Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11168 articles
Browse latest View live

Vil du spille ishockey med en ægte White Hawks

$
0
0

Så snup her et super sjovt og helt gratis tilbud!
I efterårsferien kan drenge og piger i alderen 4-10 år prøve, at spille ishockey – endda med nogle af de seje elitespillere fra White Hawks – wooouw.

Frederikshavn ishockeyklub stiller alt udstyr til rådighed – det eneste du skal, er blot at møde op til en sjov omgang ishockey på en af disse datoer:

Mandag den 16. oktober Onsdag den 18. oktober Fredag den 20. oktober

Alle 3 dage fra kl. 11-13. Kom gerne 1/2 time før, da det tager lidt tid at få udstyret på.

Ishockey er en populær, sjov og udfordrende sport, hvor man hurtigt udvikler fysik, motorik og balance – og tilmed får brændt en masse krudt af, noget mange børn har brug for idag, fordi de er blevet mere stillesiddende både i og udenfor skoletiden.

De sidste 2 år har vi haft over 40 spillere på U11 holdet – og det er jo helt fantastisk, fortæller klubbens sportschef, Henrik Christiansen, som tilføjer at følelserne er både glade og stolte, når han sender så mange skøjteglade unger på is. Vi har et varmt og sundt miljø, noget vi vægter højt – det er glæden ved sporten og det gode fælleskab der driver det hele.

Opstår lysten til at prøve ishockey’en mere seriøst af, kan man låne komplet udstyr og komme i gang næsten uden det koster noget – tilmed er de første 3 måneders træning gratis.

Ishockey er verdens sjoveste sport og den er for alle – det er aldrig for sent at hoppe ned i et par hockeyskøjter og der er stort set tilbud til alle i klubben uanset alder, køn og erfaring. Læs mere om det på www.fik.dk

Der er iøvrigt ved at være en større gruppe af børn og unge fra Sæby, som spiller ishockey i Frederikshavn – flere af forældrene skiftes til at tage køretjansen til og fra skøjtehallen.

Ring til Henrik på tlf.: 2892 7838 eller skriv til henrik@fik.dk så kommer du i gang med det samme.


Efterårsferie og hekserier i børnebiblioteket

$
0
0

Måske kender du den gode heks Tusnelda fra Disney, som fra tid til anden arbejder sammen med Madam Mim og Hexia de Trick. I uge 42 kan du selv være med til en helt masse hekserier, sjove rim- og remser, hekseperleplader eller lave din egen heksehat og tryllestav. Så frem med kost og heksehat – vi skal være kreative og quizze.

Ingen heks uden hat! Lav din egen heksehat, så du kan blive klædt på til magi. Pynt din hat med koldblodige katte, ækle edderkopper, drabelige dræberøjne eller måske en række rædselsfulde regnorme. Valget er dit, og kun din indre magi sætter grænser. Hvis der er ekstra magi i dig, kan du også lave din egen tryllestav ud af krogede grene, amuletter og mystiske fjer. Det er på Frederikshavn Bibliotek 17. oktober, kl. 10-13 og på Sæby Bibliotek 19. oktober, kl. 10-12. Henvender sig til aldersgruppen 3-11 år.

Hekserier med perler
Spidse hatte, ækle øjne, tryllestave, snotklatter, sorte katte, spindelsvæv og andre ækle sager. Hvad skal du lave, når vi laver de sejeste, ækleste og sjoveste hekse-perleplader på lokale biblioteket? – Tag din hekse-mormor med under armen eller dine veninde-heks, lyder opfordringen, og I må meget gerne tage jeres heksetøj på, mens I sidder og kreahygger. Perler og plader er klar på Skagens Bibliotek 16. oktober, kl. 10-13, på Sæby Bibliotek 17. oktober, kl. 10-14 og på Frederikshavn Bibliotek 19. oktober, kl. 10-13. Aldersgruppen er fra tre år.

På Ålbæk Bibliotek kan du også lege med perler tirsdag 17. oktober, kl. 16-17. – Vi finder stedet og tiden til at hygge sammen over de flotte farver, lyder det fra børnebibliotekaren. Invitation til at lave dit eget armbånd gælder både piger og drenge i alderen fra 3-12 år.

Parkèr kosten
En rigtig heks flyver på sin kost, det har biblioteket også tænkt på. – Vi har lavet en p-plads til din kost, mens du laver din egen fantasifulde – og måske lidt uhyggelige – uro med festlige, flyvende hekse, fortæller børnebibliotekarerne, der hjælper med at blive flyvende på Frederikshavn Bibliotek 20. oktober, kl. 12-14. For alle arrangementerne gælder, at der er fri entré – du skal bare møde op!

Hvad ved du om hekse?
På alle kommunens biblioteker er der i hele uge 42 en Hekse-quiz. Test dig selv, hvad ved du om hekse? Findes de i virkeligheden? Er de søde eller dumme, er de gode eller onde? Find de rigtige svar og deltag i konkurrencen om at vinde nogle virkeligt ulækre præmier.

HUSK også, at vi har en rigtig hekseforestilling, når Den rare Heks Esmeralda kigger forbi og tryller på Sæby, Frederikshavn og Skagens Bibliotek 16. og 17. oktober. Billetter til den forestilling finder du på bibl.frederikshavn.dk

 

Ferie og Festdage i Østervrå…

$
0
0

I Østervrå er der lagt op til et spændende program for hele familien. Arrangementerne er fordelt over hele ugen med start, søndag 15. oktober til fredag 20. oktober, og kan med et ord samles under ordet – Fællesskab.

Festdage i Østervrå er en fælles betegnelse for en bred vifte af aktører, der byder ind med en buket af forskellige arrangementer for både børn og voksne eller hele familien – og der er noget for enhver smag.

Østervrå Idræts- og Kulturcenter indleder ugen med gratis svømning, søndag formiddag, hvor alle er velkommen til at benytte alle svømmehallens faciliteter inkl. wellnessafdelingen.

Blomsterløbet folder sig ud senere på søndagen, hvor deltagerne kan løb, cykle eller gå ad fastlagte ruter. Undervejs er der pitstops med traktement hos lokale erhverv. Denne gang NH-Løft, THN-Byg, Landbruget Holmen, Østervrå Sundhedshus og blomsterbutikken Florina. Startstedet er Løbespottet ved ØVIs klubhus.

