Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11161 articles
Browse latest View live

Linse Kessler – helt tæt på…

$
0
0

Linse KesslerRealitystjernen Linse Kessler har taget Danmark med storm. Torsdag den 29. oktober, kl. 19, kan du komme helt tæt på kvinden fra Bryggen, når hun kommer til Manegen – Sæby Kulturhus.

Rigtig mange, både børn og voksne, følger med i serien Familien fra Bryggen på TV3, hvor den kører på sin 8. sæson, mere populær end nogensinde. Det var slet ikke meningen at serien skulle vare så længe, men seerne tog i den grad Geggo, Moppe, Linse og alle de andre fra Bryggen til sig.

Alle føler at de kender den barmfagre Bryggen-tøs og hendes familie fra TV, men hvem gemmer sig egentlig bag facaden? I manegen – Sæby Kulturhus kan du komme helt tæt på kendisfænomenet, når hun, med udgangspunkt sin bog ”Linse – jeg gør hvad jeg vil”, fortæller åbent og ærligt om sig selv, sit liv, sin kærlighed til dyr, sin berømmelse og meget mere.

Efter foredraget vil der være mulighed for at få autografer og købe merchandise fra ”All Dogs are Angels”.

Billetter og bogsalg
– Det går rigtig godt med salget af billetter, fortæller bibliotekar Merete Trap fra Sæby Bibliotek, og opfordre til ikke at vente alt for længe med at købe billet.

Billetter á 100 kr. køber du på bibliotekets hjemmeside – bibl.frederikshavn.dk. Mødet med Linse Kessler er tilrettelagt af Sæby Bibliotek i samarbejde med Manegen – Sæby Kulturhus.

Bog & Ide fra Sæby er til stede og sælger bogen ”Linse – jeg gør hvad jeg vil”. To dage før udkommer Linses nye bog “Slap dog af – Linses guide til et godt liv”, kan vi måske være så heldige at få fingrene i den?


9-årig dreng påkørt i Østervrå…

$
0
0

Ambulance ny_600x250Onsdag eftermiddag blev en 9-årig dreng påkørt i krydset ved Møllevej og Brønderslevvej i Østervrå.

Drengen var på cykel, da han blev ramt af en bil, og han var bevidstløs, da politi og ambulance ankom, men han vågnede efterfølgende op, da han kom ind i ambulancen, fortæller TV2/Nord.

Det er uvist, hvem der påkørte drengen, og hvor føreren af bilen efterfølgende blev af. Ambulancen blev kørt med politieskorte til Aalborg. Drengen har bl.a. brækket benet, men skal selvfølgelig checkes for andre skader, fortæller Michael Elkjær, der er vagtchef ved Nordjyllands Politi.

 

 

Nordjyllands Politi efterlyser flugtbilist

$
0
0

politi_250x600_8Kl. 17.20 trak en 28 årig kvinde sin cykel ad Brønderslevvej mod vest ved Østervrå. Hun gik i rabatten og blev pludselig ramt af en bil som kørte i samme retning.

Kvinden blev ramt af bilens sidespejl, der herved blev rykket af, men bilen fortsatte fra stedet uden at standse.

Kvinden er efterfølgende kørt til Sygehus Vendsyssel til observation.

Flugtbilen er formentlig en Ford Focus C-Max årgang 2004-2007, grå/sølvgrå. Bilmodellen identificeret ud fra sidespejlet, som lå på uheldsstedet oplyser Nordjyllands Politi.

Nordjyllands politi efterlyser føreren af bilen og vidner til uheldet. Ved du noget kan Nordjyllands Politi træffes på tlf. 114.

Arkivernes Dag i Dronninglund…

$
0
0

Drl_Sygehus_1-1 copyDronninglund Lokalhistorisk Arkiv, der ligger placeret på Erantisvej 6 i Dronninglund, afholder lørdag 14. november ”Arkivernes dag” med en udstilling om, det nu nedlagte Dronninglund Sygehus.

På udstillingen kan man se masser af fotos, høre fortællinger samt kigge på andre ting, der omfatter byens tidligere sygehus.

Rundvisning
På dagen vil der være mulighed for at deltage i en rundvisning på arkivet. Her kan man blandt andet høre om hvorledes, der arbejdes med arkivalier og registreringer.

Skulle interessen for at blive frivillig medarbejder på arkivet, er der gode muligheder. Her er der er en hel del materiale, der skal registreres på computer og sættes på plads i arkivets reoler.

Udstillingen finder sted fra 10 – 14. 

Dronninglund Sygehus.
Dronninglund Amtssygehus blev oprettet i 1895. På grund af mange patienter i området blev sygehuset hurtigt udvidet. Udvidelserne fandt sted 1899, 1910, 1926 og 1949. En af de største udvidelser fandt sted i 1955, hvor en helt ny fleretagers bygning blev rejst.

I 1948 blev der tilbygget en selvstændig funktionærbolig med både lejligheder og værelser.

En stor forandring skete i 1984, da den sidste del, af det gamle sygehus, det der kaldtes Epidemien, blev revet ned. Alt blev revet ned, med undtagelse af den gamle vaskeribygning, der blev benyttet som gartneriafdeling.

I stedet blev der opført en ny medicinsk afdeling M, der med en mellembygning blev forbundet til hovedbygningen.

Her i oktober 2015 står bygningerne tilbage, men Dronninglund Sygehus eksisterer desværre ikke mere.

