Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11258 articles
Browse latest View live

Elektroniktyve på spil i Sæby tirsdag aften

$
0
0

En Playstation 4, to controllers, FIFA 18, smykker, et Apple TV samt et Canon-kamera med objektiv.

Dét blev udbyttet for én eller flere indbrudstyve, da de lagde vejen forbi en villa på Strandvænget i Sæby tirsdag aften 27. marts.

Ruden i terrassedøren blev knust med en sten, hvorefter døren kunne åbnes udefra. Gerningsmændene fik gennemrodet hele huset.


Sæbygaard slår portene op i påsken

$
0
0

Ekstraordinært holder Sæbygaard åbent i påsken fra 29. marts – 2. april i tidsrummet 12.00 – 16.00.

Som noget særligt i påsken er det indgået et samarbejde med Sæby Handelsstandsforening og nogle af byens forretninger om at udstille forskelligt i stuerne.

Der vil være mulighed for at se forskelligt,  blomsterarrangementer inde og ude, ligesom nogle af byens tøjforretninger udstiller forskelligt festtøj i stuerne.

Der er endvidere kontakt til blomsterforretninger i by og omegn om udsmykning af lokaler mv.

Det har længe været et udbredt ønske fra Handelsstandsforeningen om at bringe by og Sæbygaard tættere sammen, og formand Hans Ole Kalhøj var da heller ikke sen til at viderebringe forslaget til byens butikker.

Sæbygårdskolen har venligst udlånt nogle af deres udstoppede fugle og dyr til arrangementet.

”Vi har mødt stor velvilje og interesse, hvor vi har spurgt”, udtaler Hanne Salling, der er tovholder i projektet.

Der vil være mulighed for at se den ordinære udstilling, og en del af de kostumer, der bruges til levendegørelse på stedet, vil ligeledes være udstillet.

I riddersalen vil der være opstillet et større bord med temaet ”jagtmiddag”, ligesom der i andre af stuerne vil være dækket bord i gammel stil.

Der vil også være noget for børnene, da der vil være en mindre konkurrence om at finde påskeæg. Det drejer sig desuden om at finde udstoppede dyr og fugle og gætte deres navne, hvor man som præmie kan være heldig at vinde påskeæg.

Der vil være mulighed for at nyde en kop kaffe inden man forlader stedet.

Der tages entré.

 

 

 

Børn skal spille sig til at lære førstehjælp

$
0
0

Med en ny app kan børn allerede fra en tidlig alder lære om førstehjælp. Pædagoger og forældre kan samtidig bruge app’en til at tale om førstehjælp med børnene.

Alle kan lære førstehjælp – også børn. Målet med den nye app, Junior Redder, er at give børn primært i børnehaver og indskolingen et spil til på en sjov og legende måde at lære om førstehjælp, et ellers alvorligt emne. Grundlæggende handler førstehjælp om at yde omsorg for hinanden og have modet til at handle. Det kan børn godt introduceres til fra en tidlig alder, og det er der brug for. Tal fra Børneulykkesfondens nye Børnepanel viser nemlig, at kun omkring halvdelen af børnene har talt om førstehjælp med pædagogerne eller deres forældre.

Junior Redder-appen er opbygget som et spil, hvor børnene skal navigere rundt i forskellige baner og hjælpe børn, der er kommet til skade. Samtidig introduceres barnet til nogle af de basale førstehjælpsfærdigheder som at lægge en bevidstløs person i stabilt sideleje og tilkalde hjælp ved at ringe 1-1-2 gennem fængende illustrationer, lyd og inddragende spørgsmål undervejs.

Appen er en del af kampagnen Førstehjælp i Børnehøjde og kan både bruges uafhængigt og sammen med andre øvelser og aktiviteter fx i forbindelse med et temaforløb i børnehaven. Junior Redder kan downloades gratis via App Store og Google Play og er udviklet af Børneulykkesfonden i samarbejde med Hovedstadens Beredskab med støtte fra Undervisningsministeriet.

Fakta
Tal fra Børneulykkesfondens nye Børnepanel bestående af 425 børnehavebørn viser, at hvert femte barn hverken har snakket om førstehjælp i institutionen eller i hjemmet. Dertil svarer kun 56 % at have snakket om førstehjælp med pædagogerne, mens 42 % har snakket om det med deres forældre.