Mandag 16. oktober fyrer ØVIs badmintonafdeling fjerbolde af til den store guldmedalje med det formål at få en helt masse børn og unge til at prøve sporten. – Vi skal have det sjovt, og bagefter spiser vi pizzaer og holder diskotek, fortæller badmintonafdelingen. Første afdeling er forbeholdt de yngste fra 0.-4. kl., og bagefter bliver der plads til alle dem fra 5. klasse og ældre.

Bødkergården holder åbent hus for alle, tirsdag 17. oktober. Der vil være forskellige aktiviteter, og så er der selvfølgelig også legepladsen og alt det andet. Frønse fra Spar Nord kommer på besøg, og så ved man jo aldrig, hvad der kan ske.

Det store diskodaskobrag løber af stablen tirsdag aften, når ØVIs svømmeafdeling holde PoolParty med masser af eksotiske drinks, chips og slik. Første afdeling er for aldersgruppen 5-9 år og anden afdeling for 10-16 år.

GF77 har hele to arrangementer på programmet, onsdag 18. oktober, hvor der først er leg og gymnastik for før-skolebørn i Østervrå Hallen. Bagefter er der ”Pizzaspring” for dem, der har lyst til at give den max gas med fede rytmer og høje spring. Det hele slutter med pizza og hygge.

To bysbørn kommer på besøg, onsdag aften – Diana Andersen og Thøger Persson, som under titlen ”Fra Østervrå til verdens store sportsarenaer” vil fortælle om deres mange spændende oplevelser indenfor sportens verden. Diana har rejst med flere ungdomslandshold indenfor kvindefodbold. Thøger er i dag læge for herrefodboldlandsholdet, men har også virket som sådan for andre sportsteams. Der er lagt op til en aften der bringer suset fra verdens store arenaer helt ind i Østervrå Kulturhus.

Torsdag aften 19. oktober er mange familier samlet fra både nær og fjern til det store Familiebanko i Østervrå Hallen. Det er Østervrå Seniorerne m.fl. der står bag en hyggelig aften med flotte gevinster rundhåndet sponsoreret af det lokale erhvervsliv.

Fem timers dans til fem forskellige harmonikaorkestret slutter en travl uge, når der fredag 20. oktober bydes op til Danseaften i Østervrå Hallen. Aftenen byder på lækker buffet fra Emilievejens Slagter og musikken leveres af, Volstrup Harmonikaklub, Flauenskjold Harmonikaorkester, Thorup Spillemænd, Vindstyrke 15 og Go’Javten. Billetsalget er i fuld gang, og det går rigtig godt.

ÅB

 

Åben skole på Stensnæsskolen i Voerså

$
0
0

Er man interesseret i sine børns skolegang, og hvad de laver på skolen, er der mulighed for at følge børnene hele dagen med undervisning fra tidlig morgenstund til midt eftermiddag.

Det er Stensnæsskolen i Voerså, der inviterer til en besøgsdag, der kaldes ”Åben skole”.

Er man forældre, bedsteforældre eller bare helt almindelig interesseret i hvad der foregår på en skole, er man velkommen til at møde op og følge med hele dagen.

Det sker torsdag 26. oktober, og både børn og voksne på Stensnæsskolen glæder sig til at se mange besøgende på denne dag.

Tekst Cille Strøm

Fra Østervrå til verdens store arenaer

$
0
0

Hun sidder i DBUs Kvindekommission og har rejst med flere ungdomslandshold indenfor kvindefodbold. Han er tilknyttet Team Danmark, og er læge for herrelandsholdet i fodbold, men har også virket som sådan for andre sportsteams. Hør dem fortæller om deres opleveler, onsdag 18. oktober i Østervrå Kulturhus.

Diana Andersen og Thøger Krogh Persson er begge født og opvokset i Østervrå. I efterårsferien kan du høre dem fortæller under titlen ”Fra Østervrå til verdens store arenaer”, om deres mange spændende oplevelser indenfor sportens verden.

Både Diana og Thøger har været aktive på ØVIs fodboldstadion inden de som voksne søgte ud og fandt deres ståsteder. Det er for dem begge blevet indenfor sportens verden.

Diana har i forskellige roller som holdleder rejst med flere af Danmarks dygtige ungdomslandshold indenfor kvindefodbold. Hun er næstformand i bestyrelsen for DBU København og sidder desuden i DBUs Kvindekommission. Til daglig slår hun sine folder som uddannelsesleder på Roskilde Katedralskole.

Thøger er ansat i Team Danmark og arbejder som reumatolog på Silkeborg Sygehus. Han har som læge haft tilknytning til kvindefodboldlandsholdet og andre sportsteams – i dag er han læge for herrefodboldlandsholdet.

Det har bragt dem rundt til mange af de store kendte sportsarenaer i hele verden, de har mødt spændende mennesker og haft store sportslige oplevelser. Diana vil komme ind på ”spillet uden for de store arenaer” i forbindelse med hendes politisk og planlægningsmæssige arbejde med bl.a. landskampe og internationale kampe. Thøger kommer, blandet meget andet, helt sikkert til at tale om sine oplevelser ved OL i Rio.

Under alle omstændigheder, så kommer vi tilhører sikker til at mærke suset fra elitesportens verden.

ÅB

“En af os”…– hedder Madam Smed

$
0
0

Og hende får du, allerede fra gaden – et hjerteligt indtryk af.

Hun smiler varmt og roligt – det samme gør hendes altid veloplagte personale og den hjemlige, atmosfærefyldte cafe, som om nogen spreder hygge og giver sjæl til byen.

Her kommer turisterne fra Sverige, Norge, Tyskland og Danmark – retur år efter år – fordi byens Madam formår at sælge hygge, tid og nærvær.

“Hygge” er vi danskere jo nærmeste verdenskendte for. Vores danske evne til at hygge er tæt forbundet med det at nyde og tæt forbundet til det at have tid til ro – og ro til nærvær.