Tekst. Erik Præsius og Cille Strøm

Samarbejde giver kronisk syge mulighed for et bedre liv

$
0
0

Frederikshavn_Raadhus_600x250_5036Sundhedscentrene og de praktiserende læger bringer i samspil Frederikshavn Kommune helt i top, når det gælder henvisning af kronisk syge til kommunale sundhedstilbud

Diabetes, KOL, kræft og hjertekarsygdomme er kroniske sygdomme som patienter kan få hjælp til at leve et bedre liv med. Det sker gennem kommunale rehabiliteringstilbud som indeholder samtaler, patientuddannelser og træningsforløb efter henvisning fra egen læge. Og det samarbejde er læger og Frederikshavn Kommune rigtig gode til at udføre. Faktisk så gode, at kommunen indtager en dansk fjerde plads, lige efter tre hovedstadskommuner. Det fremgår af en analyse fra Momentum for Kommunernes Landsforening.

”Det er vi rigtig stolte af”, siger Birgitte Kvist, der er Områdeleder i Sundhed og Sygepleje i Frederikshavn Kommune. ”Vi har nogle meget velfungerende sundhedscentre. De er med til at øge borgernes livskvalitet, selv hvis de må leve med en kronisk sygdom. Det betyder meget for den enkelte borger, men også for kommunen som helhed”.

Helt konkret har Frederikshavn Kommunes praktiserende læger henvist 11,5 pr 1000 borgere, og det bringer altså kommunen ind på en fjerdebedste på listen, efter Frederiksberg, Brøndby og Høje-Taastrup, over hvilke kommuner der har det bedst fungerende henvisningssystem. Sundhedscentrene i Frederikshavn Kommune gennemførte i 2014 mere end 500 rehabiliteringsforløb.

69 kommuner har implementeret det elektroniske henvisningssystem, der er analyseret, og henvisningsgennemsnittet er så lavt at flere patientforeninger slår alarm. Blandt dem Diabetesforeningen, der mener, at mange patienter simpelthen ikke er klar over at den kommunale undervisning findes, og derfor heller ikke får gavn af den viden, som kunne gøre en forskel i deres liv.

”Opmærksomheden om sundhedscentrene og samarbejdet med de praktiserende læger har vi prioriteret i Frederikshavn Kommune og det vil vi også fremover. Udover patienternes forbedrede livskvalitet kan det samfundsøkonomisk betale sig, at sætte ind med en tidlig indsats, og forebygge udvikling af den kroniske sygdom ved at give den nødvendige viden. Det er en del af det sammenhængende sundhedsvæsen, der fungerer rigtig godt her hos os”, siger Birgitte Kvist.

Endnu et dejligt smil hos Lisbeth Kristensen Hairdresser

$
0
0

maleprotraetPr. 1. oktober er Malene Zinn Jensen ansat som frisør hos Lisbeth Kristensen Hairdresser.

Malene blev udlært i 2010, og har siden arbejdet som frisør i Nordjylland.

”Vi er rigtig glade for at få Malene med på holdet. Hun er dygtig og har meget erfaring, som både vi og kunderne vil få glæde af”, udtaler indehaver Lisbeth Kristensen.

”Malene afløser Rikke, der har arbejdet hos os i 6 år. Rikke vil prøve nye kræfter som frisør på Gran Canaria – og vi ønsker Rikke alt held og lykke fremover”, slutter Lisbeth Kristensen.

MaleneUdenfor

 

 

 

Medaljen har også en bagside…

$
0
0

300_300Lars Christiansen”Når sandheden skal frem” er et hudløst ærligt, men også humoristisk foredrag med tidligere håndboldlandsholdsspiller Lars Christiansen, som på trods af enorm succes på håndboldarenaen, kæmpede med angst og stress.

Østervrå Kulturhus: Fredag den 6. november, kl. 19.00.

Lars Christiansen er en af dansk idræts største profiler i nyere tid. Allerede som ungdomsspiller blev han kåret som ”verdens bedste”. I en periode over 20 år scorede han 1503 mål i 338 A-landskampe, hvilket er suveræn dansk rekord. Antallet af medaljer er mange, og rekordlisten som håndboldspiller er lang, men medaljen har også en bagside. For på trods af den enorme succes, har han alligevel kæmpet med angst og stress.

 

I 2013 udgav han bogen ”Når sandheden skal frem”, og det er den han tager udgangspunkt i, når han fortæller åbent og ærligt, om de sejre og nederlag hans liv har budt på.

I foredraget går han helt tæt på den angst han fik i slutningen af sin aktive karriere. Han fortæller om årsagen, og om hvordan han efterfølgende har rejst sig igen. På trods af et seriøst indhold, hvor deltagerne kommer helt tæt på, så opleves foredraget som positivt, fordi Lars Christiansen i sine historier har masser af sjove og inspirerende anekdoter. – Det er helt klart et foredrag, der henvender sig til et bredt publikum, og ikke kun til sportsinteresserede, understreger bibliotekar Knud Hjørnholm.

 

Foredraget er et samarbejde mellem Østervrå IF, Østervrå IF’s Venner, Østervrå Kulturforening og Østervrå Bibliotek.

Billetter á 150 kr. køber du via bibliotekets hjemmeside – bibl.frederikshavn.dk eller ved henvendelse til Østervrå Bibliotek, tlf. 98 95 17 88 eller Østervrå Idræts- og Kulturcenter, tlf. 98 95 14 22.

Nordjyske borgere kan trygt ringe 1-1-2

$
0
0

Ambulance1_600x250Den Præhospitale Beredskabsenhed i Region Nordjylland og Falck i Region Nordjylland har fået det blå stempel i henhold til Den Danske Kvalitetsmodel. Begge uden nogen form for anmærkninger.

