Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11173 articles
Browse latest View live

Nordjyske Bank fremsætter købstilbud

$
0
0

SONY DSCNordjyske Bank A/S fremsætter et betinget, frivilligt købstilbud på alle aktier i A/S Nørresundby Bank. Aktionærerne i Nørresundby Bank tilbydes en samlet pris på 450 kr. pr. aktie bestående af 335 kr. i kontanter og én aktie i Nordjyske Bank (opgjort til en værdi på 115 kr. pr. aktie ). Bestyrelsen i Nørresundby Bank anbefaler enstemmigt aktionærerne at acceptere købstilbuddet.Nordjyske Bank offentliggjorde d. 9. oktober 2014, at banken var i forhandlinger med Nørresundby Bank omkring en potentiel fusion. På baggrund af disse fusionsdrøftelser og et stærkt strategisk rationale har ledelsen i Nordjyske Bank besluttet at fremsætte et købstilbud, og Nørresundby Banks bestyrelse har besluttet at anbefale købstilbuddet.

Der er indgået en aftale mellem bestyrelserne i Nordjyske Bank og Nørresundby Bank d. 18. december 2014. Aftalen er endvidere godkendt af repræsentantskabet i Nordjyske Bank. Tilbudsdokumentet vil blive offentliggjort før udløbet af Spar Nords købstilbud d. 15. januar 2015.

Købstilbuddet skaber rammerne for en stor og stærk lokalbank i Nordjylland
Baggrunden for købstilbuddet er et ønske om at fastholde en stærk nordjysk lokalbank, der imødekommer kundernes ønsker og behov for adgang til finansielle ydelser og rådgivning af høj kvalitet i Nordjylland.

”Med en sammenlægning af de to banker opnår vi det, som jeg ved vores kunder efterspørger, nemlig en rendyrket og stærk lokalbank i Nordjylland. De to banker har et usædvanligt godt strategisk match – både i forhold til den geografiske dækning, vores stærke fokus på de nordjyske kunder og solide markedskendskab. Samtidig ser vi et attraktivt potentiale i en ny, større og velkonsolideret lokalbank, der fremover kan bidrage til en fortsat sund økonomisk udvikling og sikre vigtige arbejdspladser i Nordjylland – samt forhåbentligt samtidig skabe et godt fremtidigt afkast til vores aktionærer”, siger bestyrelsesformand i Nordjyske Bank, Hans Jørgen Kaptain.

Nordjyske Bank er i dag størrelsesmæssigt klassificeret som en Gruppe 3 bank men bliver med sammenlægningen en Gruppe 2 bank. Gruppe 3 banker handler i dagens aktiemarked med en markant rabat i forhold til Gruppe 2 banker, og det er således forventningen, at sammenlægningen på sigt vil medvirke til en øget værdiskabelse hos aktionærerne i Nordjyske Bank.

Sammenlægningen vil være et naturligt led i den igangværende strukturtilpasning i den danske finansielle sektor, og Nordjylland vil få en endnu stærkere og finansielt sund lokal bank, der evner og ønsker at løfte større engagementer i takt med, at virksomhederne vokser. Den sammenlagte bank vil få samlede udlån på knap 11 mia. kr. (baseret på tal fra ultimo 3. kvartal 2014).

Enstemmig anbefaling fra bestyrelsen i Nørresundby Bank
Bestyrelsen i Nørresundby Bank anbefaler enstemmigt aktionærerne i Nørresundby Bank at acceptere købstilbuddet fra Nordjyske Bank. Nørresundby Bank lægger bl.a. vægt på, at købstilbuddet, ud over at være attraktivt for bankens aktionærer, imødekommer et stort ønske i bankens bestyrelse om at kunne fastholde en stærk nordjysk bank i årene fremover til glæde for kunder, medarbejdere og aktionærer.

Hovedelementer i købstilbuddet
Nørresundby Banks aktionærer tilbydes en samlet pris på 450 kr. pr. aktie bestående af 335 kr. i kontanter og én aktie i Nordjyske Bank (opgjort til en værdi på 115 kr. pr. aktie).
Tilbuddet repræsenterer en præmie på:

  • 73 % sammenlignet med lukkekursen d. 9. oktober 2014 umiddelbart før Nordjyske Bank offentliggjorde planer om at indgå i en fusion med Nørresundby Bank.
  • 118 % sammenlignet med lukkekursen d. 30. december 2013.

”Vi er meget glade for, at bestyrelsen i Nørresundby Bank har besluttet at bakke vores købstilbud op med en enstemmig anbefaling – og vi opfatter også en sammenlægning af de to banker som en rigtig løsning for både aktionærer, kunder og medarbejdere. Ud over den kontante præmie får aktionærerne i Nørresundby Bank en enestående mulighed for at få del i den fortsatte værdiskabelse i deres egen lokale bank. Vi vil naturligvis fortsætte det store lokale engagement, som begge banker hidtil har været kendt for, og vi vil lægge vægt på at tilbyde vores kunder en nærværende og professionel service med en stærk vifte af konkurrencedygtige finansielle produkter, der er udviklet til at imødekomme netop deres behov”, fortsætter Hans Jørgen Kaptain.

Købstilbuddet er fuldt finansieret
Købstilbuddet fra Nordjyske Bank er fuldt finansieret. Finansieringen tilvejebringes via egne midler og gennem en aftale med Jyske Bank.

Jyske Bank garanterer fortegningsemission i Nordjyske Bank til en fast kurs på 115 kr. pr. aktie

Jyske Bank støtter Nordjyske Banks og Nørresundby Banks ønske om at bevare en stærk nordjysk lokalbank ved at sikre den nødvendige kapital og likviditet.

Det nødvendige stærke kapitalgrundlag i Nordjyske Bank tilvejebringes ved udstedelse af efterstillet kapital og en planlagt fortegningsemission. Nordjyske Bank har indgået en aftale med Jyske Bank, som udover etableringen af en midlertidig trækningsramme garanterer udstedelsen af efterstillet kapital for op til 275 mio. kr. Jyske Bank garanterer derudover en fortegningsemission på ca. 700 mio. kr. til en fast kurs på 115 kr. pr. aktie. Udstedelsen af efterstillet kapital og fortegningsemissionen forventes gennemført snarest muligt efter sammenlægningen.

De nuværende bestemmelser i Nordjyske Banks vedtægter om stemmeretsbegrænsning og ejerloft opretholdes uændret bortset fra, at der eventuelt konkret vil blive dispenseret fra ejerloftet, såfremt fortegningsemissionen indebærer, at en aktionær kommer til at eje mere end 10 % af Nordjyske Banks aktiekapital.

