Det er nu ved at være tid for indskrivning af børn, som skal starte i skole fra august 2016 – altså i 0. klasse i skoleåret 2016-17. Det kan ske i perioden fra den 9. december og frem til og med den 10. januar 2016.
Nærmeste skole vil udsende meddelelse, når tiden for skoleindskrivning nærmer sig. For at kunne indskrive sit barn til skolestart, skal man have NemID, der, hvis man ikke allerede har en sådan, kan bestille en på www.nemid.dk
Nedenfor findes diverse links, som henviser til bl.a. indskrivningen, skolerne, skulebuskørsel, rullende skolestart, skolegangen samt eventuel udsættelse af skolegang, som jo med indeværende skoleår blev indført i hele Frederikshavn Kommune. Rullende skolestart betyder i praksis, at skolestarten finder sted flere gange i løbet af et skoleår. De nye elever ”ruller” ind i en aldersintegreret elevgruppe bestående af elever på børnehaveklasse – 2. (3.) klasse. Det betyder, at eleverne starter i det kvartal, hvor de fylder 6 år. Børn, der er født i årets 1. kvartal begynder i skole den 1. februar, født i årets 2. kvartal begynder i skole den 1. maj, født i årets 3. kvartal begynder i skole den 1. august og født i årets 4. kvartal begynder i skole den 1. november.
Kommunens Børne- og Ungdomsudvalg forklarer, at den aldersintegrerede elevgruppe er god til at tage i mod nye kammerater, og de nye elever lærer at gå i skole ved at følge de mere erfarne elevers gode eksempel. Ved rullende skolestart får lærere og pædagoger mulighed for at give den nye elev større individuel opmærksomhed i de første måneder af barnets skoleliv, og man opnår derfor en mere harmonisk skolestart.
Aldersintegreret undervisning betyder, at børnene fra børneklasse og til og med 2. eller 3. klasse (det afhænger af den enkelte skole) deltager i undervisningen sammen og på hold. Alle børn vil være tilknyttet et stamhold, som er deres faste gruppe. Derudover vil børnene følge deres undervisning på hold, som passer til deres individuelle udgangspunkt. Man kan altså f.eks. være på “grønt hold” i dansk, og “gult hold” i matematik.
Børn starter normalt altså i skole i det kvartal, hvor de fylder seks år. Det er muligt at udsætte et barns skolestart til et senere “rul”. Udsættelsen skal ske på baggrund af en individuel vurdering af det enkelte barn. Vurderingen foretages på baggrund af en anmodning fra barnets forældre og følges af en beskrivelse fra barnets børnehave samt en vurdering fra PPA.
Som udgangspunkt er det forældrenes ansvar at sørge for barnets transport til og fra skole. Men i særlige tilfælde skal kommunen sørge for denne transport. Kommunen er kun forpligtet til at sørge for denne transport til elever, som går i en folkeskole. Kommunen skal sørge for transport, hvis barnet går på distriktsskolen, og skolevejen til distriktsskolen overstiger nedenstående afstande:
0.-3. klasse: mere end 2,5 km til skole
4.-6. klasse: mere end 6 km til skole
7.-9. klasse: mere end 7 km til skole
10. klasse: mere end 9 km til skole
Kommunen bestiller og betaler buskort til de elever, der er berettiget til kørsel. Herudover kan barnet bevilges kørsel, hvis skolevejen er erklæret trafikfarlig, eller hvis barnet på grund af sygdom, handicap eller invaliditet ikke selv kan sørge for transport til skolen. Det er skolens opgave at godkende og sørge for igangsætning af skolekørsel, hvis barnet er berettiget til kørsel.
Om indskrivning generelt:
Her findes også relevante links til privat- og friskoler.
Om rullende skolestart:
Om udsættelse af skolegang:
Om skolebuskørsel:
Tekst af Per Rye