Tilfredshed med kvalitetsstempel
Nordjyske borgere kan være helt trygge ved kvaliteten, når de ved et 1-1-2-opkald skal betjenes af Region Nordjyllands AMK-Vagtcentral og efterfølgende hentes af en ambulance fra Falck. Både Region Nordjyllands Præhospitale Beredskabsenhed og Falck i Region Nordjylland har nemlig fået et kvalitetsstempel fra IKAS (Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet).

Formanden for Regionsrådets Udvalg for Kvalitet og Patientsikkerhed, Asta Skaksen, glæder sig over de to anmærkningsfrie rapporter.

- Vigtigheden af at have et kvalitetstilbud til borgerne, når de har akut brug for hjælp, kan ikke understreges nok. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at både regionen og dens nærmeste samarbejdspartner omkring det akutte beredskab har fået flotte tilbagemeldinger efter at være blevet kigget grundigt efter i sømmene.

Fagligt kompetent og engageret personale
Undersøgelsesteamet fra IKAS besøgte fire dage i september Præhospital Beredskabsenhed i Region Nordjylland. Her gennemgik de en lang række punkter for at dokumentere, at kvaliteten lever op til kravene i Den Danske Kvalitetsmodel.

Den Præhospitale Beredskabsenhed som helhed får ros for at have kort vej fra beslutning til handling. Derudover får ledelsen ros for at have fokuserede mål og strategier og for at være innovative. Region Nordjyllands præhospitale leder, Poul Anders Hansen, er stolt af den positive tilbagemelding.

- Vigtigst for mig er det dog, at rapporten fremhæver et fagligt kompetent og engageret personale. Det er virkelig positivt, at den store medarbejderindsats, som jeg oplever på daglig basis, også har været tydelig for undersøgelsesteamet fra IKAS.

Anerkendelse af Falcks arbejde
Falck, der er Region Nordjyllands ambulanceleverandør, havde besøg af IKAS i samme tidsrum som den Præhospitale Beredskabsenhed. Også Falck har fået en anmærkningsfri rapport med masser af ros, der viser, at teamet i Falcks ambulancetjeneste yder en høj kvalitet til Region Nordjylland og til patienterne.

Regionsdirektør for Falck i Nordjylland, Diana Sørensen, er meget stolt og tilfreds med akkrediteringen. Hun ser det som en anerkendelse af det store arbejde, som medarbejdere og ledelse bidrager med.

- Vi sætter en ære i at samarbejde med Region Nordjylland om ambulancetjenesten og om at give nordjyderne en præhospital behandling af høj kvalitet. Akkrediteringsbesøget dokumenterer, at vi i Falck opfylder vore forpligtelser. Det gør os stolte, men også ydmyge over for den opgave, som vi er tildelt. I Falck gør vi os umage for at levere høj kvalitet i ambulancetjenesten og sætter en ære i at levere et godt produkt til regionens borgere.

I rapporten fra IKAS får Falck blandt andet ros for, at kulturen er præget af korpsånd og en høj grad af ansvarlighed over for opgaven, virksomheden og hinanden. Virksomheden er desuden i stand til at skabe faglig stolthed og udvikle faglige og menneskelige kompetencer hos den enkelte. I rapporten bliver det også fremhævet, at det på trods af størrelsen og geografien i Region Nordjylland lykkes Falck at fastholde en ensartethed i varetagelsen af de enkelte ydelser.

Fakta om Den Danske Kvalitetsmodel
- Den Danske Kvalitetsmodel, DDKM, er et nationalt system til kvalitetsudvikling på tværs af alle sektorer i sundhedsvæsenet.

DDKM skal:
- sikre løbende udvikling af kvaliteten i alle offentligt finansierede sundhedsydelser

- skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb

 - forebygge fejl og utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet

- IKAS, Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet, koordinerer udviklingen af Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM).

- Den Danske Kvalitetsmodel, DDKM, og dermed IKAS, bliver drevet i et samarbejde mellem Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Danmarks Apotekerforening og Dansk Erhverv.


Temamøde om attraktive tilbud…

$
0
0

FHK_Logo_cmykTorsdag den 22. oktober mødes Børne- og Ungdomsudvalget til et temamøde, hvor udvalget vil drøfte sammentænkning af attraktive dag-, fritids- og klubtilbud.

I forbindelse med budgettet for 2016 har Børne- og Ungdomsudvalget ønsket en sammentænkning af attraktive dag-, fritids- og klubtilbud og herved finde en reduktion på 4,0 mio. kr.

Børne- og Ungdomsudvalgets har opstillet rammerne for opgaverne. Der peges på, at børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud.

Børne- og Ungdomsudvalget ønsker, at der på mindst et af hvert af de 4 nye dagtilbuds- og skoledistrikter skabes mulighed for at tilbyde børn i 0.- 3. klasse et pasningstilbud samt børn i 0-6 års alderen et dagtilbud – morgen – eftermiddag – sen eftermiddag efter kl. 16.30. (Minimum til kl. 17.00)

Udvalget ønsker, at der udarbejdes forslag, hvor de økonomiske konsekvenser indtænkes. Der er behov for at gå nye veje og tænke alternative muligheder ind i dag, fritids- og klubtilbuddene. Det skal bl.a. realiseres ved at sammentænke de forskellige tilbud, som findes nu.

Udvalget ønsker samtidig, at der udarbejdes et forslag til alternative tilbud med udgangspunkt i, at der fortsat vil være fritidstilbud (center) i de tre byer – Skagen, Frederikshavn og Sæby, og at der i oplandsbyerne tænkes i alternative fritidstilbud. Endvidere ønskes det, at der tænkes mere idræt, motion og bevægelse ind i tilbuddene, samt at der fortsat skal være fokus på den socialpædagogiske indsats, herunder særligt på de sårbare børn og unge.