Betingelser i købstilbuddet
Købstilbuddet er bl.a. betinget af (i) accept fra mere end 90 % af Nørresundby Banks aktiekapital og stemmerettigheder, (ii) ophævelse af stemmeretsbegrænsningerne i Nørresundby Banks vedtægter, (iii) opnåelse af nødvendige tilladelser fra Finanstilsynet og konkurrencemyndighederne, (iv) at der ikke udstedes nye aktier eller udbetales udbytte i Nørresundby Bank i tilbudsperioden, (v) at Nørresundby Bank ikke gennemfører eller indgår i væsentlige transaktioner (svarende til mere end 5 % af de samlede aktiver) i tilbudsperioden, (vi) at der i tilbudsperioden ikke indtræffer nogen væsentlig negativ begivenhed i Nørresundby Banks økonomiske eller finansielle stilling eller i finansmarkederne, og (vii) at bestyrelsen for Nørresundby Bank enstemmigt fastholder deres anbefaling af købstilbuddet.

Nordjyske Bank vil snarest indkalde til en generalforsamling omkring vedtagelsen af en bemyndigelse til at udstede nye aktier i Nordjyske Bank til at kunne gennemføre købstilbuddet. Generalforsamlingen forventes afholdt så vidt muligt inden offentliggørelsen af tilbudsdokumentet.

Finansielle forventninger
Købstilbuddet vil ikke få nogen effekt på Nordjyske Banks resultat, likviditets- eller kapitalforhold i 2014, da overtagelsen først forventes at kunne gennemføres i 2015. Umiddelbart efter gennemførelsen af købstilbuddet forventer Nordjyske Bank at have en kernekapitalprocent i niveauet 14 % og en solvensprocent i niveauet 16 %.

 


Afgørelse om boring efter skifergas

$
0
0

Skifergas_600x250Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planloven og miljøvurderingsloven ang. klager over Frederikshavn Kommunes afgørelse i juni i år om tilladelse til en efterforskningsboring efter skifergas vest for Dybvad.

Afgørelsen omfatter lokalplan, kommuneplantillæg, VVM-redegørelse samt VVM-tilladelse.

Natur- og Miljøklagenævnet har haft 6 klager til behandling vedrørende plangrundlaget og VVM-redegørelsen og miljørapporten. Klagerne kommer fra beboere i området samt forskellige foreninger og organisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace.

Eksempelvis anfører Greenpeace i sin anke, at der hverken i den oprindelige eller den let rettede udgave af VVM-redegørelsen og miljørapporten er fremlagt tilstrækkelig og fyldestgørende dokumentation for den vurdering, der er foretaget af efterforskningsboringens påvirkning af miljø og sundhed fra naturlig radioaktivitet.

En nabo peger på, at der vil komme langt flere tunge lastbiler til og fra borepladsen, hvorved støjgener ikke kan overholdes. Det anføres, at de støjdæmpende foranstaltninger, der etableres, herunder støjvolde og støjdæmpende afskærmning ved generatorer er utilstrækkelige, idet de støjdæmpende foranstaltninger

kun etableres mod vest og nord, og derved ikke får nogen betydning for folk, som bor øst for borepladsen.

Af afgørelsen fremgår det, at et enigt Natur- og Miljøklagenævn ikke kan give medhold i klagerne. Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. En eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen.

Natur- og Miljøklagenævnet understreger, at klagerne primært er behandlet ud fra retlige spørgsmål, hvorfor nævnet ikke har taget stilling til, om efterforskningsboringen er hensigtsmæssig eller ønskværdig.

Af sagsakterne fremgår bl.a., at den efterfølgende indvinding af skifergas er en forudsætning for, at Total E&P og Nordsøfonden investerer mere end 1/4 milliard kroner i efterforskningsboringen alene.

Hele Natur- og Miljøklagenævntes afgørelse kan læses via dette link

http://nmkn.dk/media/129487/nmk-33-02599.pdf

Total og Nordsøfonden, der står for boringerne ved Dybvad, har oprettet en hjemmeside, hvor man beskriver, hvorledes arbejdet skrider frem på borepladsen. Der kan linkes herfra:

http://www.skifergas.dk/

Tekst af Per Rye

 

Elevfordeling drøftet i Byrådet endnu engang

$
0
0

Saebygaardskolen_600x250Sæby Avis kunne forleden udførligt beskrive en anmodning fra byrådsmedlem Ida Skov (Ø), som på Enhedslistens vegne ønskede Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om fordeling af eleverne på Sæbygårdskolen og Sæby Skole drøftet i byrådssalen.

Ønsket var fremsat, fordi Ida Skov fandt, at sagen har været præget af manglende gennemsigtighed, ligesom der efter hendes opfattelse er sket alvorlige fejl i beslutningsproceduren undervejs, og at der har været mangler i det demokratiske islæt i tilknytning til beslutningen.

Af referatet fra byrådsmødet fremgår det, at punktet blev flyttet frem til først på mødet, samtidig med at der er reduceret i den oprindelige tekst, ligesom bilaget var fjernet.

Som det var tilfældet, da referatet fra Børne- og Ungdomsudvalget blev offentliggjort, står der også kun meget kortfattet efter Byrådets behandling af sagen: ”Drøftet”.

Fra anden side erfarer Sæby Avis, at der imidlertid ikke blev flyttet et komma ved debatten. Det skulle således betyde, at elever på 0.-4. klassetrin fra og med næste skoleår placeres på Sæby Skole på Brolæggervej, mens elever fra 5. klasse og efter skal gå i skole på Sæbygårdskolen på Sæbygårdvej i Sæby. Fordelingen sker som led i Bæredygtigt Børneområde og den nye opdeling i 4 distrikter.

Her kan læses artiklen, som Sæby Avis bragte forleden:

http://www.saebyavis.dk/2014/12/15/fejl-i-procedure-for-beslutning-om-elevfordeling/

Tekst af Per Rye

Herunder gengives den forenklede tekst, som forelå til byrådsmødet onsdag aften:

Henvendelse fra Ida Skov (Ø) – Fordelingen af klasser på de to folkeskoleafdelinger i Sæby

Sagsfremstilling
Ida Skov (Ø) har bedt om, at få følgende sag optaget på byrådets dagsorden:

Der har været alvorlige fejl i beslutningsproceduren og manglende gennemsigtighed.

Skolerne og borgerne i Sæby skal ikke leve med, at fremtiden for deres skoler er besluttet på et forkert grundlag.

For at bevare respekten for byrådets beslutninger, og for have et grundlag og en beslutningsproces, der er gennemskuelig, mener Enhedslisten, det er nødvendigt at få denne sag belyst og diskuteret i byrådet, så der kan træffes en endelig beslutning på demokratisk vis.