“Tid” er i dag luksus – bare det at have tid, er en stor gave – ja, faktisk en af de største gaver du kan give dig selv, din familie og dine omgivelser.

“Nærvær” kræver nuet og din fulde tilstedeværelse.

Når du træder ind af døren, hvor en lille klokke klinger fint, hos Madam Smed – finder du de fineste ting og sager over det hele – men vigtigst af alt, så finder du også tiden, roen og nærværet – det kommer helt af sig selv i det øjeblik du placerer dig i en hyggelig krog ved et lille bord med dug, blomster i vase og levende lys – musikken er blid, dæmpet og dejlig fransk – udenfor trommer regnen på ruden, nu er tiden kommet til selvforkælelse – fred, ro og nærvær.

Madam Smed flyttede 1. maj fra den lidt mindre lokation i Søndergade til denne større lokation her i Vestergade.

Det var en stor beslutning fordi jeg selvfølgelig også elskede det lille sted med gård og have, fortæller Susanne Madam Smed – desværre oplevede vi oftere og oftere, at vi måtte afvise kunder, fordi jeg ikke havde plads – og det var ikke nogen rar følelse.

Her i de “nye” lokaler har vi fået masser af plads til kunderne og masser af plads til at boltre os på, noget både jeg og mine trofaste ansatte sætter stor pris på – og jeg synes vi er lykkedes rigtig, rigtg godt med at få den samme fransk inspirerede sjæl, ro og hygge med hertil. Jeg har som menneske også brug for den ekstra plads – pladsen til at føle, at når jeg er klar til det, så kan vi udvide eller opfinde andre kreative og spændende tiltag. Jeg har altid en masse ideeer i mit hoved – men sjælen skal være med ellers kan jeg ikke selv følge med.

Det samme gør sig gældende for livet i butikken, her skal sjælen også være med – ellers kan vi ikke tilbyde vore kunder, det vi gerne vil – tiden til “bare at være” i en lille frederlig oase.

Selvfølgelig kan vi i sommerperioden, hvor travlheden er stor – have dage, hvor vi efter lukketid står tilbage med en følelse af utilstrækkelighed netop fordi det er så vigtigt for os, at nå ud til alle – og give alle en rar oplevelse.

Tiden er vigtig i dag og kunderne er meget bevidste om brugen af deres kostbare tid – derfor er det også vigtigt for os, at de ikke føler de har spildt tiden, når de har været her – men tværtimod har mærket den.

Og “tid” er der mere af, lige nu, hos Madam Smed, hvor efteråret har meldt sin smukke ankomst og byen er gået lidt i hi. Hånden på hjertet, så elsker vi den stille tid – det er her vi kan pleje og hygge lidt mere om vore trofaste kunder fra byen og oplandet.

Vi holder åbent hele året rundt – det er vigtigt for både at holde gang i butikken og livet i byen.

På mit spørgsmål “om køkkenets udvidelse har ført andet med sig?”… fortæller Susanne, at de med succes har fået “mad ud af huset” – noget mange benytter sig af til frokost samt om fredagen, hvor weekenden melder sig og mange bestiller den populære fredags-burger.

Stor tak til min kære mand Glenn, fordi han var iværksætteren til denne rejse og stor tak til mit personale – uden dem var vi ikke nået så langt, smiler en glad Susanne.

Efterår rimer på blade der falder af træerne, duften af skovbund og sidste men ikke mindst på “Madam Smed”, hvor en frisk gåtur på bedste vis kan afsluttes med lun, hjemmelavet suppe eller varm cacao med sprøde vafler til.

“Man kan modstå alt undtagen fristelser”.

Efterårsbogsalg på kommunens biblioteker

$
0
0

Tyvstart efterårsferien med at shoppe underholdning til de kolde måneder. Bibliotek & Borgerservice sælger kasserede materialer til favorable priser.

Tag hele familien med til vores populære bogsalg, som frem til den 21. oktober. Bibliotekerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby sælger ud af de kasserede materialer, og der er masser af gode bøger, musik og blade for alle aldersgrupper.

Noget for hele familien
Biblioteket sælger ud af kasserede materialer fra både børne- og voksenbiblioteket, og udbuddet er rigtig stort og bredt. – Vi kan ikke sige præcis, hvad vi har med, men der er helt sikkert mange gode læseoplevelser at hente for hele familien, fortæller bibliotekar Pernille Lisborg.

Bogsalget foregår på bibliotekerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby i den betjente åbningstid.

Halloween på Sæbygaard i efterårsferien

$
0
0

Onsdag den 18. oktober sker der uhyggelige ting på Sæbygaard.

Det er Sæbygaards Venner, der står bag arrangementet, som starter kl. 14.00, så kom og vær med.

Man skal først møde nogle spøjse personer, som har et eller andet med Sæbygaards historie at gøre, så der kommer gys på i den hvælvede kælder.

Efter al denne uhygge serveres der giftkage og hekseblod i caféen, og til slut kan børnene udhule græskar, som de får med hjem.

Der er entré for både voksne og børn.

 

 


Fri faunapassage – en sag der nu skal afsluttes

$
0
0

Der er kæmpet på en løsning af ovennævnte sag siden 1980 og ALLE muligheder er undersøgt, vurderet, beskrevet og veldokumentet – den eneste holdbare løsning er opstrøms stemmeværket.

“Sæby Vandmølle er fredet og bevaringsværdig. Stemmeværket er hverken fredet eller bevaringsværdig” Citat: Morten Stenark, Slots og Naturstyrelsen.

Morten Thomsen Haugaard har bedt Teknisk Udvalg (TU) om at kigge på en nedstrøms løsning, som er på skitsen (se foto). Hvorfor begynde at flytte en nedstrøms løsning over foran vandmøllen og tro det bliver accepteret af Sæbynitterne, Museumsfolk, Bevaringsforeningen m.fl., med den begrundelse at “færrest bliver berørt” og så samtidig påstå at han ikke har “part” i sagen.?!!!