I arbejdet indgår dagtilbudsområdet, skoleområdet, fritidsområdet samt ungdomsskolen, og der bør samtidig indtænkes et meget tæt samarbejde med kultur og fritidsområdet.

Indstilling til mødet fra børne-, kultur- og arbejdsmarkedsdirektøren er, at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter forvaltningens forslag, som præsenteres på mødet.

Tekst af Per Rye

 

 

Ikke yderligere faunapassage ved Sæby Vandmølle?

$
0
0

Gydebanker_600x250Når Teknisk Udvalg mødes den 19. oktober, skal udvalget bl.a. drøfte et punkt, der har fået overskriften ”Fritagelse for gennemførelse af vandløbsindsats ved Sæby Vandmølle”.

Kommunaldirektøren indstiller til udvalget, at det tager Naturstyrelsens udtagelse af indsatsen til efterretning og tillige beslutter, at der ikke iværksættes yderligere projektering for faunapassage ved Sæby Vandmølle.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at Frederikshavn Kommune i 2013 med tilskud fra staten fik gennemført en forundersøgelse med detailprojektering for gennemførelse af faunapassage ved Sæby Vandmølle.

Der var tale om en løsning, hvor der skulle laves et stryg gennem det eksisterende stemmeværk og opstrøms langs møllesøen. Stryget skulle adskilles fra møllesøen med lodrette spunsvægge. Projektet blev skønnet til at have en omkostning på omkring 24 mio. kr. Dertil kom eventuelle erstatninger til lodsejere i området.

Efter et afholdt dialogmøde den 12. november 2013 angående faunapassagen besluttede Plan- og Miljøudvalget og Teknisk Udvalg at få undersøgt, hvorvidt det var muligt at lave en nedstrøms løsning, der kunne fungere som faunapassage, skabe mindre lodsejermodstand og være mere omkostningseffektivt.

Center for Teknik og Miljø undersøgte efterfølgende mulighederne og fandt frem til, at der ikke kunne laves en tilfredsstillende nedstrøms løsning. I stedet kunne der laves en alternativ opstrøms løsning, som blev vurderet til at have en omkostning på mellem 10 og 15 mio. kr. Dette var dog et umiddelbart overslag, da der endnu ikke er gennemført detailprojektering for løsningen.

Som udgangspunkt giver staten rammer for tilskud til gennemførelse af vandløbsindsatser, der betyder, at realiseringen ikke må have en omkostning på mere end 3 mio. kr. eller 5 gange referenceværdien. I dette tilfælde er 5 gange referenceværdien lig med omkring 10,7 mio. kr.

Da det således fortsat blev vurderet, at det ville være tvivlsomt, om kommunen kunne opnå tilsagn fra staten til at realisere projektet, vurderede Center for Teknik og Miljø, at det ville give mening at forespørge staten, om man her ville udtage indsatsen grundet manglende omkostningseffektivitet, inden kommunen tog stilling til, om der skulle bruges penge og medarbejderressourcer på en detailprojektering og lodsejerforhandlinger om den alternative løsning.

Kommunen modtog i slutningen af september svar fra Naturstyrelsen. Heraf fremgår det, at ”Naturstyrelsen vurderer, at der er grundlag for at fritage kommunen for at gennemføre (indsatsen), da styrelsen er enig i, at indsatsen ikke vil være omkostningseffektiv.”

Det ligger dermed fast, at indsatsen derfor ikke længere er omfattet af det indsatsprogram, som kommunen er forpligtet til at gennemføre i forbindelse med Vandplan 2009-2015.

Tekst af Per Rye

 

Kampen for børnehjemmet i Nepal fortsætter

$
0
0

NEPAL 5Søndag den 25. oktober afholder Sæby Svømmebad meditationskursus i sauna og varmtvandsbassin. Der er 15 pladser og de sælges efter konceptet først til mølle.

Tilmelding og betaling i cafeen senest den 19. oktober, og deltagergebyret går ubeskåret til “Gør en forskel” – et non-profit privat tiltag, igangsat af Jeppe Jacobsen, der er daglig leder af Sæby Svømmebad.

”Den 30. april modtog jeg endelig besked. Jordskælvet i Kathmandu den 25. april havde lukke lufthavnen og alle muligheder for at komme til Nepal med de midler, som private borgere og Lions Sæby havde formidlet til at finansiere den planlagte Medicin Cap i landsbyen Nokinpur April 2015.

Projektet var planlagt i forbindelse med Børnehjemsprojektet i 2014”, fortæller Jeppe Jacobsen, der trods modgangen ikke har opgivet håbet.

På loftet i Svømmebadet står taskerne pakket med børnetøj, som glade kunder har sponsoreret, desuden indeholder taskeren legetøj og indkøbt medicin, der blot venter på at afrejse tidspunktet igen kan fastsættet.

”Jeg har fulgt situationen tæt på medierne og gennem mine kontakter i Nepal”, fortæller Jeppe,” men det har været svært at sidde her uden at kunne gøre noget. Pga. situationen har det været umuligt at komme i kontakt med landsbyen, specielt da vi snakker om en kultur, der er langt fra hverdagen, og derfor ikke har nem adgang til hverken telefon eller mail. Vores kilder fortæller, at trods det at der ligger mange oprydningstimer og venter, så har vores elever og børn det godt efter omstændighederne, men struktur og ledelse er en mangelvare, når genopbygningen er så omfattende som den er.