Den beslutning, der er meldt ud efter Børne- og Ungdomsudvalgsmødet d.4. december 2014 om fordeling af klasser, nemlig 0.-4. kl. på tidligere Sæby skole og 5.-9. kl. på Sæbygaardskolen, er aldrig politisk besluttet, hverken i Børne- og Ungdomsudvalget eller i byrådet.

Bilag vedlagt som viser forløbet i sagen.

Beslutning Frederikshavn Byråd den 17. december 2014

Drøftet.

Fraværende: Frode Thule Jensen, i stedet mødte Lisbeth Erlandsen

 

Økonomisk skulderklap til nordjysk ambition

$
0
0

Groen_Bus_600x250Nordjysk partnerskab for biogas i tung transport har fået 715.000 kr. i støtte fra Energistyrelsen til at fremme klimavenlig transport i Nordjylland.

Det såkaldte ”Nordjysk partnerskab for biogas i tung transport” har i dag modtaget 715.000 kr. i støtte fra Energistyrelsen. Pengene kommer fra Energistyrelsens pulje til støtte af brug af gas i tung transport.

Det nordjyske partnerskab, som foruden Region Nordjylland består af Aalborg Kommune, Frederikshavn Kommune og HMN Naturgas, vil bruge pengene til at styrke den igangværende indsats omkring klimavenlig transport i Nordjylland, som er landets første KlimaRegion.

De nye aktiviteter omfatter, at Regionen vil indsætte to biogasdrevne lastvogne til transport af bl.a. medicin og hjælpemidler mellem sygehuse, sygehusapotek og centrallager.

Frederikshavn Kommune vil indsætte to nye biogasbusser på bybusruter i Frederikshavn.

HMN Naturgas vil udvide de eksisterende tankanlæg i Frederikshavn og Aalborg til at kunne tanke de nye lastvogne og busser. Og samtidig udvides tankanlægget i Aalborg så der her også bliver offentlig adgang til takning for alle med biogasdrevne køretøjer.

Yderligere informationer

Nordjysk partnerskab for biogas i tung transport
Partnerskabets formål er at hente erfaringer med gasdrift, fremme afsætning af køretøjer, styrke markedet og udrulning af gas-infrastruktur.

Tilskuddet fra Energistyrelsen skal understøtte den igangværende udbygning af partnerskabet, og skal desuden understøtte de aktiviteter, der er på biogasproduktionssiden i Nordjylland.

Projektet er fase 2, hvor fase 1 gik ud på, at Region Nordjylland indsatte 6 biogasbusser på NT’s regionalrute 73 mellem Aalborg og Frederikshavn.

Læs mere om Danmarks første CO2-neutrale regionalbusser

Rentefald kan give skattesmæk…

$
0
0

250x600 Finans3Lavere renter er en gave til boligejerne men kan også ende med at give en ubehagelig overraskelse. For når renten falder, kan du trække mindre fra på selvangivelsen, og det betyder restskatteopkrævning, hvis du ikke selv har rettet fradraget til på selvangivelsen. Det skriver Nykredit.

Bedst som renten ikke kunne blive lavere, faldt den igen – til glæde for danske boligejere. Men rentefaldet kan vise sig at være en blandet fornøjelse. For når renten falder, falder rentefradraget også, og det betyder restskatteopkrævning, hvis man ikke selv har rettet sit rentefradrag til på selvangivelsen.

En låntager med F5-lån, der senest fik tilpasset renten 1. januar 2010, vil gå fra en rente på 3,33 procent til i dag 0,59 procent, hvilket svarer til et fald i renteudgiften fra 31.481 kr. per lånt million til blot 5.858 kr. Låntagers rentefradrag falder således ved årsskiftet fra 9.633 kr. per lånt million til 1.734 kr. ved en fradragsværdi på 29,6 procent.
- Hvis låntager blot betaler 5.858 kr. årligt i rente per lånt million, men forventes at have renteudgifter for mere end det femdobbelte, fordi han ikke har justeret sin forskuds-opgørelse, vil det sandsynligvis ende med et anseeligt skattesmæk, afhængig af låntagers samlede belåning, si-ger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.
Også låntagere med F3-lån risikerer skattesmæk, hvis de ikke justerer renteudgifterne på deres selvangivelse. Deres rente er faldet fra 1,52 procent til 0,40 procent.

Derimod vil låntagere med F1-lån opleve, at deres renteudgifter for første gang i mange år stiger.
- Renten på F1-lån er steget i modsætning til alle andre låntyper, og det betyder, at man som F1-låntager som ikke vil få restskatteopkrævning på baggrund af rentefradraget. Det er dog en ringe trøst, når årsagen er, at både bidraget og de samlede renteudgifter er steget, siger Johan Juul-Jensen.

Bidrags-og rentestigningen på F1 betyder, at lånet ikke længere er det billigste på markedet, og lånet har derfor på mange måder udspillet sin rolle, hvilket ses ved at kunderne flygter fra lånet. Således optog kun halvt så mange kunder et nyt F1-lån på Ny-kredits seneste rentetilpasningsauktion i forhold til året før. I den forbindelse skal man selvfølgelig også være opmærksom på, at ens renteudgifter vil ændre sig når man skifter låntype.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

 

 

Overtrædelse af fyrværkeriloven giver bøde

$
0
0

fyrvaerkeri_blaaDet er forbudt at skyde enhver form for fyrværkeri af før den 27. december, og får Politiet fat i synderne, vanker der bøder.

De seneste dage har der lydt drøn fra kanonslag i flere nordjyske byer ligesom flere postkasser har måttet lade livet og det er altså ulovligt at fyre fyrværkeri af allerede nu.

Derfor tøver Politiet da heller ikke med at gøre et pænt indhug i julegavebudgettet, når de finder lovovertræderne. Der vanker nemlig både erstatning for eventuelle skader samt en bøde fra ordensmagten.

Den nye fyrværkerilov siger, at man kun må fyre fyrværkeri af fra den 27. december til den 2. januar.

Regionspolitikere på studietur i 2015

$
0
0

Regionsraadet_600x250Regionsrådet vedtog på møde i juni måned, at der i indeværende valgperiode foretages 4 studierejser. Desuden er det besluttet, at der arrangeres 1 fælles tur for medlemmer af Udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø samt Udvalg for Vækst, Innovation og Kompetencer.

Den fælles studietur for medlemmer af de 2 førnævnte udvalg har været behandlet på deres respektive møder i november. Udvalgene blev præsenteret for et udkast til program for en tur til Holland og Belgien, som er planlagt til af foregå 2.-6. marts 2015.