Havde Morten sat sig ind i sagen, så havde han ikke “spildt” både sin og andres tid med dette, da der allerede i 2008 var 100% opbakning, også fra bredejerne repræsenteret ved Kirsten Thomsen, til en opstrøms løsning, da nedstrøms løsninger fysisk er umulige. For at være helt sikre valgte kommunen den 26.11.2013 at bevillige kr. 500.000,- til en sidste chance for at finde en nedstrøms løsning, men pengene kom end ikke i spil, da alt var forsøgt og ikke mindst undersøgt. Endvidere vil en nedstrøms løsning ikke opfylde kravene om en fri faunapassage, hvorfor Naturstyrelsen heller ikke vil finansiere en sådan.

Der er brugt rigtig mange penge og tid på at finde den optimale, holdbare og ikke mindst lovlige løsning – og den ér fundet. Jan Nielsen fra DTU Aqua har leveret en løsning, som opfylder alle krav. Jeg har brugt en del tid på Jan Nielsens projekt – selvfølgelig hånd i hånd med fokus på udvikling af Sæby, Masterplan Sæby og det, at gøre Sæby endnu mere attraktiv for tilflyttere, turister og sæbynitter.

Området omkring Sæby Vandmølle er en naturperle, som byens borgere og turister kunne få meget mere glæde og gavn af. Der er plads til både sund og fornuftig udvikling her – en udvikling som selvfølgelig skal være på naturens præmisser og med stor respekt for den smukke, gamle Vandmølle.

Jeg vedlægger mit bud/udkast (se fotos), som er kreeret i samarbejde med Michael Morell. Hvordan det endeligt skal se ud, er ikke op til mig at afgøre – men lovgivningen skal overholdes og den frie faunapassage skal sikres.

Der er flere tegninger i serien, som kan ses på Havnen 12G eller på TV2 Nord i aften, hvor der er et længere indslag om sagen.

Der er ikke grund til flere krumspring i denne sag – den skal afsluttes.

Jesper Christensen
Formand SSFK

Passage 1 copy Passage 5 copy Passage 6 copy

Efterårsferien er for børn på Kystmuseet i Sæby

$
0
0

I efterårsferien er der endnu en gang lagt op til særlige aktiviteter for børn på museet.

Man vil som altid kunne tage på skattejagt med Bæltedyret Bent, men også stadig hjælpe med at få styr på, hvor mange spøgelser, der egentlig er i det gamle hus.

Tirsdag er der oplevelser for ganen, når der serveres tørfisk. Tørfisk var tidligere en helt almindelig spise i kystbyerne. De fladfisk fiskerne fangede, kunne konserveres med salt og tørring og derved holde sig meget længe. Fisken kan enten spise rå, eller udvandet steg og kogt. Kom og hør om fiskeri og tørfisk, og få en smagsprøve. Du kan også se udstillingen om Sæby havn på museet.

Onsdag er det i aktivitetsrummet det går løs. Her står Kystmuseets håndværker klar med træ, hammer og søm og så kan alle glade børn være med til selv at lave deres eget legetøj. I gamle dage, hvor man ikke kunne købe så meget legetøj, lavede børnene ofte deres eget ud af genbrugstræ og fri fantasi.

Torsdag kan du komme med museets formidlere på en vandring rundt i Sæbys gamle gader og høre røverhistorier. Turen tager sit udgangspunkt på museet og varer en lille times tid. Den er tilrettelagt med historier i børnehøjde, hvor der fortælles om røverbander og munke, sørøvere og andet godtfolk fra Sæbys historie.

Alle ugens arrangementer starter kl. 11.15 og er inkluderet i entreen til museet. Husk en billet til Kystmuseet gælder en hel uge, og kan anvendes på alle Kystmuseets afdelinger i Sæby, Bangsbo, Bangsbo Fort og i Skagen. Arrangementerne henvender sig til børn ifølge med voksne.

Tirs. d. 17. okt. kl. 11.15  – 13.00:            Tørfisk, tør du smage?

Ons. d. 18. okt. kl. 11.15- 15.00:             Legetøjsværksted.

Tors. d. 19. okt. afgang kl. 11.15:            Børnebyvandring.

Kystmuseet Sæby er åbent alle hverdage kl. 11-15.

Sæbygaardskolens 9. klasser styrede Skolernes Motionsdag

$
0
0

9. klasses eleverne stod sammen med lærerne Tue Gjedsted og Anja Hyllested for en anderledes og spændende Skolernes Motionsdag.

Eleverne fra 5. til 8. klasse var delt op i 18 hold, som konkurrerede mod hinanden i løbet af dagen. Da holdene var delt op på tværs af klasserne, var dagen også med til at styrke fællesskabet ved siden af den ekstra motion.

Der blev konkurreret i fodtennis, basket, madrasstafet, rundboldfodbold, capture the flag, finsk volleyrundbold, fodboldbowling, quidditch, og forhindringsbane. 9. klasserne stod ved posterne og styrede konkurrencerne.

Vinderholdet blev Morten Sort Pedersens hold.

sm Quidditch copy sm, capture the flag copy

 

Slutspurt med billetter til Tyrolerfest

$
0
0

Syvsten IF regner med endnu en fantastisk Tyrolerfest i Syvstenhallen den 28. oktober.

Hvem mon skal være ejer af de sidste billetter?

Omkring 50 billetter er der endnu, og der er kun 2 uger tilbage, før der lyder festlig musik leveret af Sæby Tyrolerorkester og DJ James.

Syvsten Idrætsforening er i fuld gang med forberedelserne, og glæder sig til at byde publikum velkommen.

Click i Sæby har stadig billetter, og det samme gælder hos Inge på tlf. 2145 1823 eller tlf. 9846 9295.

Planlægning af boliger på Langtvedvej i Sæby

$
0
0

Plan- og Miljøudvalget har på udvalgets seneste møde sagt ja til, at der kan igangsættes planlægning for en 80.000 m2 stort område ved Langtvedvej nær Nellemanns Have i det nordlige Sæby.

Frederikshavn Kommune har modtaget en ansøgning fra en privat lodsejer om at påbegynde lokalplanarbejde for åben-lav boliger på et område ved Langtvedvej. Henvendelsen vedrører dele af matriklerne 6ab og 6d samt 6ø Langtved by, Volstrup, og 102c Sæby Markjorder.