Men det er nu lykkedes at samle et team af tekniske stærke personer, som har valgt at afsætte 14 dage i Nepal. Vores første opgave bliver at komme frem til landsbyen med de midler, som vi har indsamlet samt de fornødenheder, som stadig er en mangelvare. Dernæst bliver den planlagte medicin camp konverteret til i første omgang ren nødhjælp. Da det meste af vejen til landsbyen, er raseret af jordskælvet og den efterfølgende monsun regn, har det været nødvendigt at tænke alternativt til transporten, da hverken lastbiler eller Jeep kan kommer frem. Transporten er således overlagt til teamets professionelle crosskører, der har til opgave at guide os sikkert genner de udfordringer, som afskærer os fra landsbyen. Selv om vi alle har erfaring med at køre motorcykel, bliver det en udfordring at skulle transportere de store mængder varer, som skal bringes med.

I landsbyen er planen at trække på vores unikke egenskaber, hvor vores crosskører tidligere har arbejdet med bro konstruktion i Skotland, og vores tekniske mand er specialist i mekaniske installationer, han er netop hjemvendt fra Egypten, og jeg selv er faktisk oprindeligt bygningssnedker”, fortæller Jeppe Jacobsen.

Afrejsen er planlagt til sidst i maj 2016. Den lange planlægningstid skyldes primært koordinationen med deltagernes arbejdspladser samt udfordringen med at få de mange kilo udstyr med til en fordelagtig pris.

”Facebook siden er igen aktiv, idet vi forsøger at indsamle de sidste økonomiske midler, da behovet for mad i landsbyen er eksploderet siden jordskælvet. Et nyt forsøg på at indsamle midler gennem en mobile Pay konto har givet et overraskende resultat, hvor rigtig mange af sidens besøgende har valgt at give midler til dette projekt. Det praktiske med mobile Pay er, at nu kan vi navngive alle de personer, der har valgt at give midler til projekter, og vi satser på en samlet takke hilsen, i den bog som gerne skulle blive resultatet af de sidste 3 års kamp for børnehjemmet.

Som altid i vores projekt går alle indsamlede midler og varer ubeskåret til børnene i Nepal.

“Gør en forskel” er tilrettelagt som et anderledes alternativ til formidling af støtte og viden”.

Rejse, kost og logi betaler deltageren af egen lomme, dette projekt er ikke grundlagt for at afholde administration og transport udgifter, men afhænger 100 % af mennesker, der gider at ”gøre en forskel.

Er du interesseret i at hører mere om projektet eller sidder du et sted, hvor et foredrage om projektet kan være med til at indsamle midler, er du velkommen til at kontakt ”gøre en forskel”, eller blot kigge forbi i svømmebadet”, slutter Jeppe Jacobsen.

Læs mere om projektet på Facebook, ”gør en forskel”.

Nepal 3 NEPAL 1 NEPAL 2 Nepal 4

 

 

 

 

 

Linse Kessler i Manegen – UDSOLGT

$
0
0

Linse KesslerForedraget i Manege – Sæby Kulturhus med Linse Kessler den 29. oktober er udsolgt. Sæby Bibliotek kan konstaterer at Linse er populær som aldrig før – 300 billetter revet væk.

- Vi plejer at have pæn stor interesse for vore arrangementer, men aldrig har vi oplevet, at vi må melde udsolgt 14 dage før, lyder det fra en lettere hektisk Merete Trap, der har været primus motor for besøget af den kendte Bryggen-tøs. Vi er selvfølgelig meget kede af, at mange vil komme til at gå forgæves, men vi skal overholde det antal personer brandmyndighederne har fastsat for lokalet.

Et evt. nyt besøg af Linse kan Merete Trap ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.

Salg af tre kommunale arealer i Sæby og Skagen

$
0
0

FHK_Logo_cmykPå det kommende møde i Økonomiudvalget den 21. oktober er der som lukkede sager tre punkter om salg af kommunale arealer i Skagen og Sæby.

Det eneste, der forud fremgår af dagsordenen for offentligheden, er, at det i Skagen drejer sig om salg af areal ved Håndværkervej samt af et areal ved Minkvej, mens det i Sæby vedrører påtænkt salg af Chr. Pedersensvej 3.

Tekst af Per Rye

 

Filmaften for Volstrup og Understed-Karup sogne

$
0
0

Spejderhus VolstrupTirsdag den 20. oktober kl. 19.30 er der filmaften i Spejderhuset Ousen, Ousenvej 6, Volstrup.

Filmen, som vises, er ”Stille Hjerte” fra 2014 og af filminstruktøren Bille August, den er af Nordjyske udnævnt til ”En af årets bedste danske film”.

Søstrene Sanne (Danica Curcic) og Heidi (Paprika Steen) tilbringer en sidste weekend sammen med moren Esther (Ghita Nørby), der lider af en uhelbredelig sygdom. De to søstre er som nat og dag, og den weekend, der skulle danne rammen om et sidste stille farvel til moren, bliver en turbulent og følelsesmæssig prøvelse for dem alle. Gamle konflikter og søstrenes forskellighed bliver udgangspunkt for en stigende tvivl om morens ønske om at dø, og midt i alt dette opstår nye relationer blandt de familiemedlemmer, som ellers ikke har meget tilfælles.

”Stille Hjerte” er en smertelig, inderlig film om en families fælles krise, men fortalt med hjerte, livsglæde og end da humor.

Efter filmen taler man sammen om filmen over kaffen.Entré: 25 kr. for kaffe og kage.

 

Muligheder for det lokale erhvervsliv ved havneudvidelse

$
0
0

Billed havnenFrederikshavn Havn og Flådestation Frederikshavn gennemfører i perioden 2016-2018 omfattende udvidelser, opgraderinger og renoveringer. Projekter til en værdi af ca. 1 mia. kroner. De projekter giver muligheder for opgaver og samarbejde for de lokale virksomheder, og det sætter Erhvervshus Nord fokus på ved et infomøde den 27. oktober.