Der er i mellemtiden blevet arbejdet videre med programmet, og af det mere detaljerede program fremgår det, at der aflægges besøg i byerne Bruxelles, Amsterdam, Rotterdam og Groningen med fly Aalborg-Amsterdam t/r og bus i området, der besøges.

I store træk vil studieturen omhandle mange af udvalgenes arbejdsområder, bl.a. sundhedsinnovation, energi, klimatilpasning, kultur, uddannelse og jordforurening samt besøg på et innovationscenter. I Bruxelles er der arrangeret besøg hos Norddanmarks EU-Kontor, EU-Kommissionen, Den Danske EU-Repræsentation og EU-Parlamentet. Der er også arrangeret møde med de to MEP’ere, Ole Christensen (A) og Jens Rohde (V), og der vil være mulighed for at drøfte med EU-kontoret, hvordan man bedst og mest effektivt kan samarbejde om at opnå fælles mål for Nordjylland. Et af møderne vil desuden give en introduktion til det store forsknings- og innovationsprogram HORIZON, som også er meget relevant for nordjyske aktører.

Det er planlagt, at de nordjyske politikere bl.a. skal besøge Academic Hospital – Free University of Amsterdam og her få en præsentation af den nyeste innovative udvikling inden for sundhed. Desuden er der planlagt et besøg hos et projekt, som beskæftiger sig med klimaforandringer, miljø, jordforurening og vandsikkerhed. Her får politikerne mulighed for at diskutere et evt. fremtidigt projekt mellem vore to regioner, ligesom der vil være mulighed for at diskutere hinandens regionale strategier.

I studieturen indgår besøg i den hollandske by Leeuwarden, som bliver europæisk kulturby 2018. Besøget vil bl.a. omhandle en beskrivelse af ansøgning og aktiviteter i 2018, og der lægges op til et samarbejde med andre internationale byer og regioner om kulturelle initiativer i Leeuwarden.

Turen indeholder også besøg hos EnTranCe – Energy Transition Centre, som er en idéklinik for innovative idéer inden for energi. Borgere og firmaer, der har innovative idéer vedr. det fremtidige energisystem, får her plads, mulighed, teknologi og netværk til at omsætte deres planer til de energiprodukter og services, som markedet efterspørger.

I EU i Bruxelles søges nordjyske interesser fremmet, og der vil være en uformel debat om, hvordan der bedst og mest effektivt kan samarbejdes om at opnå fælles mål for Nordjylland. Der er indlagt møde i Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Forskning og Innovation samt møde hos Den Danske EU-Repræsentation. De nordjyske politikere får endvidere information om uddannelsesprogrammet Erasmus, hvorigennem videregående og erhvervsrettede uddannelser, grundskoler og ungdomsuddannelser såvel som almen voksenuddannelse og ungdomsområdet kan søge om tilskud til internationale mobilitets- og samarbejdsprojekter.

Besøget på RDM-Campus i Rotterdam vil bl.a. omfatte indblik i research, design and manufacturing. Her samarbejder teknisk uddannelse, forskningscentre og erhvervsliv om bæredygtig innovation, og her adresseres praktiske udfordringer inden for bl.a. konstruktion, mobilitet, produktdesign og maritime spørgsmål.

Tekst af Per Rye

 

Søren Jensen i Sæby indtræder i ny kæde

$
0
0

SONY DSCFra nytår indtræder butikken i den store, europæiske kæde, Euronics, og Sæby får en af Danmarks første Euronics-butikker. Det ligger fast, efter Søren Jensen A/S har valgt at indtræde i den kæmpestore, europæiske elektronikkæde, Euronics, der netop nu er ved at åbne sine første butikker i Danmark.

”Vi har i noget tid været på udkig efter et kædekoncept, som giver os lidt flere muligheder, og hvor udviklingspotentialet er stort. Med Euronics-kæden i ryggen får vi de helt rette betingelser for at bevare en konkurrencedygtig elektronikforretning i byen”, siger Ole Rørbæk og tilføjer:

”Vi går en meget spændende tid i møde. Euronics-kæden er kæmpestor i Europa, men i Danmark er kæden helt ny, og her kan man handle lokalt til skarpe priser. Euronics-kæden tæller ikke færre end 11.000 butikker i 31 lande, og det giver butikken en konkurrencemæssig fordel”, forklarer Ole Rørbæk.

”Når vi er så store i Europa, så betyder det, at vi kan handle stort ind og derved få skarpe priser hos leverandørerne. Det betyder, at kunderne kan handle lokalt med et højt serviceniveau samtidig med, at de får en konkurrencedygtig pris”, siger Ole Rørbæk.

Skal være tæt på kunderne
Og det er netop Euronics strategi, at butikkerne skal være lokalt forankret og tæt på kunderne samtidig med, at kæden kan konkurrere på prisen.

”Der er en tendens i markedet lige nu, at elektronikkæderne lukker butikker i de mindre byer for at samle deres aktiviteter i store varehuse uden for byerne. Det, synes vi, er en kedelig tendens – Euronics går den anden vej og vil i stedet bevare de små og mellemstore butikker i byerne for at være tæt på kunderne. På den måde gør vi det let og sikkert for kunderne at handle alt lige fra hårde hvidevarer og husholdningsmaskiner til tv og telefoner – samtidig med at vi bidrager til det lokale handelsliv”, slutter Ole Rørbæk.

Euronics forventer at åbne 20-25 butikker i Danmark i løbet af 2015, og åbningssalget kommer i uge 1 hos Søren Jensen A/S i Sæby.


Der var fyldt godt op til julejazz på Lanternen

$
0
0

SONY DSCTraditionen tro, var der i dag julejazz på Lanternen i Sæby.

Burholt og Co. slog tonen an fra klokken 11 til en forrygende formiddag/middag på Lanternen. Hver en plads var fyldt og den intime stemning havde bestemt indfundet sig, til trods for at det ikke var som om sommeren var under frie himmelstrøg men i det tæt pakkede lokale, der danner rammerne i Vestergade. Der var derfor heller ikke de store problemer med at holde varmen i dag, og efterhånden som arrangementet løb af stablen, var det som om både musikken og temperaturen nåede kogepunktet, ikke mindst på grund af de veloplagte musikkere der fik alle tilhørerne med på dagens (u)noder.

Ud over musikken kunne der I dag også nydes en let frokost, som Michael i anledning af julen var vært ved. Så alle sanser var stimulleret, da publikum omkring kl. 14.30 begyndte at bryde op.

Allerede i aften kan der igen opleves live-musik på Lanternen fra klokken 23.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Sådan afhentes dit affald og papir mellem jul og nytår

$
0
0

Skrald2_600x250På grund af jul og nytår kan der ske forskydninger i afhentningsdagen.