Nellemanns Have ejer matriklen 6ø, hvilket i forbindelse med den igangværende lokalplanlægning for Nellemanns Have har været inkluderet som helårsbeboelse. Center for Teknik og Miljø samt begge bygherrer er enige i, at det er mere hensigtsmæssigt at inkludere matriklen i denne lokalplan for at sikre et mere sammenhængende boligområde. Udkast til lokalplan vil blive udarbejdet af ansøger.

Arealet er beliggende inden for kommuneplanramme ”Boligområde Langtvedvej”. Kommuneplanrammen angiver anvendelsen som boligområde til helårsboliger. Det ansøgte område er beliggende i landzone og er ikke lokalplanlagt. Ansøger ønsker at planlægge inden for de gældende kommuneplanrammer for området. Da området i dag er beliggende i landzone og ikke er lokalplanlagt, kræver det ansøgte, at der udarbejdes en lokalplan, som samtidig overfører området fra landzone til byzone.

Derudover anmoder ansøger om at tilrette afgræsningerne for kommuneplanrammen og for den rekreative planramme lige øst for, så det i højere grad vil afspejle de faktiske forholde mellem det nuværende landbrugsareal og det kuperede grønne rekreative areal. Denne ændring kræver udarbejdelse af et kommuneplantillæg.

Center for Teknik og Miljø vurderer, at lokalplanlægning for boliger på dette areal er i tråd med, hvad der er planlagt for området i kommuneplanen, og at udvidelsen af byzoneafgræsningen følger et naturligt ”inde fra og ud”-princip for byudviklingen.

Hvis man vil se det nøjagtige område, der planlægges udstykket, kan dette link benyttes:

http://frederikshavn.dk/meetings/Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%20(%C3%85ben)/2017/10-10-17/0Referat%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

og derefter scrolle til siderne 151-152.

Tekst af Per Rye

Langtvedvej

 

 

Temauge på Stensnæsskolen i Voerså

$
0
0

En hel uge med masser af sjove og anderledes aktiviteter

Uforglemmelig uge
Uge 41 i 2017 er sikkert en uge, som eleverne på Stensnæsskolen i Voerså aldrig glemmer. En uge som udfordrede eleverne med helt andre ting, end som dem de beskæftiger sig med til daglig.

Tydeligt var det at se, at her var der gang i noget spændende, og der var slet ikke tid til ”fis og ballade”, for udfordringerne var alt for spændende, med de mange forskellige aktiviteter, hvor den enkelte elev blev udfordret og prøvede sig selv af.

Kejserens nye klæder
Sidste år fik en del elever på skolen udleveret en kulturkuffert, som der nu er blevet arbejdet med siden. I den forbindelse fik Himmel, Hav og 3. klasse besøg af Andersens-Kuffert-Teater.

Henrik Rosenquist Andersen fremførte H. C. Andersens eventyr ”Kejserens nye klæder”.

Kroppen som motor
Himmel og Hav var et par dage sammen med pædagogerne i SFO, der er en forkortelse for skolefritidsordningen. Temaet var her lagt på kroppen som motor. Her blev der lagt vægt på sundt kontra usundt og kroppens bevægelse.

Senere blev der fulgt op på et cykeltema, der har været i spil i nogle uger.  Her lærte børnene om et cykelbarometers funktion, og om de mange cykelrunder på Svanevej, som børnene udførte i dejlig solskin og let vind.

En formiddag blev brugt til at kigge på gamle lege og se madpakkedysten på tv.

Fantasiinsekter
I billedkunst fremstillede 3. klasse fantasiinsekter. Kreativiteten var her rigtig stor, og en del af fantasiens insekter så skræmmende og gyselige ud. Fantasiinsekterne vil blive udstillet efter efterårsferien på skolens bibliotek.

3. klasse brugte også en formiddag på engelskundervisning.

Bjørneværksted
Tre af ugens dage var der i Himmel, Hav og 3. klasse kulturkuffert. Emnet var ”Bjørneværksted”.

Midt i ugen kom der besøg af en stor blød bamsefigur. Ingen af børnene anede noget om dette og var vildt benovede over denne overraskelse. På børnenes ipads blev der fremstillet adskillige pandaer, brune bjørne og isbjørne.

Torsdag medbragte eleverne legetøjsbamser i skolen. Nu skulle der blandt andet laves ID kort til bamserne.

Sidst på formiddagen foregik temaet i spejderhytten på Knud Søhanes domæne, i den nordlige ende af Voerså by. En forælder havde sponseret nogle fisk, så der kunne laves bjørnemad over bål. Da fiskene var fortæret, blev der afholdt bjørneløb.

Symaskinekort og brødkurve
4. klasse havde i nogle dage brugt tiden på at fremstille brødkurve. Torsdag skulle så den store prøve stå, da der skulle erhverves symaskinekort, og færdiggørelse af de påbegyndte brødkurve.

Storm P. maskiner
De første tre dage i ugen fremstillede 4. – 5. og 6. klasse Storm P. maskiner i fysik, natur og tekniklokalerne. Efter fremstillingen var der udstilling af de fremstillede maskiner, i de samme lokaler. 

Bag for en sag
6. klasse havde temaet ”Bag for en sag”. Om torsdagen bagtes der kager og andre gode sager i hjemkundskab. Tingene solgtes fredag på skolen, og overskuddet gik til ”Børns vilkår”.

Om fredagen var der fælles motionsdag for hele skolen, og det var også 6. klasse, der stod for afviklingen af dette arrangement.

4. – 5. og 6. klasse brugte også en eftermiddag på at spille dodge ball.

Matematik og spolebåndoptager
5. klasse havde torsdag matematik. Her undervistes i problem- og færdighedsregning. Målet var at pege eleverne i retning af, hvad en afgangsprøve indeholder.

4. klasse brugte onsdag eftermiddag på historie. Her blev eleverne præsenteret for en ældre model af en spolebåndoptager, og senere blev der kigget på slægtsforskning.

I denne forbindelse kom der en bedsteforælder på besøg og fortalte lidt om gamle dage.