Der bliver fuld aktivitet på havneområdet i Frederikshavn i den kommende tid. Frederikshavn Havn har indgået kontrakt med Per Aarsleff A/S om en havneudvidelse, og Flådestation Frederikshavn går til februar 2016 i gang med en større renovering og opgradering. De store kontrakter indeholder mange opgaver, og der vil være et behov for underleverandører og kontakter inden for mange typer af erhverv, som giver muligheder for de lokale virksomheder.

Det sætter Erhvervshus Nord fokus på i samarbejde med Frederikshavn Havn og Flådestation Frederikshavn ved et infomøde den 27. oktober kl. 15.30 – 17.30 i Kattegat Siloen:

-   Vi ønsker at fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft til vores kommune, og derfor er det vigtigt at vi både i forbindelse med havneudvidelsen og opgradering af Flådestationen får synliggjort, hvilke typer af arbejdsopgaver, som lokale håndværkere og entreprenører kan byde ind på, siger Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsråd.

I forbindelse med havnens udvidelse skal der fx laves flere bassiner, flere kajer, større vanddybde, bredere indsejling, betydelige baglandsarealer og nye tilkørselsforhold.

-   Det er nogle store og spændende projekter, hvor der er brug for forskellige kompetencer. Vi har selv kompetencerne til at løfte en stor del af projekterne, men der vil komme mindre projekter i udbud, hvor det lokale erhvervsliv får mulighed for at byde ind, siger Christian Trier, projektchef ved Per Aarsleff A/S.

Flådestation Frederikshavn vil på infomødet fortælle om den planlagte opgradering og renovering af Flådestationen samt forventet udbud og typer af opgaver.

Du kan tilmelde dig arrangementet på Erhvervshus Nords hjemmeside.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Per Frank Hansen, Erhvervskonsulent Erhvervshus Nord, Telefon 24 29 43 30 / peha@erhvervshusnord.dk

Om Erhvervshus Nord
Erhvervshus Nord drives af Frederikshavn Kommune og de tre erhvervsforeninger i Frederikshavn, Skagen og Sæby, som til sammen har flere end 500 medlemsvirksomheder. Husets specialiserede konsulenter yder rådgivning og sparring til virksomheder og iværksættere og samarbejder med en bred vifte af aktører både lokalt, nationalt og internationalt for at udvikle erhvervslivet. Målet er at skabe økonomisk vækst, vækst i beskæftigelsen og vækst i kompetenceniveauet.  Læs mere på www.erhvervshusnord.dk


Adfærdsproblemer på cykelsti i Sæby

$
0
0

DSC09588_600x250Teknisk Udvalg får på udvalgets kommende møde den 19. oktober bl.a. punktet ”Orientering fra administrationen” på dagsordenen. Som bilag til punktet medfølger et referat fra det seneste møde i Trafiksikkerhedsudvalget i september måned.

Her forelå et input fra en forælder, der har været aktiv i debatten om sikker skolevej i Sæby. Det havde fået overskriften ” Adfærdsproblemer på cykelsti ved Shell i Sæby – Ålborgvej ved signalanlæg”.

Pågældende har over for Trafiksikkerhedsudvalget præciseret, at pågældendes henvendelse ikke må opfattes som brok, men som et ”hot spot”- øjebliksbillede om en situation en tilfældig morgen.

Pågældende forælder skriver, at vedkommende lige har været indblandet i et lille morgenuheld ved Shell.

”Jeg holder og er på vej ud fra Shell ved sydudkørslen, og jeg skal dreje til højre mod syd. Jeg skeler til højre og ser ikke nogen og retter så fokus mod cykler og biler fra nord og triller frem, så jeg kan se trafikken. Jeg holder stille. Med ét kører en cyklist ind i siden og forpartiet på min bil. Han falder af cyklen og slår hovedet (ingen hjelm).”

Den pågældende forælder forklarer videre, at efter en tur til Frederikshavn, hvor det bare kunne konstateres, at der ikke findes en skadestue, var man en tur hos drengens egen læge i Sæby. Drengen slap med knubs og en påtale om brug af hjelm. Hans bedstefar kom og hentede ham, så alt i orden der.

Det forklares i henvendelsen til Trafiksikkerhedsudvalget: ”Drengen, som gik i 7. kl., cyklede i modsat retning på cykelstien, hvilket han jo ikke må (og han var sikkert også uopmærksom), men da jeg besøgte stedet igen lidt senere, var der tre voksne cyklister, der cyklede i samme retning på under 5 min.”

Pågældende påpeger i sin henvendelse, at “Sikker skolevej” går ad en lille grusvej mod vest og ikke denne vej forbi Shell, men ikke alle benytter den.

”Jeg var ude over hajtænderne, da han kørte ind i mig, hvilket også er nødvendigt for at orientere sig for trafikken fra nord. Alt i alt er det bare et rigtig dårligt sted.”

Fra den pågældende henvendelse lyder det, at som minimum bør bilister advares om krydsende cyklister fra begge sider. Selv om det ikke er meningen, at det skal være et sted med krydsende cyklister, er det bare en realitet, at det er det. Men der bør nok gøres noget bedre end det – måske skiltning eller stribning af ensrettet cykelsti.

Orienteringen blev dengang taget til efterretning af Trafiksikkerhedsudvalget, som har Boie Skov Frederiksen fra Center for Teknik og Miljø som formand. I udvalget sidder endvidere Carl Aage Christensen fra Nordjyllands Politi, Jane Olesen fra Center for Park og Vej, Rikke Løgtved Bruus fra Center for Teknik og Miljø, distriktsskoleleder Anette Jensen Nedermark fra Skoledistrikt Syd, færdselskontaktlærer Preben Jakobsen fra Torslev Skole samt Susanne Madsen fra Center for Skole.