- Affald, som de normalt vil hente i uge 52, samler de ind i perioden søndag den 21. – lørdag den 27. december

- Affald, som de normalt vil hente i uge 1, samler de ind i perioden mandag den 29. december – lørdag den 3. januar

Derfor kan dit affald blive afhentet på et andet tidspunkt end normalt. Hvis du selv plejer at sætte din sæk eller minicontainer ud, skal du være særlig opmærksom på dette.

Regner du med at have mere affald end normalt, kan du købe en sæk eller et klistermærke med teksten “EKSTRA” hos Kundeservice, Borgerservice i Frederikshavn Kommune eller på genbrugspladsen i Skagen og Ålbæk.

Du har også mulighed for at købe en kode til en ekstra sæk via en sms løsning. Læs mere om løsningen på hjemmesiden www.avoe.dk. Det koster 30 kr. at få en ekstra sæk, et klistermærke eller en kode. Prisen er inkluderet afhentning af sækken.

Stil “EKSTRA-sækken” ved siden af affaldsstativet med mærket/koden ud ad, og den bliver fjernet sammen med den normale dagrenovation.

Husk at sætte dit affaldsstativ ud igen efter nytår!

 

Vil du være nævning eller domsmand?

$
0
0

domstol_600x250Hvis man har lyst til at blive nævning eller domsmand i retssager, er der frem til den 26. januar muligt via et særligt skema at søge optagelse på grundlisten.

Nævninger og domsmænd kaldes under et for lægdommere og virker i nogle straffesager sammen med en eller flere juridisk uddannede dommere. Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og det betyder, at man som udgangspunkt har pligt til at være lægdommer, hvis man bliver udtaget til det.

Nævninger og domsmænd udtages af landsrettens præsident ved lodtrækning blandt de personer, som står på grundlisterne. Det er kommunernes grundlisteudvalg, som udarbejder grundlisterne og indsender dem til landsretten.

Til grundlisten skal udvælges 201 personer, som skal udgøre et alsidigt og repræsentativt sammensat udsnit af kommunens befolkning. For at blive lægdommer skal man være dansk statsborger, og man må ikke være fyldt 70 år i 2019.Grundlisten skal indeholde et bredt sammensat udsnit af kommunens befolkning fordelt på f.eks. køn, alder, etnisk oprindelse, uddannelsesmæssig baggrund og beskæftigelsesmæssig status. Grundlisteudvalget opfordrer specielt yngre personer og personer med anden etnisk baggrund end dansk til at melde sig til grundlisten.

Her kan der læses mere udførligt om, hvorledes man søger om at komme i betragtning. Her findes også en ansøgningsblanket i pdf-format:

www.frederikshavn.dk/Sider/Interesseret-i-at-blive-n%C3%A6vning-eller-domsmand.aspx

Tekst af Per Rye

 

2014 bliver et historisk godt år for trafiksikkerheden

$
0
0

trafik-forsideÅret er nu så fremskredent, at det kan konstateres, at 2014 bliver et af de allerbedste i historien rent trafiksikkerhedsmæssigt. Der er dog fortsat udfordringer, hvis målet om endnu færre trafikdræbte skal nås, lyder det fra Vejdirektoratet, Trafikstyrelsen, Politiet og Rådet for Sikker Trafik.

De foreløbige prognoser fra Vejdirektoratet tyder på, at antallet af danskere, der mister livet på vejene i år, ender på lige omkring 170.

Det vil være et klart fremskridt i forhold til 2013, hvor 191 mennesker omkom i trafikken. Samtidig ser det ud til at blive i nærheden af rekordåret 2012, hvor der var 167 trafikdræbte, hvilket var det laveste tal, siden man begyndte at føre statistik på området.

Fremgangen skyldes indsatser på mange områder. Der er bl.a. kommet ny lovgivning med skærpede straffe for spritkørsel, vejene er blevet mere sikre, politikontrol får flere til at overholde fartgrænserne, ny sikkerhedsteknologi gør bilerne mere sikre og målrettede kampagner er med til at ændre trafikanternes adfærd.

Færre skal miste livet i trafikken
I 2014 er der sket et fald i antallet af dræbte cyklister og unge, og blandt fodgængere er der ligefrem tale om et markant fald. Antallet af dræbte i ulykker med personbiler er stort set uændret på landsplan.

Færdselssikkerhedskommissionen har en målsætning om, at vi i år 2020 skal ned på maksimalt 120 trafikdræbte personer om året. Hvis det mål skal nås, kræver det indsatser på mange områder.

“Faldet i antallet af dræbte i forhold til sidste år er glædeligt. Men vi har stadig et vigtigt stykke arbejde foran os med at forbedre sikkerheden på vejene,” siger afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdeling.

I Vejdirektoratet skal fortsætte vores lange, seje træk med at udrydde sorte pletter, foretage ombygninger og i det hele taget gøre vejene mere trafiksikre. Samtidig skal vi også tænke i nye måder at optimere trafiksikkerheden på. Vejdirektoratet vil i 2015 blandt andet indføre tiltag mod højresvingsulykker. Ligesom vi vil tage nye værktøjer i brug for at forbedre de statistiske analyser af trafikulykker på de danske veje.

Mere fartkontrol skal redde liv
I 2015 vil Politiet fortsat have fokus på for høj fart, uopmærksomhed, spritkørsel og brugen af sikkerhedssele. Især for høj fart er skyld i mange alvorlige ulykker på vejene, og derfor bliver det et højt prioriteret område.

Flere undersøgelser har vist, at for høj fart stadig koster mange liv på vejene. Derfor øger vi fartkontrollen specielt i de områder, hvor der sker mange fartulykker. Med udgangspunkt i et forstærket analysearbejde sætter vi også mere målrettet ind overfor spritkørsel, uopmærksomme trafikanter og dem, der kører uden sele, da det kan være med til at redde liv“, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Færdselscenter.

Teknologien kan gøre trafikken mere sikker
På den teknologiske front er der sket en enorm udvikling hen over årene. Bilerne har i dag sikkerhedsudstyr, der for få år siden blot var noget, man drømte om. Mange nye biler og selv små biler kan i dag holde øje med trafikken og nødbremse, hvis der opstår en farlig situation.

Ny teknologi vil gøre trafikken mere sikker. Der sker i øjeblikket en rivende udvikling, hvor sikkerhedsteknologi i køretøjerne kan være med til at forebygge, at ulykkerne sker. Det er vigtigt, at bilkøberne ved, at når de skal købe ny bil, så betyder det meget for deres sikkerhed, at de for eksempel vælger biler med fem stjerner i Euro NCAP-test“, siger Carsten Falk Hansen, direktør i Trafikstyrelsen.