Tekst og fotos Cille Strøm

IMG_1673 copy IMG_1679 copy IMG_1682 copy IMG_1684 copy IMG_1685 copy IMG_1687 copy IMG_1691 copy IMG_1696 copy IMG_1690 copy IMG_1689 copy

 

Brunø Tøj flytter deres damebutik fra Dybvad til Sæby

$
0
0

Den 30. oktober slår Brunø Tøj dørene op til en ny, stor og spændende butik i Sæby i de nuværende lokaler på Lille Nytorv. Her kan man fremover finde både dametøj, sko/støvler, drengetøj 8-16 år og herretøj.

”Vi har efter utroligt mange efterspørgsler igennem meget lang tid, valgt at flytte hele vores damebutik fra Dybvad til Sæby. Det betyder, at du i Sæby fremover bl.a. kan få det enorme bukseprogram fra C-RO Etage, et kæmpe udvalg i overtøj fra Frandsen og Etage, kvalitetssko- og støvler fra Gabor og Relaxshoe, lækre modevarer fra in Front Women, Elton og mange flere, og nye brands er på vej.

Det er selvfølgelig med stort vemod, at vi rykker “teltpælene” op på vores damebutik i Dybvad, men heldigvis er det ikke langt væk for vores trofaste og store kundekreds.

Vi vil fortsat køre de populære modeshows og arrangementer for foreninger og klubber, og vil glæde os til at byde jer velkommen i de nye rammer”, siger indehaver Tim Brunø.

Der er stadig det samme store udvalg af varer, som man er vant til, og stadig det velkendte personale, som ekspederer dig. Helle og Helle er parate i Sæby med en frisk og ærlig betjening.

Herrebutikken i Dybvad fortsætter uændret og med uændret sortiment. Som altid står Lene klar til at ekspedere dig, og Tim vil du fremover finde både i Dybvad og i Sæby.

Flytningen til Sæby markeres med gode tilbud.

Damebutikken i Dybvad har sidste åbningsdag lørdag den 28. oktober.

 

 


Foredrag med masser af humor og stof til eftertanke

$
0
0

Forleden havde FOF Vendsyssel og Hjerteforeningen Sæby i samarbejde foredrag i Manegen med Peter Qvortrup Geisling, som er læge, journalist og forfatter og kendt fra mange TV-programmer. Peter Geisling er nordjyde og opholder sig ofte i det nordjyske.

Aftenens tema var ”Giv dit liv et serviceeftersyn”, og salen var med 240 deltagere fyldt til bristepunktet. Tilhørerne fik en oplysende og humoristisk aften og gik også fra foredraget med stof til eftertanke.

Vi skal huske at leve livet – lev sundt uden at overdrive og husk at få motion – ½ time hver dag er Peter Geislings og også Hjerteforeningens anbefaling. Motion er vejen til et godt liv. Kig lidt indad og husk dine drømme og også at udleve nogle af dem, var Peters budskab.

I modsætning til TV-programmerne bliver livet ikke genudsendt, så Peter Qvortrup Geisling inspirerede publikum til at give livet et serviceeftersyn. Han lagde også stor vægt på at stoppe rygning. Det er på alle måder meget usundt og skadeligt at ryge og rystende, at så mange unge mennesker begynder at ryge.

Endvidere kom han ind på stress, og hvor farligt det er for helbredet altid at leve et stresset liv – at der arbejdes alt for meget, at man som familie har alt for travlt – at karrieren fylder alt for meget – at man glemmer at leve livet.

Publikum fik en rigtig sjov aften – humor er sundt. TV-lægen fortalte en masse sjove og tankevækkende historier – “journalbrokker”, som han har fra TV-programmer, brevkasser, breve han har modtaget fra patienter og læsere. I øvrigt modtager han også masser af breve med irettesættelser om hans påklædning, hans ordvalg og talemåder.

Alt i alt et fantastisk foredrag, hvor der også blev stillet spørgsmål om hans indstilling til bl.a. kolesterolmedicin.

Peter Qvortrup Geisling gav sig efter det 2 timer lange foredrag også tid til at besvare personlige spørgsmål fra deltagerne, inden turen igen gik til København til nye TV-optagelser.

FOF Vendsyssel og Hjerteforeningen Sæby og er allerede gået i tænkeboks om nye foredrag i 2018, og Hjerteforeningen Sæby arbejder allerede nu på højtryk med programmet for 2018, som kan findes på www.saeby.hjerteforeningen.dk.

Erhvervsstyrelsen spænder ben for boligprojekt

$
0
0

Frederikshavn Byråd besluttede dets møde den 29. marts 2017 at sende forslag til ny planlægning for boliger ved Solsbæk Strand i Sæby i offentlighedsfase.

Lokalplanforslaget muliggør etablering af et nyt boligområde med op til 49 boliger som åben-lav beboelse. Forslag til kommuneplantillæg omfatter det nye boligområde samt et område til rekreativt formål. Derud over indeholder kommuneplantillægget 3 rammeområder, som skal udtages af Kommuneplan 2015 og tilbageføres til landzone.

Det har været et krav fra Erhvervsstyrelsen, at Frederikshavn Kommune udtager eksisterende planlagte rammeområder til boliger tilsvarende det ansøgte for at kunne vedtage ny planlægning for boliger ved Solsbæk Strand.

Sagen var til politisk behandling i Plan- og Miljøudvalget forleden, hvor udvalget tiltrådte en indstilling fra kommunaldirektøren om, at udvalget anbefaler Økonomiudvalget at godkende, at et par rammeområder i Haldbjerg og ved Birkevej (der griber ind i den samlede planlægning) udtages af Kommuneplan 2015. Tillige at der gennemføres proces for at tilbageføre rammeområderne i Haldbjerg fra byzone til landzone, samt at 2 deklarationer for rammeområderne i Haldbjerg aflyses. Endelig skal der herefter nye forhandlinger med Erhvervsstyrelsen om frafald af veto.

Veto fra Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen har nemlig i første omgang ”spændt ben” for den fortsatte proces. Et veto fra Erhvervsstyrelsen til planforslagene gør, at Frederikshavn Kommune ikke kan vedtage ny planlægning, førend vetoet er frafaldet. Efter offentlighedsfasen udløb har kommunen været i løbende dialog med Erhvervsstyrelsen for at lave en aftale om frafald af vetoet. Det har været væsentligt for styrelsen, at man har sikkerhed for, at de 3 rammeområder er udtaget af Kommuneplan 2015 og tilbageført til landzone førend, ny planlægning for boliger ved Solsbæk Strand kan vedtages.