Tekst af Per Rye

 

 

Bus fra Nilles busrejser forulykket i Tyskland

$
0
0

NILLES_600x250En bus fra det nordjyske rejsebureau Nilles er blevet påkørt nord for Hamborg, og tre personer er kørt på sygehuset.

Bussen var på vej til Prag med feriegæster, men nord for Hamborg, ved Henstedt-UIzburg, går det galt.

Chaufføren kører bussen ud på landevejen for at undgå kø på den tyske motorvej, men en modkørende lastbil kommer over i bussens vejbane. Chaufføren i Nilles bus forsøgte at undvige, men kolliderer alligevel med lastbilen, og forenden af bussen blev smadret.

Den ene af de tre personer, der er kørt på sygehuset, er chaufføren, men det er heldigvis kun med overfladiske skrammer, oplyser Niels Jørgen Bock fra Nilles, til TV2 Nord.

”Nu har vi fået en tysk bus til at køre gæsterne til Prag, så ferien kan går fortsætte, og gæsterne har det efter omstændighederne godt”, siger Niels Jørgen Bock.

 

 

Sæby bibliotek: Alfons Åberg – nye historier

$
0
0

Bibliotek_600x250Børnebibliotekerne i Frederikshavn og Sæby inviterer børn i alderen 3-8 år i teateret. Forestillingen vises, fredag, den 30. oktober, kl. 10 i Maskinhallen, Frederikshavn, og lørdag den 31. oktober, kl. 10.30 i Manegen – Sæby Kulturhus.

Alfons Åberg er kendt af generationer. Siden 1972 har den lille energiske fyr fra Gunilla Bergstrøms bøger været et sikkert hit hos ikke bare børn, men også voksne, har taget ham til sig. Forestillingen baserer sig på flere af disse hverdagshistorier om Alfons og hans rare og distræte far.

Bøgerne handler om hverdagens besvær på en måde, som gør at alle børn kan identificere sig med Alfons. Han bor sammen med sin far, er glad og livlig, men han kan også bliver vred, jaloux og bange for spøgelser. – Selvfølgelig er der ikke spøgelser til, siger Alfons. Det er han sikker på, og heller ingen uhyrer. Kun i fjernsynet, på film og i eventyrbøgerne – men sommetider glemmer Alfons det.

- Er du klar til en fantastisk dramatisering af Gunilla Bergströms berømte børnebøger om den energiske lille fyr med den livlige fantasi? spørger børnebibliotekaren.

Forestillingen er arrangeret i samarbejde med KAFBU!

Billetter á 10 kr. køber du på bibliotekets hjemmeside – bibl.frederikshavn.dk

 

 

Sæby Apotek 200 år og stadig ung

$
0
0

apo1 600x250På lørdag d. 24. oktober kan Sæby Apotek fejre sit 200 års jubilæum. Dermed er Sæby Apotek så vidt det vides den ældste private virksomhed i Sæby. Apoteket blev oprettet ved kongelig resolution d. 24. oktober 1815. Inden havde den nyudnævnte apoteker Johan Carl Pauli dog sikret sig et sted at drive apotek for byens ca. 500 indbyggere, nemlig ejendommen Søndergade 9, hvor EDC mæglerne nu har til huse.

Det var dog ikke de første apotek i Sæby. Allerede i 1630 blev der åbnet et apotek i byen, men det holdt kun i ganske få år, inden det måtte lukke. Igen i 1705 får farmaceut Niels Kragh bevilling til at åbne et apotek. Han manglede penge, og gik til præsten, som åbenbart var en holden mand, for apotekeren kunne her låne penge til at etablere sig. Imidlertid ville præsten have sine penge igen og renter, og det kneb gevaldigt for den gode Kragh. Det endte ulykkeligvis med at præsten udtog pant i apoteket og reelt lukkede det. Så var det slut med at have apotek i Sæby, borgerne der havde medicin behov måtte kontakte enten områdets ”kloge koner” eller skikke bud til Aalborg, hvor Svaneapoteket var åbnet i 1639.

Tilbage til det nuværende apotek – Pauli indretter sig i Søndergade 9 med bolig og apotek, og efter ham følger en række apotekere som har virket i kortere eller længere tid. I alt har der været 15 apotekere i Sæby. Den apoteker som har virket længst er M.C. Jørgensen, som en del Sæbyborgere sikkert husker, han var apoteker fra 1. august 1927 til 31. august 1973. Den første og hidtil eneste kvindelige apoteker er Bodil Gjøderum, som drev Sæby Apotek fra 1. oktober 1981 til 30. april 2000.

Sæby Apotek har fulgt med udviklingen. I tidernes morgen var en væsentlig del af arbejdet på apoteket produktion af lægemidler, ofte i ganske små portioner, efter lægens anvisning, senere fik man standardiseret en lang række lægemidler, som kunne produceres på landets apoteker, og være ens (stort set). I dag er al lægemiddelproduktion samlet på fabrikker, også produktion af specielle lægemidler, hvor lægen har en særlig recept/opskrift på dem, der er to apoteker i Danmark, som i dag forsyner landets apoteker med disse produkter.
I tidligere tider var det ikke apotekets opgave at informere om medicinen og spørge ind til om kunden var klar over hvorledes medicinen skulle bruges, det var suverænt lægen der skulle drage omsorg for dette. I dag er det i stor udstrækning apoteket der giver kunden information om lægemidlerne, i tæt samarbejde med lægerne, det er også apoteket, som sidder inde med viden om de nyeste lægemidler, idet farmaceuterne på apoteket er uddannet til at varetage denne opgave.

