søndag den 22. september kl. 10.30. Du kan købe eller bestille billetter til forestillingen i Frederikshavn fra 6. september 2013
(tlf. 98 45 91 00) og forestillingen i Manegen – Sæby Kulturhus fra 7. september 2013 (tlf. 98 45 93 00). Pris: kr. 10,- pr. stk.

Hvis du har lyst til at høre mere om vores børneteater, er du meget velkommen til at kontante Inge Bodil Wærens på telefon 98 45 91 15 eller e-mail: inwa@frederikshavn.dk.

Du kan også læse mere om forestillingerne og Teatret Lille hest her: http://www.teaterlillehest.dk/om%20lille%20hest.html.

Gambia kommer til Frederikshavn

$
0
0

Tirsdag den 3. september får Musikskolen besøg af 5 gambianske trommeslagere, der går under navnet Gambia Master Drummers. Disse fem musikere bliver regnet blandt Afrikas bedste. Gambia Master Drummers, der lyder de borgerlige navne Jali Momodou Susso, Biran Saine, Tapha Faye, Liety Faye og Mam Biran Saine, kommer til Frederikshavn, hvor de skal lave en workshop med Musikskolens talentklasse. Talentklassen tæller Musikskolens bedste elever, der kommer fra hele Frederikshavn Kommune. Fra kl. 19.30-20.30 er der offentlig koncert i Det Musiske Hus med talentklassen og Gambia Master Drummers.

Jali Momodou Susso, Biran Saine, Tapha Faye, Liety Faye og Mam Biran Saine er i Danmark i forbindelse med Aarhus Festuge, og gennem et samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra, Kulturalliancen og Musikskolen i Frederikshavn Kommune bliver det også muligt, at få glæde af de 5 dygtige musikere i Frederikshavn.

Gambia Master Drummers spiller og underviser i workshops indenfor en genre, der hedder ”wolof”, der er helt speciel pga. mange rytmiske og melodiske sætninger. Pædagogikken består af mundtlig overlevering, dog bliver der ikke givet mange forklaringer, da indlæringen foregår ved at gentage hvert element mange gange, indtil musikerne har styr på det.
Hvis man er søn af en trommeslager i Gambia, skal man ikke i skole. Så spiller man tromme hele livet og lærer det af ens far og hans venner. På den måde fører sønnerne traditionen videre. Alt er udenadslære.
Aarhus Jazz Orchestra stiftede bekendtskab med denne gruppe og deres unikke musik under et besøg i Gambia i begyndelsen af 2013, og nu er det så gambianernes tur til at komme til Danmark.
”Musikken har en ekstremt smittende energi, der er meget livsbekræftende, og der er fuld damp på trommerne”, siger Dorthe Andersen, der er projektkoordinator i Aarhus Jazz Orchestra.

Arrangementet er det første i en række under titlen “Musik fra alverdens lande”. Med det nye initiativ ønsker Musikskolen i Frederikshavn Kommune, at elever og kommunens borgere har mulighed for at stifte bekendtskab med andre musikkulturer end dem vi kender fra hjemlige himmelstrøg og fra medierne. “Musik fra alverdens lande” er støttet af Statens Kunstråds pulje til talentudvikling.

”Vi tør godt love, at det bliver vildt og en helt speciel oplevelse”, siger Musikskoleleder Thomas Albæk Jakobsen, mens han samtidig opfordrer alle til at komme. Entréprisen er 30 kr. Der er gratis entré for Musikskolens elever.

Nordjysk Autocenter fylder 2 år i dag

$
0
0

Nordjysk Autocenter, der ligger på Tranåsvej, fylder i dag 2 år.

Paw Rene Rishøj, der er indehaver af Dybvad Autoservice i Dybvad og Nordjysk Autocenter Sæby, fortæller: ”Det er utroligt, at der allerede er gået 2 år, men det har været 2 rigtigt spændende år, som er gået som ”smurt i olie”, må man sige. Selvfølgelige er der også tidspunkter, der er mere stille end andre, men sådan er det jo”.

På værkstedet finder vi også en travlt beskæftiget Claus Møller Jensen, der har været ansat hos Paw gennem de sidste 3 år. ”Jeg tror, det er gået op for alle folk, at vi ligger her oppe bag ved, og at vi kan vores kram, vi har i hvert fald nok at se til, og vi får nok rigtigt travlt, når vi køre tilbud på arbejdsløn og 50 % på 4 hjuls udmåling i hele september”, slutter Claus med et smil.

Paw og Claus vil gerne sige tak til deres kunder og i anledning af fødselsdagen laver de en konkurrence om et gavekort på en værdi af 3.000 kr. mellem alle ”Facebook – syntes godt om”.

Vinderen vil dog først blive trukket den 1. maj 2014, for at alle skal kunne have mulighed for at kunne deltage.
www.facebook.com/NordjyskAutocenter

Slagteriarbejdere investerer i svineproduktion

$
0
0

Tillidsmandskollegiet i Danish Crown fremlægger i dag et forslag om at investere op mod 600 mio. kr. af slagterimedarbejdernes løn i produktionen af danske slagtesvin over de næste fire år.

Forslaget skal vende udviklingen i antallet af arbejdspladser på svineslagterierne i Danish Crown gennem genetablering af produktionen af slagtesvin hos selskabets andelshavere.

- Det er et banebrydende forslag, som selvfølgelig skal til afstemning blandt alle vores kolleger. Men det er også en drastisk udvikling, som vi igennem en årrække har været vidner til, når vi ser på antallet af kolleger på svineslagterierne i Danmark. Den udvikling vil vi vende. Det er vores egne arbejdspladser, det handler om, siger formanden for Tillidsmandskollegiet i Danish Crown Lars Mose.