Ny retning for 10. klassecentrets arbejde

$
0
0

Børne- og Ungdomsudvalget skal på udvalgets kommende møde tirsdag den 3. april drøfte en ny retning for 10. klassecentrets arbejde.
Det “gamle” Børne- og Ungdomsudvalg besluttede på møde den 7. september 2017 en ny retning for kommunens 10.klassecenter og anmodede om, at centret i foråret 2018 ville fremlægge handleplan for centrets arbejde med den nye retning. Dette sker nu. Centret er nu fysisk placeret på handelsskolen i Frederikshavn.
Den nye retning skal sikre, at 10. klassecentret fremover sikrer fokus på at fastholde og fortsat udvikle samarbejdet med kommunens ungdomsuddannelsesinstitutioner – fx ved at inddrage disse aktivt i undervisning, der kræver adgang til faglokaler, der ikke er til stede på lokaliteten på Handelsskolen.
Man skal endvidere fortsætte og udvikle samarbejdet med bl.a. ungdomsskole, produktionsskole og Tranåsskolen (i Sæby) omkring de elever, der har særlige behov for hjælp og uddannelsestilrettelæggelse for at understøtte, at alle/flest muligt bliver i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Det indgår også, at man vil fortsætte og udvikle samarbejdet med ungdommens uddannelsesvejledning (UU), hvor vejledningen til eleverne i folkeskolen i videst mulig omfang skal pege dem til den rigtige ungdomsuddannelse fra begyndelsen.
Der peges på samarbejde med Center for Familie, idet det må forventes, at den ændrede indsats i centret også kan påvirke elevgrundlag og -sammensætning for 10. klassecentret.
Endelig foreslås det, at 10 kl.-centret også i fremtiden skal være et attraktivt tilbud, der kan fastholde og udvikle de elever, der ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse straks efter grundskolen, uden at 10. kl.-centret udvikles til at tiltrække elevgrupper, der kan påbegynde en ungdomsuddannelse umiddelbart efter 9. klasse.

Forskellige tiltag
10. kl.-centret har siden beslutningen om den nye retning arbejdet aktivt med at efterleve retningens anbefalinger. Det har bl.a. betydet, at centret har gennemført og planlagt møder med de respektive ungdomsuddannelser, folkeskolens udskoling, UU, Center for Familie, Produktionsskolen, erhvervsplaymakeren, VUC samt elever og lærere fra 10. klasse.
Processen har foreløbigt mundet ud i, at 10.klassecentret i forhold til samarbejdet med ungdomsuddannelsesinstitutionerne har
” ændret i sit tilbud af blokfag, så der er større fokus på erhvervsrettede linjer end bogligt orienterede
” aftalt samarbejde om at gennemføre idrætsundervisning på Frederikshavn Gymnasium samt samarbejde om indhold
” aftalt samarbejde om at gennemføre naturfags- og science-undervisning på Frederikshavn Gymnasium samt samarbejde om indhold
” aftalt samarbejde med Frederikshavn Handelsskole om undervisningen på international linje
” aftalt samarbejde med EUC Nord, eventteknikeruddannelsen, handelsskole og gymnasium om undervisningen i mediefag
” fastholdt samarbejdet med SOSU Nord om undervisning på sosu-linjen
” fastholdt samarbejdet med handelsskolen om butik, handel og kontorlinjen
” indledt drøftelser med sportscollege om et samarbejde omkring undervisningen i idræt
” styrket samarbejdet med handelsskolen om vejledningsopgaver til valg af ungdomsuddannelse
” tilbudt samarbejde om afholdelse af fagcafeer (fx prøveforberedelse, tosprogs indsats, lektier og faglige indsatsområder)

Parat til nye rammer
I forhold til ungdomsskole, produktionsskole og Tranåsskolen er der sat fokus på ændringerne omkring produktionsskolen og VUC i forhold til ny forberedende grunduddannelse, så man kan være parat til at fortsætte samarbejder inden for de nye rammer, hvor det vil være givende. Der er iværksat nye aktiviteter som opstart til 10. kl. sammen med ungdomsskolen, der er etableret team-besøg hos hinanden (10. kl. ungdomsskole, produktionsskole) for at øge kendskabet til hinandens styrker løbende, og der er afholdt temadag sammen med Tranåsskolens undervisere om dansk og matematik. Endvidere har Ungdomsskolen planlagt at udforme understøttende forløb, som indeholder 10. klasselæreres kompetence og konsulentvirksomhed.