På en måde kan man sige at apoteket har bevæget sig fra industrisamfundet med produktion til informationssamfundet med råd og vejledning. Apoteket er også det sted i sundhedssektoren, hvor man uden tidsbestilling kan gå ind fra gaden og få svar på en lang række spørgsmål om medicin, sygdom og forebyggelse.

Jubilæet fejres i hele uge 43 med gode tilbud, og lørdag d. 24. udgives en lille bog om Sæby Apotek, skrevet af apoteker Preben Smed Jeppesen, med forord af læge Jens Hejlesen. Bogen kan købes på Sæby Apotek.

God weekend.

 

Næsten 13 millioner kroner til løsning ved Vandmøllen

$
0
0

Vandmoelle_600x250Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Sæby Sportsfisker Klub.

Vedrørende Faunapassage ved Sæby å ved Sæby Vandmølle Indsats AAL 346 i første planperiode.

Sæby Sportsfiskerklub har i godt et års tid arbejdet sammen med Frederikshavn kommune om at genskabe Sæby å, som et frit å løb med et naturligt fald i venstre side og en dæmning og mølle sø i højre side nærmest møllen. Der er god plads i området, da mølledammen er ca. 41 meter på det bredeste sted, stemmeværkets bredde er ca. 24 meter.

Projektforslaget er udarbejdet af Jan Nielsen DTU Aqua på foranledning af et ønske fra daværende Centerchef Søren Vestergård.

Forslaget menes at have lokal opbakning samt opbakning fra kulturstyrelsen, Nordjysk Kystmuseum, lokale turistorganisation og lystfiskerne. Skulle der gå politik i sagen, må det formodes at være fra politikere, der alene servicere enkelte bredejeres særinteresser, som kan have økonomisk karakter.

Kommunen ejer for øvrigt å-bunden i området samt stemmeværkets landfæste på venstre side (sydsiden).

For at få et indtryk af hvad det drejer sig om og er på spil, vil det være en god ide først at studere bilag af planskitsen af forslaget ”Sæby Vandmølle, forslag til genetablering af åen med bevarelse af mølle sø -Jan Nielsen”, ” A 2014-06-27 Jan Nielsen Forslag til faunapassage” og dernæst at se videoen fra Vilholt Mølle https://youtu.be/ayE9pqfb1SQ

Der kan skabes lignende forhold opstrøms Sæby Vandmølle fra stemmeværket og til P. Lundsvej en ca. 600 meter lang strækning med et naturligt fald på ca. 3,7 promille.

Der vil endvidere klimasikres, da der gives plads til vandet, når der kommer momentant store vandmængder.

Bredejerne får adgang til åens bedste fiskevand, og sammen med borgere og turister er der adgang til åen via parkeringspladser. Man kan således se havørreden gyde om efteråret. Det er unikt og ses sjældent i byområder.

Der vil skabes merværdi til lokalområdet i form af et godt fiskevand, handel, turisme kultur og fritid.

I dagens Danmark er stemmeværket ved Sæby Vandmølle ikke længere kendt alene for sit idylliske sceneri, det ses hyppigere i medierne og er efterhånden landskendt som værende den værst placerede spærring for fisk og fauna allernederst i vandløbet. Billeder af Sæby Vandmølle anvendes i PowerPoints i diverse store fora i forbindelse med vandplaner som eksempel for spærring af fiskenes frie vandring, tab af smolt og smådyrsfauna, tab af gydepladser som ligger begravet under mudderet i opstuvningszonen.

I disse dage arbejdes der på højtryk i diverse kommuner. Der skal etableres fri passage ved godt 1500 spærringer i Danmark betalt af Naturstyrelsen. Det prioriteres højt af kommunerne, der skabes værdi i lokalområder, det giver arbejdspladser og skatteindtægter i al fremtid.

Derfor er det glædeligt at Frederikshavn Kommune kan tilføres op til DKK 10,7 mio. til projektet ved Sæby Vandmølle samt DKK 2,14 mio. til eventuelle erstatninger, i alt DKK 12,84 mio. Beløbene er oplyst af Kristian Laustsen Naturstyrelsen efter telefonisk kontakt.

Kommunen har dog begået en fodfejl, (forhåbentlig utilsigtet) ved at søge om et projekt som kommunen selv forkastede i november 2013. Prisen for dette projekt er DKK 24 mio. og således ikke omkostningseffektiv.

Derfor anbefaler Sæby Sportsfiskerklub og Danmarks Sportsfiskerforbund at Frederikshavn kommune udarbejder et omkostningseffektivt detailprojekt med udgangspunkt i Jan Nielsens (DTU Aqua) forslag. Man har masser af data fra det forrige projekt, bl.a. geodata, så det kan gøres relativt billigt. De årlige drifts og vedligeholdelsesomkostninger, som i dag afholdes af Frederikshavn kommunen, vil reduceres væsentligt og være med til at betale detailprojektet.

Projektet vil sikre mål opfyldelse i henhold til vandplanerne.

Naturstyrelsen har som Frederikshavn kommune, også begået en fejl ved at komme med meddelelsen d. 24. september vedrørende det gamle projekt. Det er seks dage for sent da ansøgningsfristen udløb den 18. september.

Frederikshavn Kommune – går vi ud fra, vil arbejde hårdt for knap DKK 13. mio.

Vi ser frem til et fuldført projekt snarest til gavn for hele lokalsamfundet.

 

Viewing all 11161 articles
Browse latest View live