I forbindelse med det nye politiske mantra om ”Bæredygtigt Børneområde” vil der ud over store ændringer på skole- og børneområdet (dagtilbud) også ske mange ændringer på familieområdet.
Center for Skole og Center for Dagtilbud lægges sammen til Center for Børn og Skole. Der bliver således en skole- og dagtilbudschef og fortsat en familiechef.
Familieområdet implementerer tværfaglige distriktsteams, der matcher de 4 geografiske distrikter, som kommer til at udgøre de nye, store skoledistrikter. Medarbejdere i de tværfaglige teams vil nogle dage om
ugen fysisk være i distriktet fx på institutionerne, i skolen eller på hjemmebesøg. De øvrige dage er medarbejderne placerede i Center for Familie, hvor der vil være mulighed for tværfaglig sparring.
Teams’ene vil bestå af medarbejdere fra sundhedsplejen, PPA, rådgivere (funktioner fra socialrådgivere i dagtilbud, visitation: nye sager, rådgivning og vejledning samt myndighedsrådgivere (minus håndtering af tvangssager, underretninger og handicapmyndighed).
2 distriktsledere vil hver have ansvaret for 2 tværfaglige teams med reference til familiechefen. De 2 distriktsledere har et antal fagligt ansvarlige koordinatorer for faggrupperne: psykologer, fysio-/ergoterapeuter, sundhedsplejersker samt rådgivere, der dækker de 4 tværfaglige teams. Familieplejekonsulenterne referer også til en af de 2 distriktsledere.
Ændringer i skolestrukturen, herunder skolelukninger og sammenlægninger, kan indføres fra skolestart 2015. Organisatoriske ændringer på dagtilbudsområdet kan sættes i gang umiddelbart. Dog skal der være en høringsproces om nye styrelsesvedtægter til den ændrede distriktsopdeling inkl. sammenlægningen af dagpleje og øvrige dagtilbud.
Skolelederen, dagtilbudslederen og lederen fra distriktsteamet skal indgå i et forpligtende samarbejde, som skal skabe faglige sammenhænge, fælles læringssyn og glidende overgange for børnene.
En stor del af fritidstilbudsområdet er i forbindelse med skolereformen blevet lagt over i SFO´er, som følger skolestrukturen. De 6 fritidsklubber er derfor ikke indtænkt som en del af forslaget om et bæredygtigt børneområde og indgår ikke i etableringen af børneområder.
På familieområdet forbliver den meget specialiserede funktion Specialteam (tvangssager etc. og handicap) en central funktion og Familiehus, Krisecenter, Døgncenter Frederikshavn og Tandplejen er fortsat kommunedækkende og ikke direkte forankret i børnedistrikterne.
Tekst af Per Rye