Danmark i Europæisk top
Sammenlignet med flere andre europæiske lande, ligger Danmark nu i den europæiske elite på trafiksikkerhedsområdet. Forklaringen er en målrettet og mangesidig indsats gennem flere år, hvilket vi nu høster frugterne af. Men der er stadig udfordringer, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

I over 90% af ulykkerne er trafikanternes adfærd en medvirkende forklaring på, at det går galt. Selv om der er sket et fald i antallet af dødsulykker med cyklister og unge, er de stadig overrepræsenterede i trafikulykker. Blandt bilisterne er der også udfordringer, da der stadig sker for mange ulykker på grund af for høj fart, uopmærksomhed og spritkørsel. Det er derfor områder, som kræver en vedholdende indsats de kommende år“, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Trafikdræbte 2014

 

De norske EM-guldvindere gæster Sæby

$
0
0

Golden LeagueDHF’s formand hylder norsk EM-guld. Næste år får de nykårede europamestre VM hjemmebane i Frederikshavn, og efter hvad Sæby Avis erfare skal hele holdet indkvarteres i Sæby.

Med en sejr på 28-25 over Spanien vandt Norge søndag aften EM i kvindehåndbold for sjette gang. Heraf fem gange inden for de seneste seks slutrunder.

”Norges kvindelandshold er intet mindre end dybt, dybt imponerende – og der skal fra Dansk Håndbold Forbunds side lyde den største anerkendelse og et rungende tillykke med guldmedaljerne. Det norske guld er igen fuldt fortjent, og vi kan kun lette på hatten i beundring”, siger Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen.

Formanden kan som VM-arrangør i 2015 også glæde sig over, at det blev til norsk sejr i EM-finalen.

”Det betyder jo, at Norge som europamester ikke skal ud i kvalifikation for at komme med til VM i Danmark, så vi kan allerede nu indplacere nordmændene i den VM-gruppe, der får spillested i Frederikshavn”, fortæller Per Bertelsen.

”Det er vi rigtigt glade for i VM’s organisationskomité, og jeg er 100 procent sikker på, at glæden deles i Frederikshavn samt blandt de tusindvis af nordmænd, vi glæder os til at kunne byde velkommen til verdensmesterskaberne om præcis et år”.

”Men her og nu skal nordmændene koncentrere sig om at fejre deres fortjente EM-guld efter den hæsblæsende finale – og de skal have et stort tillykke med herfra”, slutter Per Bertelsen.

 

 

Ordet er frit: Én af de “udlændinge”

$
0
0

ordet_er_frit_600x250_33 dage til juleaften og hygge med hele familien. Glæden var ikke til at kimse ad. Denne advents søndag manglede jeg blot lidt julegodter og andet, og hastigt gik jeg ud ad min dør og hen til Lidl. Jeg var opstemt og glad, og mindede mig selv om, at jeg skulle huske alt på min indkøbsliste, så alt var klar til hyggespisens tid i julen.

Bræt blev jeg dog revet ud af mine tanker, da jeg ved indgangen til Lidl opdager, at jeg snitter en anden kundes indkøbsvogn. Jeg vil med lutter høflighed respondere med et undskyld, men da jeg ser op på denne ældre kvinde bliver det en advents søndag, som bliver anderledes end forventet.

Hun siger med ét i et aggressivt og ironisk tonefald, at jeg endelig skal skubbe til hende, hvilket jeg resolut studser over, men i det samme tager tingene en helt anden drejning, idet at hun efterfølgende overfalder mig verbalt med afsky i stemmen ved at sige, at hun ikke stoler på udlændinge. Jeg bliver chokeret og mundlam, og står forstenet tilbage og ser på hende. Hun går sin vej og en uro, der nærmer sig kvalme begynder at reflektere ubehag, overrumpler mig. Min glæde bliver med ét til vrede, men jeg mærker allermest en trist og tom følelse inderst inde i min sjæl.

Mens at mørket sænker sig går jeg hjemad med tanker, som flyver gennem mit hoved. Jeg har været bosiddende i Sæby i over 35 år, men aldrig har jeg oplevet noget så modbydeligt og nedværdigende som her til aften. Man hører fra venner og bekendte om lignende oplevelser og tager afstand fra disse diskriminerende handlinger, som er uforståelige og nedslående. Dog får man først et rigtigt indblik i denne verden, når man oplever og mærker det på sin egen krop. Oplevelsen af en rutsjebane af følelser fra hjertevarme og glæde til nedtrykthed og lede på et splitsekund, som følge af én kommentar. Én kommentar fyldt med fordomme, had og intolerance blot pga. mine anderledes træk end de fleste. Nu er jeg blevet én af de “udlændinge”, som tilsyneladende skal føle sig underlegne og mindreværdig.

Jeg har dansk statsborgerskab og føler mig pæredansk, hvilket jeg er stolt over. Jeg er for øvrigt også stolt over, at være en “udlændinge” og ved nærmere eftertanke foretrækker jeg, at være en af de “udlændinge”, hvor en ældre kvinde med mere end 70 års “erfaringer” her i livet, burde vide bedre!

“Jeg skaber ikke mig selv. Jeg vælger mig selv”

Søren Kierkegaard
Glædelig jul og et godt nytår.

 

 

 

Kommunale grunde sælges ud…

$
0
0

byraadet_logo_600x250Byrådet besluttede på sit seneste møde, at der i 2015 kan laves kampagner for at få solgt nogle af de kommunale boliggrunde, som i dag ligger hen. Det er primært i oplandsbyer, grundene findes.

I 2014 har Ejendomscentret solgt 2 grunde, og interessen for køb af grunde i oplandsbyerne er minimal.

Det gælder Dybvad, Hørby, Kvissel, Lyngså, Præstbro, Thorshøj, Understed og Voerså. Ejendomscenteret vurderer, at grundene dog kan have interesse for de omkringboende til brug for haveformål m.v., såfremt prisen ændres. Det foreslås derfor, at der i perioder af 2015 laves kampagner for salg af grunde i ovennævnte byer, og at grundene udbydes til en vejledende mindstepris på 10.000 kr. inkl. moms.

Endvidere vil salgsprisen for Kæreng 31 i Frederikshavn blive sat ned fra 500.000 kr. til 400.000 kr. inkl. moms, og Kærsvinget 4, 6, 8, 10, 12 og 14 udbydes til en mindstepris på 300.000 kr. inkl. moms. Boliggrundene på Boelsmindevej 141 til 153 i Sæby nedsættes i en periode af 2015 til max. 300.000 kr. inkl. moms og tilslutningsbidrag. Salgspriser for øvrige boliggrunde forbliver uændret.