UU og Center for Familie
I forhold til Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) ønskes fastholdt et tæt samarbejde med UU-vejlederne, der har fået fast træffetid på 10. klassecentret, ligesom der indledes et tættere samarbejde med erhvervsplaymakeren.
Sammen med UU fastholdes fokus på, at guide de elever, som har et behov derfor, til 10. klassecentret.
I forhold til Center for Familie vil man indføre Familien i Centrum på 10. klassecentret. Der er planlagt faste møder med psykolog. Der bliver deltagelse i “fremtidsmøder” sammen med ungeenheden om overgangen fra ung til voksenområdet.
Endelig vil man være klar til at modtage de elever, der vælger 10. klassecentret som en ressource, hvor eleverne kan spejle sig i hinanden.
10. klassecentret forventer at fortsætte og udbygge disse samarbejder og er opmærksom på løbende at tilpasse samarbejdet med sine omgivende samarbejdspartnere i takt med såvel egen som deres udvikling og rammevilkår – herunder et samarbejde med Center for Arbejdsmarked og Center for Børn og Skole i forbindelse med oprettelsen af Forberedende Grunduddannelse.
Børne-, skole- og arbejdsmarkedsdirektøren anbefaler Børne- og Ungdomsudvalget at godkende 10. kl.-centrets redegørelse.

Tekst af Per Rye

Skorstensbrand i Dybvad onsdag aften

$
0
0

Nordjyllands Beredskab måtte onsdag aften rykke ud til en ejendom på Donstedvej i Dybvad.

Meldingen lød på skorstensbrand og ved ankomst til adressen, var der ingen tvivl om, at dette også var tilfældet. Gnister stod ovenud på den 6 meter høje skorsten, der tydeligvis var stoppet af sod inde i kærnen.

Falckfolkene fra Sæby måtte derfor rekvirere stige assistance fra kollegaerne i Frederikshavn, så skorstenen kunne blive renset og fejet fra toppen ved fælles hjælp.

Efter en god times arbejde på stedet blev der budt på kaffe og lidt til den søde tand, inden brandfolkene igen kunne returnere til stationerne i Sæby og Frederikshavn.

Påsken igennem er der hold på vagt, så skulle uheldet være ude, er hjælpen nær.

Foto: Henrik Pedersen Foto: Henrik Pedersen Foto: Henrik Pedersen Foto: Henrik Pedersen

Bedre sortering for færre penge…

$
0
0

Fra 1. oktober skal alle i villaer og rækkehuse i Frederikshavn Kommune sortere madaffald fra. Kartoffelskræller, kaffefiltre, fiskeskrog og andet madaffald bliver omdannet til biogas, så energien i det grønne affald er godt udnyttet.

Den nye sortering er bedre for miljøet, og samtidig sparer husejerne penge. Affaldsgebyret falder med ca.150 kr. om året, fordi vi går fra ugetømning til 14-dages tømning. Det betyder også mindre kørsel og med skraldebiler på de små villaveje og dermed mindre udslip af CO2.

Hver husstand får som udgangspunkt en 240 liters beholder med to rum. Det ene er til madaffald og det andet til restaffald. Når skraldemanden tømmer spanden, kommer de to typer affald i hvert sit rum i skraldebilen. Derved er vi sikre på, at madaffaldet kommer til behandling, så det kan bruges i et biogasanlæg.

Husstande med ekstra meget affald kan vælge en anden type beholder, og man kan købe ekstra tømninger.

Sådan gør vi
Det er en stor opgave at skifte 26.000 affaldsstativer ud med nye beholdere. Det kan ikke lade sig gøre på få dage, så fra starten af september starter vi med at køre de nye beholdere ud. Hver beholder er lukket til med en banderole, hvor der står, at den nye beholder først skal bruges fra 1. oktober.
Med den nye beholder følger en køkkenspand og grønne poser til madaffald.

Information
Med beholderen følger informationsmateriale, hvori Forsyningen fortæller om sorteringen, og at Forsyningen gør en stor indsats for at hjælpe med at komme godt i gang med den nye sortering.

– Vi fortæller om den nye sortering på forsyningen.dk, på genbrugspladserne og andre steder, hvor vi møder folk. Allerede nu får vi mange henvendelser på telefon, og det er vi glade for, oplyser Tore Vedelsdal, der er direktør i Frederikshavn Forsyning med ansvar for affaldsområdet.