Der har været afholdt offentlighedsfase i perioden fra den 12. april til den 7. juni 2017. I offentlighedsfasen er der modtaget 7 indsigelser: Erhvervsstyrelsen har nedlagt veto, Miljøstyrelsen har bemærkninger til naturen i det nye boligområde, de 2 lodsejere af arealerne i de 3 rammeområder er imod, at deres arealer udgår af Kommuneplan 2015 og tilbageføres til landzone, en større pelsdyrfarm syd for området er imod det nye boligområde i forhold til drift og udvikling af deres virksomhed, en lodsejer i lokalplanområdet ønsker ikke, at hans areal er en del af lokalplanområdet, og tillige at en nabo til lokalplanområdet ikke ønsker boliger i det eksisterende grønne område.

Vetoets betydning
Vetoet fra Erhvervsstyrelsen bevirker, at enten gennemfører Frederikshavn Kommunen den fulde proces med tilbageførelse af rammeområderne i Haldbjerg fra byzone til landzone og aflyser de 2 tinglyste deklarationer for rammeområderne. (Resultatet af den samlede proces skal være, at rammeområderne ligger i landzone og uden deklarationer. Herefter skal rammeområderne i Haldbjerg og rammeområde ved Birkevej i Sæby udtages af Kommuneplan 2015), eller også kan Frederikshavn Kommune udpege andre rammeområder til at udtage af Kommuneplan 2015. Der skal vælges arealer, som samlet har tilsvarende størrelse som arealudlægget ved Solsbæk Strand og ikke er i byzone og lokalplanlagt, men som ligger inden for kystnærhedszonen.

Langvarig proces
Uanset hvilken løsning Frederikshavn Kommune vælger, anslår Center for Teknik og Miljø, at processen vil tage mindst 4-6 måneder. Først herefter forventes det, at forhandlingen med Erhvervsstyrelsen om frafald af vetoet kan genoptages. Så snart vetoet er frafaldet, kan Frederikshavn Kommune vedtage planlægningen for boliger ved Solsbæk Strand.

Center for Teknik og Miljø må konstatere, at Erhvervsstyrelsen stiller meget stramme krav til planlægning for nye arealer til boliger, når kommunen har restrummelighed i allerede planlagte boligområder, og ikke kan påvise et boligbehov.

Det er tidligere besluttet i Frederikshavn Byråd i forbindelse med behandling af forslaget til ny planlægning for boliger ved Solsbæk Strand, at rammeområderne i Haldbjerg og ved Birkevej skal udtages af Kommuneplan 2015. Center for Teknik og Miljø vurderer uanset, at lodsejerne er imod, at Frederikshavn Kommune skal fastholde at udtage de 3 rammeområder. De 2 rammeområder i Haldbjerg er udvalgt, fordi de siden 1989 i kommuneplanen for Frederikshavn Kommune har været udlagt til boliger med en bestemmelse om, at de skal tilbageføres til landzone. Områderne er ikke bebygget og anvendes til dyrkning. Begge rammeområder ligger i byzone med hver sin deklaration med bebyggelsesregulerende bestemmelser.

Deklarationerne er fra henholdsvis 1964 og 1973. De skal aflyses, hvis områderne tilbageføres til landzone og udtages af Kommuneplan 2015.

Området ved Birkevej er udlagt til boliger i kommuneplanen i 2009 efter ønske fra lodsejeren. Der blev dengang argumenteret for et behov for boliger i området. Frederikshavn Kommune har ikke siden modtaget en konkret ansøgning på boliger i området. Området ligger i landzone uden lokalplan.

Center for Teknik og Miljø vurderer, at det vil være vanskeligt at finde tilsvarende rammelagte boligområder i kystnærhedszonen i Sæby og omegn end de 3 udvalgte. Desuden er der ingen garanti for, at lodsejere til alternative rammeområder vil have interesse for at miste deres udviklingsmuligheder, hvis de udtages af Kommuneplan 2015.

Hvis man vil læse mere detaljeret om planerne og gennemgå lokalplan m.v., kan dette link benyttes:

http://frederikshavn.dk/meetings/Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%20(%C3%85ben)/2017/10-10-17/0Referat%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

og derefter scrolle til side 212 og efterfølgende sider

Tekst af Per Rye

 

 

250 Sæby-børn giver madpakken en makeover

$
0
0

Lange skoledage kræver masser af energi, men madpakkens størrelse er ikke nødvendigvis vokset i takt med skoledagens længde. Mange børn er sultne i skolen, og så er det nemt at blive fristet af usunde snacks.
155.000 danske skolebørn går efter efterårsferien til kamp mod usund snacking og giver samtidig madpakken en seriøs makeover.

Hvor mange sukkerknalder er der i en frugtyoghurt? Hvordan holder skoleelever frokostpause i resten af Norden? Og hvad er den allerbedste snack til en lang skoledag?

Det skal skoleelever i Sæby undersøge, når de sammen med GoCook går i skolekøkkenet for at eksperimentere med sundere snacks og madpakker i efterårets store ‘Madpakke-makeover.’

GoCook, Coops madprojekt for børn og unge, har en mission om at skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Et af GoCook største projekter er Smagekassen, hvor næsten 6.500 skoleklasser over hele landet modtager en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

Hvordan ser glaskål egentlig ud?

Smagekassen bliver i år sendt ud til 3 ud af 4 skoler og er denne gang pakket med bl.a glaskål, kinaradiser og kikærter, så eleverne kan bage pitabrød med falafel og eksperimentere med snacks til mellemmåltidet.

“Vi synes, det er vigtigt at give børnene inspiration til sunde og spændende madpakker. Rugbrød er både godt og sundt, men børnene mister interessen for rugbrød, jo ældre de bliver. Madpakken bliver også mindre varieret gennem skoletiden. Derfor vil vi gerne inspirere til lidt mere afveksling og nye smagsoplevelser – også når det gælder de snacks, der skal være med til at holde energiniveauet oppe på en lang skoledag”, siger Bente Svane Nielsen, som er projektchef på GoCook.