Tekst af Per Rye

 


Stor succes med ansøgninger om miljøtilskud

$
0
0

miljoetilskud_600x250Der er gode nyheder til hovedparten af de landmænd, som har søgt miljøtilskud gennem LandboNord. Indtil videre har 90 ud af 110 ansøgninger fået tilsagn om tilskud. De resterende 20 afventer stadig svar.

Der er grund til optimisme, hvis man har valgt at søge miljøtilskud gennem LandboNord. Alt tyder på, at MiljøRådgivningens i forvejen høje succesrate må justeres opad. Indtil videre har 90 ud af 110 ansøgninger fået tilsagn om tilskud. Det svarer til 35,2 millioner kroner, og Miljøchef i LandboNord, Allan K. Olesen, forventer, at det beløb vil stige i løbet af de kommende dage.

Miljøtilskuddet vil også komme gl. Sæby kommunes landmænd til gode.

- Vi har oplevet en stor søgning til ordningerne om tilskud. LandboNord er en af de rådgivningsvirksomheder, der har lavet allerflest ansøgninger. Derfor er det også meget glædeligt, at vi nu kan kvittere med tilsagn til så mange gode projekter, siger Allan K. Olesen.

Da ansøgningsrunden i efteråret blev afsluttet, kunne LandboNord konstatere, at der var blevet sat rekord. I alt knap 50 millioner kroner til projekter i nordjysk landbrug var der blevet ansøgt om. Det var ansøgninger til støtteordningerne: Miljøteknologi, løsdrift farestalde og økologisk investeringsstøtte.

Dengang anslog Allan K. Olesen, at hvis samtlige ansøgninger blev realiseret, så ville nordjysk landbrug kunne se frem til investeringer i ren miljøteknologi på 125 millioner kroner. Hertil kommer, for mange af projekternes vedkommende, en supplerende investering i renovering eller nybygning af et staldanlæg – måske helt op til en halv milliard kroner.

- Vi har eksempler på, at flere landmænd ikke var opmærksomme på muligheden for at få finansieret deres miljøinvesteringer, men efter råd fra LandboNords rådgivere for økonomi, svin, kvæg og planter, har de fået undersøgt tilskudsmulighederne her i MiljøRådgivningen. I flere tilfælde har det resulteret i både seks- og syvcifrede tilskud, som vil sikre et bedre miljø og være en finansieringskilde for landmanden, siger Allan K. Olesen.

Hjerteforeningen i Sæby inviterer til Nytårsgåtur

$
0
0

Hjerteforeningen_600x250På den første dag i det nye år inviterer Hjerteforeningen i Sæby hele familien til at gå med på den traditionelle gåtur nytårsdag på Hjertestien i Gybels Plantage.

Med lyden af årets knaldperler og nytårsbrag og tonerne af ”Vær velkommen, Herrens år” i baghovedet hilser Hjerteforeningens frivillige landet over 2015 velkommen med den traditionelle nytårsgåtur.

Et nyt og friskt år får os ofte til at kigge de gamle vaner efter i sømmene og vælge en sundere livsstil.

Hjerteforeningens traditionelle gåtur kan være det første skidt henimod den aktive livsstil. ”Min opfordring er derfor – kom og gå med, her får du både motion og mulighed for en hyggelig sludder med naboer og familie”, siger Kisser Olsen, formand for Hjerteforeningens Lokalkomité i Sæby.

Lokalkomiteen i Sæby håber, at både store og små vil gå med.

Den vinterfriske tur er 3 eller 4,5 kilometer lang, og de går på den smukke Hjertesti i Gybels Plantage.

Mødestedet er ved Skjolds Klubhus og turen starter nytårsdag kl. 13,30.

Alle kan være med. Der er ingen tilmelding, man kan bare møde op.

Efter turen er Hjerteforeningen vært ved et glas varmt kakao.

Find turene i din region
Familie og venner mødes over hele landet til årets friske nytårstur. Få et overblik over turene i din region på http://www.hjerteforeningen.dk/kalender/.

Evt. yderligere oplysninger om nytårsgåturen – kontakt Kisser Olsen fra Hjerteforeningens lokalkomité i Sæby, email: kisserogbertil@hotmail.com

Næste gåtur på Hjertestien er den 11. januar 2015 kl. 10,30

 

Ingen krudt før den 27. december siger loven

$
0
0

fyrvaerkeri_blaaDen nye fyrværkerilov siger, at man først må fyre krudt af den 27. december. Men både Nordjyllands Politi og fyrværkeriforhandlerne oplever, at nordjyderne skyder raketterne af, før de må.

Da den nye fyrværkerilov blev vedtaget, blev det ulovligt at skyde fyrværkeri af før den 27. december. Men det er der mange nordjyder, der ikke overholder.

Salget af fyrværkeri før jul er gået strygende, og ifølge flere forhandlere er der blevet solgt masser af krudt til eksempelvis juleaften.

Nordjyllands Politi har i december modtaget flere anmeldelser fra borgere, som er trætte af, at der bliver skudt raketter af i deres villakvarterer, før det er lovligt.

”Jeg synes, at folk fyrer af, som de altid har gjort. Når folk hører nogen nytårsskrald ude i deres nærmiljø, kører vi ud og ser, om vi kan finde dem, der har gjort det. Men oftest er fuglen fløjet”, siger Michael Elkjær, der vagtchef ved Nordjyllands Politi.

Fyrværkeriforhandlerne prøver at hjælpe politiet ved at anbefale kunderne først at skyde krudtet af tidligst den 27. december.

Samtidig bør man også tænke på de mange hunde- og katteejere, som virkelig har gjort en indsats for at skåne deres dyr nytårsaften. Det kan være i form af træning, piller som dyrlægen har ordineret til nytårsaften for at få dyrene til at falde til ro, eller folk som simpelthen ikke går fra deres dyr nytårsaften.

En tilfældig forbipasserende fortalte til avisen, at hans hund havde store problemer, da en person på en villavej affyrede nytårs skyts torsdag aften – ”De burde tænke sig om, og ikke kun tænke på sig selv”, sagde han.

 

SPAR i Sæby bliver til Min Købmand

$
0
0

SONY DSCFra uge 4 vil der være nyt navn på facaden hos SPAR Torvet i Sæby. Købmanden Jette vil naturligvis være den samme, og hun glæder sig til at byde kunderne velkommen i Min Købmand.