Her i foråret holder Forsyningen offentlige arrangementer for borgerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby. Her viser affaldsfolkene det udstyr frem, som husejerne får, og fortæller om alt det praktiske med den nye ordning. Og de er klar til at svare på spørgsmål.

Konflikt vil lukke Undervisnings-ministeriets IT-systemer

$
0
0

I forbindelse med de nuværende overenskomstforhandlinger (OK18) er Undervisningsministeriet omfattet af en eventuel strejke, såfremt denne skulle blive en realitet fra 4. april 2018. Herudover er Undervisningsministeriet – ligesom en meget stor del af undervisningssektoren – omfattet af en eventuel efterfølgende lockout fra 10. april 2018.

Det kommer til at betyde, at der ikke vil være adgang til Undervisningsministeriets IT-systemer under en eventuel konflikt.

Styrelsen for It og Læring (STIL) under Undervisningsministeriet driver en lang række IT-systemer i undervisningssektoren, bl.a. UNI-Login, Optagelse.dk, test- og prøvesystemer samt administrative systemer for erhvervsskolerne.

I tilfælde af, at konflikten bliver en realitet, vil en stor del af medarbejderne i STIL være omfattet allerede fra konfliktens første dag. Statens IT, som varetager serverdriften af Undervisningsministeriet IT-systemer, er også udtaget til konflikten.

Af ministeriets hjemmeside fremgår det, at uden de nødvendige ressourcer i STIL og hos Statens IT kan der ikke gennemføres de nødvendige løbende kontroller og opfølgninger på IT-systemerne.

Af sikkerhedsmæssige årsager er STIL derfor nødsaget til at lukke alle Undervisningsministeriets IT-systemer under en konflikt!

Skulle en konflikt blive en realitet fra den 4. april 2018, vil STIL blive nødsaget til at påbegynde en såkaldt kontrolleret nedlukning af IT-systemerne fra den 3. april 2018.

Det gælder i alt 53 forskellige IT-sider, bl.a. databank, EGU-portalen, eksamensdatabasen, den koordinerede tilmelding, netprøver til gymnasier, optagelse.dk, ordblindetests, praktikpoprtalen, SkoleKom samt Uddannelsesguiden.

En lukning af systemerne betyder, at det ikke vil være muligt for brugerne at få adgang til IT-systemerne i konfliktperioden. Der vil derudover være lukket for support og vejledning hos STIL i en eventuel konfliktperiode.

Efter afslutningen af en eventuel konflikt vil STIL genåbne IT-systemerne hurtigst muligt. Det må dog forventes, at der vil gå nogle dage, inden alle systemer kører igen.

”STIL beklager meget de gener, som en nedlukning og den efterfølgende genåbning vil påføre brugerne af Undervisningsministeriets IT-systemer,” hedder det på styrelsens hjemmeside.

Undervisningsministeriets hjemmesider vil dog kunne tilgås under en eventuel konflikt.

 

 

Link til samlet oversigt over de 53 IT-systemer i Undervisninmgsministeriet, som en eventuel konflikt lukkes:

https://www.stil.dk/aktuelt/stil/2018/marts/180322-ok18

 

 

Tekst af Per Rye

 

Ny app guider turister til økologiske spisesteder

$
0
0

Fødevarestyrelsen sætter strøm på markedsføringen af spisesteder med Det Økologiske Spisemærke.

Fødevarestyrelsen og VisitDenmark har sammen udviklet app’en ’Økologiske Spisesteder’. Den nye app skal gøre det let for turister at finde vej til danske caféer, restauranter og hoteller med Det Økologiske Spisemærke.

En af årsagerne til den nye fællessatsning er, at en undersøgelse fra VisitDanmark viser, at næsten halvdelen af de udenlandske turister nævner gode danske spisesteder som en af grundene til at de rejser til Danmark.

”Vi vil gerne sætte endnu mere strøm på markedsføringen af økologiske spisesteder, der kobler gastronomi med dyrevelfærd og hensyn til miljø og natur. Jeg er overbevist om, at både danskerne og vores gæster fra udlandet, vil sætte stor pris på den nye guide til økologiske måltider i Danmark”, siger innovations- og vækstdirektør i Fødevarestyrelsen,  Per K. Christiansen.