Det er Tillidsmandskollegiet, der har taget initiativ til forslaget, som er forhandlet på plads sammen med ledelsen i koncernens svinekødsdivision DC Pork.

- Det er en meget beundringsværdig ansvarlighed, tillidsmandsgruppen udviser. Det betyder også, at vi for første gang i en lang årrække ser ind i en fireårig periode, hvor vi ikke skal lukke svineslagterier, og det er rigtig positivt. Forudsætningen for, at det kan lade sig gøre, er selvfølgelig, at forslaget virker efter hensigten og sikrer et antal slagtesvin, der betyder, vi kan udnytte vores kapacitet, siger CEO for DC Pork Jesper Friis.

Hensigten med forslaget er at øge slagtesvineproduktionen med op til tre millioner slagtesvin over de næste fire år. Det vil i givet fald betyde, at man ikke kun sikrer danske arbejdspladser, men at der kan etableres nye.

- Vi har netop lavet en omfattende strategi for, hvordan vi skaber økonomiske forbedringer i DC Pork, og nu går tillidsmændene foran med at bidrage betragteligt. Det betyder, at der fra alle sider i DC Pork bliver arbejdet på at vende situationen. Derfor ser vi også frem til, at der bliver sat konkrete tiltag bag de meget positive politiske udmeldinger, vi har set de seneste uger fra både Henrik Sass Larsen og Karen Hækkerup, siger Jesper Friis.

- Vi har udsigt til at skulle sige farvel til endnu en omfattende gruppe kolleger, hvis det nuværende fald i slagtesvineproduktionen fortsætter. Derfor er det her ikke et forslag til en besparelse for slagteriet – aftalen er betinget af, at alle pengene går direkte ind i medfinansiering af ny slagtesvineproduktion hos Danish Crowns ejere, siger Lars Mose.

Anvendelsen af investeringspuljen er betinget af, at den enkelte landmand faktisk har mulighed for at udvide sin produktion.

- Det er en unik håndsrækning, som kan skabe stabilitet i landbruget. Med udgangspunkt i sådan en investeringspulje åbner vi for nogle meget nødvendige investeringer i svineproduktionen – investeringer som skal bakkes op af landmanden og finansieringsinstitutterne. På den måde taler vi om investeringer i svineproduktionen på op mod tre mia. kr., siger formand for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt.

I forbindelse med aftalen har fabrikscheferne på de danske anlæg givet tilsagn om også at bidrage. Det samme har topledelsen i DC Pork.

I løbet af de kommende uger har medarbejderne mulighed for at gennemgå forslaget i detaljer, og så sendes det til afstemning inden udgangen af måneden.

Fakta
Den enkelte medarbejder kan selv bestemme, hvordan han eller hun vil finansiere investeringen.
Medarbejderne kan vælge mellem tre muligheder:
o Her- og-nu modellen, hvor investeringen tages af lønnen.
o Mix-modellen. Her investerer man lidt af pensionen, lidt af søgne-helligdags-betalingen og lidt af fritvalgs-ordningen.
o Pensionsmodellen. Hele investeringen tages af pensionen. På den måde mærkes det ikke på den almindelige udbetaling af løn.
Uanset hvilken model, man vælger, svarer det til, at hver enkelt investerer:
6,4 procent af bruttolønnen i 2014
4,7 procent i 2015
3,2 procent i 2016
og 1,8 procent i 2017 i at sikre de danske arbejdspladser
Vælger man her-og-nu modellen, betyder det en omkostning på 200-250 kr. om ugen efter skat det første år for den enkelte medarbejder.
I den fire-årige periode vælger medarbejderne at investere en eventuel overenskomstmæssig lønstigning i projektet.

Kirsebærrets Dag fejret med maner i Voerså

$
0
0

Der var simpelthen alt hvad hjertet kunne begære af ”JGS” (janne gue sager), da Voerså Kirsebærlaug fejrede Kirsebærrets Dag, på den gamle krogrund ved åen lørdag eftermiddag. Knap 100 besøgende gæster troppede op, for at smage på de mange specialiteter, der var lavet på kirsebær som flødeboller, vin, likør, snaps, øl, syltetøj, gele, marmelade samt masser af specialfremstillede kage og lagkage. For at krydre det hele sammen var der også levende violin og trompetmusik, og publikum sang med på en sang fra 1866 – Hver kirsebærblomst står lysende rød.

Til dagen havde billedkunstneren Isa Borregård fremstillet et postkort og et festkort, der begge havde kirsebær som motiv, som der blev solgt en hel del af.

Formanden for Voerså Kirsebærlaug, Lone Pilgård, sad selv ved kassen for at modtage engangs-indbetalinger på kr. 50 – fra kirsebærlaugets medlemmer. Hun strålede som en sol, når hun kiggede ned over standene, hvor de besøgende handlede flittigt ind. En lille procentdel af varerne var fremstillet, af de nyplantede kirsebærtræer i Voersåhaver, men om nogle få år, når træerne bliver større, vil en meget stor procentdel af varerne, på de kommende ”Kirsebærrets Dag” være fremstillet af Voerså-kirsebær.

På en af standene var udstillet en gæringskolbe, hvor kirsebærvin var sat til gæring samt en del redskaber til brug ved forarbejdning af kirsebær.

Formand Lone Pilgård vil helst ikke kaldes formand, men tovholder. En af de besøgende i teltet fandt ud af, det helt rigtige navn nok skulle være på vendelbomål – nemlig ”TJESBÆR-LONE”.

Viewing all 11164 articles
Browse latest View live