”Grundet omstruktureringer i kæden, har jeg valgt at skifte til Min Købmand, da jeg mener, det er det, kunderne er bedst tjent med i Sæby. Som Min Købmand kan jeg satse endnu mere på de speciel områder, vi er rigtig gode til, som blomster, brød fra Hørby Bageri, fisk fra Klostergyden m.m.

Udover at navneskiftet vil kunderne ikke opleve den store forandring i butikken. Købmanden og personalet vil naturligvis være præcis de samme, og de er klar til at yde den gode service som altid.

Vi vil hos Min Købmand i Sæby, fortsat sende reklamer ud hver uge, ligesom vi vil sende lokale tilbud ud på sms”, siger købmand Jette Kjeldsen og opfordrer derfor til, at kunderne husker at tilmelde sig sms service.

I ugerne 4, 5 og 6 fejres det ekstraordinære kædeskifte.

Om Min Købmand:
Min Købmand har ca. 200 butikker landet over. Min Købmand er den lokale dagligvarebutik, hvor kunderne kan foretage de daglige indkøb. Butikken vil naturligvis fortsat have et fast Gul Pris grundsortiment på de mest almindelige dagligvarer samt stærke ugentlige tilbud og andre tiltag. Dertil har den enkelte købmand en stor grad af frihed til at tilpasse sit sortiment og butik til sine kunders behov, derfor er butikkerne ofte også et servicecenter for eksempelvis apotek, posthus og meget mere.

Fakta:
KøbmandsHuset blev etableret i 1954 – og hed frem til efteråret 2013 SPAR Danmark A/S. Under KøbmandsHuset findes 4 differentierede kæder; EUROSPAR, SPAR, Min Købmand og Let-Køb, der årligt omsætter for ca. kr. 10 mia. i knap 500 butikker fordelt over hele landet. Butikkerne udnytter det bedste fra to verdener. Lokal forankring, nærhed og dygtigt købmandskab kombineret med kapital-kædens styrke til konkurrencedygtige indkøb, slagkraftig markedsføring og moderne butiksdrift. KøbmandsHuset er en del af Dagrofa koncernen, der omsætter for godt 19 milliarder om året og beskæftiger ca. 7.000 ansatte i Danmark og Grønland.


Kender du de nye regler, når gaven var en skævert?

$
0
0

SONY DSCDer er nye regler, når vi i år skal levere julegaver tilbage, der er købt på nettet. Den offentlige forbrugerportal Forbrug.dk giver gode råd til, hvordan du undgår problemer, når du bytter eller returnerer julegaver fra både nettet og butikker.

For første gang skal danskerne i år skille sig af med de mindre populære julegaver, efter der er kommet nye regler for køb på nettet. Det kan være afgørende for dine muligheder for at få pengene tilbage, om din gave er købt på nettet eller i en fysisk butik.

Den offentlige forbrugerportal forbrug.dk lancerer en række gode råd til, hvordan du bedst kan bytte eller returnere smertefrit, når gaven fra mor var en ommer.

”I første omgang er det vigtigt at vide, om gaven er købt på nettet eller i en butik, og om fortrydelsesfristen er udløbet. Der gælder forskellige regler for at få pengene tilbage, når det gælder køb på nettet og i en butik,” siger chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Henrik Lundgaard Sedenmark.

På nettet er der en lovfæstet fortrydelsesret, mens det i butikkerne er op til forhandleren at tilbyde det. Mange butikker tilbyder dog, at du kan få dine penge tilbage på julegaver.

Når du køber en vare på nettet, må du undersøge og prøve den på samme måde, som du må afprøve varen i en fysisk forretning. Det betyder, at forbrugeren må prøve tøjet eller afprøve billedkvaliteten på et smart-tv. De nye regler for køb i netbutikker betyder dog, at du risikerer kun at få en del af varens købspris tilbage, hvis du for eksempel tager tøjet på til en fest eller brygger kaffe i kaffemaskinen.

”Hvis du er i tvivl, kan du med fordel helt undlade at afprøve varen eller være meget forsigtig, så du ikke kommer i en situation, hvor du ikke kan få alle pengene tilbage,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Hvis varens emballage har betydning for varens værdi ved gensalg, risikerer du, at du ikke kan få alle dine penge tilbage, hvis du ødelægger emballagen eller smider den væk.

Det er altid vigtigt at gemme kvitteringen og sørge for, at modtageren af gaven får den. Både ved køb på nettet og i fysiske butikker er kvitteringen typisk en forudsætning for, at du kan bytte varen eller få pengene tilbage. Her er det godt at huske på, at nogle forretninger bytter gaver ved at føre pengene tilbage til det betalingskort, der er brugt til at betale gaven og ikke udbetaler pengene kontant til den, der faktisk har fået gaven.

For yderligere information kontakt chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Henrik Lundgaard Sedenmark på telefon 41 71 51 11.

Læs mere på forbrug.dk om regler for retur- og bytteret på både varer købt på nettet og i fysiske butikker.

Fem gode råd om at bytte eller returnere julegaver:
• Overhold fristen for fortrydelses- og returretten

• Gem bon eller kvittering og giv den til den, der får din gave

• Tag ikke varen i brug på en måde, så det forringer dens værdi

• Lad alle mærker og lignende sidde på varen og husk at returnere det hele

• Husk, at rejser og oplevelsesgaver typisk ikke kan byttes

Fakta
Skal gaven retur?
Der gælder forskellige regler for at bytte eller returnere gaven afhængig af, om din gave er købt i en butik eller på nettet.

Butikskøb
- Gaven kan kun byttes, hvis det er aftalt ved købet
- Du skal kunne fremvise en bon, eller varen skal have et byttemærke
- Du skal forvente, at varen skal kunne sælges igen som ny. Den må ikke være brugt, mærker må som udgangspunkt ikke være klippet af og emballagen skal ofte følge med varen
- En bytteret giver dig ret til at vælge en anden vare i butikken
- En returret giver dig ret til at få varens købspris udbetalt
- Du skal overholde den aftalte frist

Netkøb
- Fortrydelsesfristen er 14 dage fra den dag, du modtager varen, medmindre der er aftalt en længere frist
- Du skal inden for fristen meddele sælgeren klart og tydeligt, at du vil udnytte din fortrydelsesret, herefter har du yderligere 14 dage til at returnere varen i
- Du skal selv betale returportoen
- Du har selv ansvar for varen, mens du har den og under forsendelsen
- Varen må kun prøves, som du kan gøre det i en butik, hvis du vil have alle pengene retur. Er den brugt ud over det, skal du selv betale for en eventuel værdiforringelse
- Pengene for varen vil typisk blive returneret til giverens konto.

Kilde: forbrug.dk

Viewing all 11173 articles
Browse latest View live