Interessen for Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke er vokset markant de senere år. Der er således flere end 2.400 spisesteder, blandt andet kantiner og offentlige institutioner, der har mærket i enten guld, sølv eller bronze. Hoteller, restauranter og caféer står for cirka ti procent af samtlige spisemærker. Her er der det seneste år registreret 60 procent flere økologiske spisemærker.

Foreløbig kan man finde cirka 150 økologiske hoteller, restauranter og caféer på app’en – et antal Fødevarestyrelsen forventer stiger de kommende år.

Find app’en
App’en ’Økologiske Spisesteder’ kan findes i App Store og på Google Play.

Det Økologiske Spisemærke dokumenterer, hvor stor en andel af virksomhedens råvarer, der er økologiske og dermed tager særlige hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd.

Guld = 90-100 procent økologi. Sølv = 60-90 procent økologi. Bronze = 30-60 procent økologi.

Hoteller, restauranter og caféer stod i 2016 for 26 procent af det samlede økologiske salg i food service, svarende til mere end 500 mio. kr. Det var en markant fremgang på 40 pct. i forhold til 2015.


Sæby Modelflyveklub udstiller i Manegen

$
0
0

Sæby Modelflyveklub inviterer til modelflyveudstilling i MANEGEN søndag den 8. april i tidsrummet fra kl.10 til kl.14.

Drømmer du også om at kunne flyve, så er modelflyvning lige noget for dig.

Modelflyvning er en skøn blanding af teknik, naturoplevelser, spænding, rigtigt godt kammeratskab, sammenhold, god mad, og er en billig hobby at komme i gang med. Kom og se de mange flotte fly og hør om den fantastiske hobby.

Der bliver mulighed for at se modelfly og udstyr i alle afskygninger. Lige fra bittesmå flyvemaskiner til skala fly med vingespænd på 6 meter. Det nye sort inden for flyvning er droner, og der bliver mulighed for at se forskellige typer.

Klubbens medlemmer er klar til at vise deres udstyr frem, og fortælle om glæden og alle mulighederne inden for modelflyvning. Du kan få råd og vejledning til, hvordan netop du kan komme i gang med modelflyvning og information om, hvad det koster.

Du kan også selv prøve kræfter med modelflyvning på klubbens modelflyvesimulator.

Alle er velkomne, og der er fri entré. Klubben giver lidt kaffe og kage.

Flyvning3 copy Flyvning2 copy

Flere unge vælger en erhvervsuddannelse

$
0
0

Nordjylland er den region, hvor flest unge vælger en erhvervsuddannelse. Her er søgningen er steget med 2 procentpoint til 24,4 %. Dermed nærmer regionen sig som den eneste det nationale mål på 25 % i 2020.

Fremgangen i Nordjylland kan bl.a. forklares med afholdelsen af Danmarksmesterskabet i Skills i Aalborg, der fandt sted i januar sidste år med støtte fra Region Nordjylland og havde over 50.000 besøgende. Region Nordjylland har desuden taget initiativ til en samlet indsats på tværs af alle regionens erhvervsskoler, der skal nå ud til over 3.000 folkeskoleelever.

”Kurven er knækket, og flere unge i alle regioner vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er godt nyt, men det løser langtfra virksomhedernes behov for faglært arbejdskraft,” lyder det fra Danske Regioner.

I 2018 søgte 19,4 % af afgangseleverne ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Det svarer til en fremgang på 557 elever. Fremgangen afspejler dog regionale forskelle i de unges uddannelsespræferencer. Mens 2 ud af 3 af de ekstra elever bor i Midt- eller Nordjylland, er kun 24 flere er startet på en erhvervsuddannelse i Syddanmark. Kun 13,2 procent af de unge i hovedstadsområdet har valgt en erhvervsuddannelse.

Stadig lang vej mod målet
Den nyvalgte formand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), glæder sig over, at det har været muligt at knække den negative udvikling, der har været i en årrække. Der er dog stadig lang vej i mål, hvis virksomheder over hele Danmark skal have den faglærte arbejdskraft, de har brug for.
”Det er dejligt, at flere unge har fået øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange muligheder for at bruge både hænder og hoved,” lyder det fra Stephanie Lose.