Det er 11. år, at Coop sender smagekasser ud til landets skoler, og udover at få ny og sund inspiration til den lange skoledag, så skal de cirka 155.000 elever også på jagt efter det skjulte sukker og fedt i müslibarer og chips og undersøge rammerne for deres skolemad.

Kokken Gorm Wisweh er ambassadør for GoCook og har været foran kameraet i de mange film til årets smagekasse.

“En af de gode ting ved GoCook er, at der ikke er nogen løftede pegefingre. Der bliver ikke prædiket om rigtigt og forkert. Vi giver børnene nogle indsigter og muligheder, og så kan de selv ta’ den derfra.”, siger Gorm.

Skoleelever over hele landet bager pitabrød og eksperimenter med sunde snacks i ugerne 43, 44 og 45.

Mere end 200 grunde bliver undersøgt for forurening

$
0
0

I 2017 undersøger Region Nordjylland en lang række grunde, hvor mulig forurening kan udgøre en risiko for grundvandet og menneskers sundhed.

Region Nordjylland gennemfører hvert år indledende forureningsundersøgelser af mulige jordforureninger i Nordjylland. Undersøgelserne skal afklare, om typisk forurenende aktiviteter som f.eks. autoværksteder, renserier og olieoplag har forurenet jorden og grundvandet. Undersøgelserne udføres som led i regionens indsats på jordforureningsområdet.

På jordforureningsområdet lægger Region Nordjylland stor vægt på den indsats, der er med til at sikre kvaliteten af det grundvand, der skal bruges til drikkevand i fremtiden. Derfor prioriterer regionen frem til og med 2020 indledende undersøgelser af forureninger højt, der hvor de kan udgøre en risiko over for grundvandet. Siden 2016 har regionen haft et øget fokus på undersøgelser af brancher, der har anvendt pesticider.

– Grundvandet er en vigtig og uerstattelig ressource, som vi skal passe godt på. Med vores fokus på de jordforureninger, der udgør en trussel for regionens grundvand, er det vigtigt, at vi også kigger efter steder, hvor der har været brugt pesticider, da pesticiderne kan udgøre en trussel mod kvaliteten af vores grundvand og drikkevand, siger Henrik Ringbæk Madsen, der er formand for Region Nordjyllands Udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø.

Her udfører regionen undersøgelser
I efteråret 2017 undersøger regionen en række grunde i kommunerne Thisted, Morsø, Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Aalborg. Dermed har regionen ved udgangen af i år undersøgt 206 grunde i alt for forurening. 

Undersøgelserne er en del af regionens samlede indsats på jordforureningsområdet, der også omfatter afgrænsende undersøgelser og oprydninger på grunde, hvor allerede kendte jordforureninger udgør en risiko for grundvandet eller for sundheden for de mennesker, der bor på de forurenede grunde.

Oversigtskort: Indledende forureningsundersøgelser i 2017

 

 

Kortet viser de steder, hvor regionen I 2017 udfører 206 indledende undersøgelser i 2017. Undersøgelserne udføres for at se, om der er en forurening, der kan påvirke grundvandet, indeklimaet i en bolig, eller om der er en risiko for at komme i kontakt med forureningen. I forårets undersøgelser var der et særligt fokus på steder, hvor der er risiko for forurening med pesticider, denne fokus bibeholder Regionen fortsat. 

Finder regionen en forurening, som udgør en risiko for grundvandet eller menneskers sundhed, vil de berørte grunde indgå i Region Nordjyllands videre prioritering med henblik på at afklare risiko og fjerne forureninger for at sikre grundvandet og menneskers sundhed.

Tjek en grund for jordforurening online
På Region Nordjyllands særlige portal www.tjekdingrund.dk kan borgere og andre interesserede se, om der kortlagt forurening på en grund. Og på hjemmesiden www.jordforurening.rn.dk kan man læse om regionens arbejde med jordforurening og også finde publikationen ”Jordforurening – Strategiplan for Region Nordjylland”.

 

Venteliste til Børnebørnenes madværksted

$
0
0

En ny omgang af Børnebørnenes madværksted er startet i regi af Hjerteforeningen Sæby. Madværkstedet er blevet en stor succes, og der er denne gang 5 ”par” på venteliste.

Børnebørnenes Madværksted er et madlavningskursus for bedsteforældre og børnebørn. Kurserne, som afvikles i samarbejde med Nordeafonden, skal styrke båndene på tværs af generationer og give ældre og børn sjove madoplevelser. Børnebørnenes Madværksted påvirker tre generationers madvaner hen i mod en mere hjertesund livsstil.

Ældre og børn får ny læring om sund og velsmagende mad. Kurset giver dem gode erfaringer, som de kan bygge videre på i den daglige madlavning derhjemme. På den måde får øvrige familiemedlemmer også indsigt i, hvad sund mad er. Madkurserne inspirerer flere til bedre madsundhed og skaber mere fællesskab og livskvalitet.

”Til første kursusgang mødte alle deltagende børn og bedsteforældre op i god tid og var meget glade, positive og engagerede, inden kok Kristian Nørbjerg præsenterede kursets indhold og de forskellige temaer, man vil nå igennem,” fortæller bestyrelsesmedlem Elin Hyttel fra Hjerteforeningen Sæby.

Kristian Nørbjerg har bygget værkstederne op om 4 temaer og en råvare i centrum. Temaerne er aftensmad, madpakker og mellemmåltider, morgenmad og brunch samt festmad. Der blev orienteret om

kål, som indgik i første aftens måltid. Dernæst sendte Kristian Nørbjerg et kålhoved rundt, og deltagerne skulle fortælle, hvad deres livret er, hvorefter kogebogen med opskriften på aftenens måltid blev introduceret. Første aften sluttede med spisning af den fremstillede mad ved et langt bord, som børnene havde dækket.

I 2017 er Børnebørns Madværksted et pilotprojekt primært for børn fra 4.-6. klassetrin + bedsteforældre.

Madværksted_2 Madværksted_1
Viewing all 11168 articles
Browse latest View live