”Men at godt 550 – eller knap et procentpoint – flere unge vil starte på en erhvervsuddannelse, er desværre langt fra nok, når der frem mod 2040 hvert år vil være op mod 12.000 faglærte, der forlader arbejdsmarkedet. Det kan blive en kæmpe vækstbarriere for virksomheder i hele Danmark.”
Regionerne arbejder derfor fortsat på at flere unge vælger en erhvervsuddannelse samt efter- og videreuddannelse på det faglærte område.
”Vi må ikke hvile på laurbærrene. Alle folkeskoleelever skal møde erhvervsuddannelserne langt mere i løbet af deres skoletid. Frafaldet på erhvervsuddannelserne skal bringes markant ned, og flere ufaglærte skal opkvalificeres,” lyder det fra Danske Regioner, som erklærer sig klar til at skrue endnu mere op for indsatsen.

Tværkommunale indsatser
I hver region er der taget initiativ til tværkommunale indsatser, der favner kommuner og erhvervsskoler. Indsatsernes tværkommunale karakter betyder, at de enkelte folkeskoler og kommuner i regionen har mulighed for at benytte sig af det regionale ”setup” frem for selv at skulle udvikle materiale og starte forfra.

I Frederikshavn Kommune har 10. klasse de seneste år været placeret på handelsskolen i Frederikshavn. Regeringen er for ganske nylig fremkommet med et forslag om at knytte 10. klasse fast sammen med en erhvervsskole (fx teknisk skole eller handelsskole). Det har afstedkommet en hel del argumenter for og imod ”at binde 10. klasse tæt op” på en erhvervsskole, idet flere argumenterer for, at unge, der har brug for et 10. skoleår til at modnes, ikke nødvendigvis ønsker at vælge en erhvervsuddannelse.

Tekst af Per Rye

 

 

Pilot fra Sæby måtte nødlande på en mark

$
0
0

En pilot fra Sæby Flyveklub var fredag på vej fra Holstebro til Sæby i situltralet propelfly, da han pludselig fik motorproblemer. Han måtte derfor nødlande på en mark ved Rørholt nær Dronninglund.

Da han var i gang med nødlandingen blev flyets ene hovedhjul viklet ind i et hegn, og derfor endte maskinen på hovedet, skriver Tv2Nord.

Piloten var efter ulykken en tur på skadestuen for at blive tilset, men han er uskadt og han var heldigvis alene i flyet.

Det er uvist, hvorfor motorproblemerne opstod. Det skal en havarikommission nu i gang med at undersøge.

Det er tvivlsom om flyet efter dagens koldbøtte kommer til at flyve igen.

Sæby Fritidscenter & Hostel afholder generalforsamling

$
0
0

Onsdag den 18. april kl. 19.30 afholdes der generalforsamling i Sæby Fritidscenter & Hostel.

Dagsorden ifølge vedtægter:

  • Valg af dirigent
  • Bestyrelsens beretning for det forløbne år
  • Fremlæggelse af årsregnskab 2017
  • Indkomne forslag
  • Valg til bestyrelsen
  • Valg af suppleanter til bestyrelsen
  • Eventuelt

Der er adgang for alle medlemmer samt repræsentanter for de foreninger, der til dagligt benytter lokaliteterne i Sæby Fritidscenter & Hostel.

Forslag, der måtte ønskes behandlet, skal være bestyrelsen i hænde senest syv dage før generalforsamlingen.

Navneliste over tre stemmeberettigede personer, der repræsentere hver af de daglige brugerforeninger, skal være Sæby Fritidscenter i hænde senest søndag den 14. april.

Forslag og navnelister sendes til: Centerleder@sfc.dk

Fremtidig placering af den kommunale tandpleje

$
0
0

Hvor skal den kommunale tandpleje placeres efter 2019? Det spørgsmål skal Sundhedsudvalget tage hul på at drøfte på udvalgets næste møde den 5. april.

Den kommunale tandpleje flyttede ind i klinikken på Hangaardsvej i Frederikshavn i 2010. Klinikken ligger i et lejemål, der er uopsigeligt frem til udgangen af 2019 og har en opsigelsesfrist på 12 måneder.

En anden privat udlejer henvendte sig i 2017 med et tilbud om et andet lejemål for tandklinikken. Det er derfor aktuelt at overveje, om tandplejen skal blive i de nuværende lokaler eller flytte.

I april måned orienteres Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget om det arbejde, der foregår med undersøgelse af forskellige mulige placeringer af tandklinikken, som vurderes i forhold til lokaler, infrastruktur og økonomi.

Det betyder, at man bl.a. vurderer i forhold til, hvordan lokalerne opfylder tandplejens behov for plads, indretning, renhold, forsyning af fx strøm og vand, og hvordan driften af lokalerne vil være.

Ligeledes ses på adgangsforholdene til klinikken. Her indgår både parkeringsforhold og placering i forhold til kollektiv trafik samt viden om, hvor mange børn og unge der kommer enten sammen med forældre eller alene uden forældre, når de skal til behandling i tandklinikken. Der tages primært hensyn til brugerne.

Endelig tages det med i overvejelserne og beslutningen, hvad det koster her og nu og på langt sigt. De økonomiske konsekvenser af de forskellige placeringer bliver afdækket. Det gælder både kommende driftsøkonomi og de omkostninger, som vil være forbundet med enten at blive eller at flytte. Her tages der hensyn til den kommunale økonomi på kort og på langt sigt.

Når undersøgelserne er afsluttet, vurderer direktionen de forskellige muligheder og indstiller et forslag om fremtidig placering af tandklinikken til beslutning i Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget. Denne behandling ventes at ske i maj/juni 2018.

På samme møde – men på den lukkede del – er også et punkt om leasing af tandklinikudstyr til den kommunale tandpleje.

Tekst af Per Rye

 

 

 

Bibliotekets gæster fik sig noget af en overraskelse

$
0
0

Selvom de fleste steder holder lukket en højhellig Langfredag, så er der stadig mulighed for at komme på biblioteket i Sæby.
Som bla. onsdag er der også alle helligdage mulighed for selvbetjening, hvis man gør brug af sit gule sygesikringsbevis.

Fredag, gav det dog en oplevelse udover det sædvanlige beretter en af avisens læsere.

Hun havde valgt af aflægge biblioteket et besøg, og blev noget overrasket da store dele af gulvet var belagt med glasskår, og at der ligeledes var tydelige tegn på, at den sten der lå på gulvet måtte være kommet igennem en rude, der nu var afblændet.

Hun fortæller: “Stenen og glasskårene lå præcis som var det lige sket. Men ruden var repareret, og i svømmehallen fortalte de, at reparationen skete i morges (fredag morgen, red.). Ingen sedler i indgangen men flere frustrerede og forbavsede biblioteks gæster”.

Om der er tale om indbruds forsøg eller hærværk vides ikke, men avisen tog kontakt til biblioteket, der nu vil kigge på sagen og sørge for, at de mange glasskår snarest muligt bliver fjernet, og samtidig måske finde årsagen til problemet.

Glas_bibliotek_6 Glas_bibliotek_1 Glas_bibliotek_5 Glas_bibliotek_3 Glas_bibliotek_8 Glas_bibliotek_7 Glas_bibliotek_2

Kommende arrangementer i Sæby og omegn

$
0
0

SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående arrangementskalender fra Sæby Turistbureau.

Kalenderen løber fra tirsdag den 3. april og frem til lørdag den 28. april, og indeholder både nye og faste arrangementer.
Kender du til andre arrangementer der ikke er nævnt her, kan oplysningerne sendes til avisen på info@saebyavis.dk.
De vil herefter blive tilføjet kalenderen.

Tirsdag 3. april kl. 10: Fra Europamester til Nordeuropas største taber. Mathias Lundquist fortæller. Fra elitesport til et liv med druk, stoffer, depression, gæld osv. Om hvordan livet former sig efter de valg du tager. Manegen. Tilmelding via hjemmesiden, bibl.frederikshavn.dk

Onsdag 4. april kl. 14: Foredrag og lysbilleder om Transsibiriske jernbane v/ Ole Vestergaard Nors. Arr.: Hørby Pensionistforen. Kulturhuset Nørregade 40, Hørby

Onsdag 4. april kl. 14: Musik og underholdning v/ Per Rønne, Skagen i Manegen. Arr: Sæby Pensionist og Efterlønsklub 

Onsdag 4. april kl. 17: Spaghettigudstjeneste for de mindste og de lidt større i Sæby Kirke

Torsdag 5. april kl. 19: ØNSKEFONDEN kommer og fortæller om deres arbejde, bl.a. at skabe håb og glæde for de livstruende børn og deres familier. Pris 70/100 kr. Tilmelding. Manegen. Arr.: Aktive Kvinder 

Torsdag 5. april kl. 19: Kampen mod spiseforstyrrelse. Mød Louise Juhl Dalsgaard, forfatter til ”Dét der og dét der”, en ung kvindes årelange kamp mod en spiseforstyrrelse. Kr. 50. Sæby Bibliotek

Lørdag 7. april kl. 18-01: Dy´va Halbal. Dansuenza, Østre Gasværk og DJ Magic Power i Dybvad Hallen. Se mere på Facebook. Arr.: Dybvad Borgerforening

Søndag 8. april kl. 10-14: Cafe Mathilde/ Madam Smed åbent. Fashion for Kids modeshow. Vestergade Sæby

Søndag 8. april kl. 15: Forårskoncert med Musikkorps Sæby & Stig Rossen.
Billetter kan købes på Sæby Fritidscenter og hos Bellis Blomster. Kr. 195. Buffet efter koncerten (kr. 135) kan bestilles hos Sæby Fritidscenter 98 46 36 50

Søndag 8. april kl. 15: Edith Piaf – Spurven – i Riddersalen på Sæbygård. Et intenst, underholdende indblik i sangerindens liv. Uta Motz og Anders Allentoft fortæller hjertevarmt om den lille 142 cm høje kvindes liv.Læs mere på www.Frederikshavnteaterforening.dk Arr.: Frederikshavn Teaterforening

Mandag 9. april kl. 11: Grev Gris. Det lille turnéteater opfører forestillingen, som er baseret på Thorstein Thomsens bøger. Fra 4-9 år. Kr. 10. Manegen

Tirsdag 10. april kl. 19.30: Passion Duo giver koncert. Spændende program med Julija Skipore og Bartlomiej Wawryniuk. Alle er velkommen. Torslev Kirke, Højstrupvej 2, Ø-Vrå

Onsdag 11. april kl. 14: Harmonikaorkesteret ”Det Grå Guld” underholder i Manegen. Sæby Pensionist og Efterlønsklub

Torsdag 12. april kl. 10: Forfatteren Jesper Wung Sung fortæller tankevækkende, humoristisk og gribende om sit forfatterskab. Tilmelding via bbib@frederikshavn.dk Manegen Sæby

Torsdag 12. april kl. 19: Foredrag af TV-vært og journalist Jens Gaardbo i Manegen. Frederikshavneren, der aldrig rigtigt rejste hjemmefra. Arr.: Hjerteforeningen i samarb. med FOF og Sæby Bibliotek. Billetter, kr. 100, bestilles på 70255050 eller på www.fof.dk/vendsyssel.

Torsdag 12. april kl. 19: Sogneaften med Amalie Madsen, fortælling fra Cambodia. Lyngså Kirkehus

Mandag 16. april kl. 14: Forårsfest i Manegen. Underholdning ved ”Strandby Bælsene”. Kr. 25. Tilmelding. Arr: Ældresagen

Onsdag 18. april kl. 19-22: Hundetema aften. Hundeinstruktør og adfærdsterapeut  Hanne Maria Friborg, giver sit syn på relationen til menneskets bedste ven, hvori bl.a. begreberne dominans og lederskab indgår. Kaffe/ te og kage indgår i arrangementet, som koster kr. 175. Aftensmad kan tilkøbes fra kl. 18 inden arrangementet. Tilmelding nødvendigt til Susanne Smed 23983410

Torsdag 19. april kl. 14: Hygge eftermiddag i Lyngså Kirkehus. Østkystvejen

Torsdag 19. april kl. 19-22: Patchworkforeningen” De rappe Nåle”. Snak, syning og hygge i Manegens lokale 6. Alle er velkommen.

Torsdag 19. april kl. 20: Aftenmeditation i Sæby kirke.

Lørdag 21. april kl. 18: Forårsfest. Lonnie og Bent spiller op i Manegen. Arr.: Sæby Pensionist og Efterlønsklub

Mandag 23. april kl. 19.30: Claus Søndergaard fra Vadum fortæller om sin nedtur og vendepunktet, der blev hans redning. Kr. 50. Tilmelding senest 18. april til Ernst Hansen, 20885894 eller hannaogernst@gmail.com. Mariehuset, Strandgade

Tirsdag 24. april kl. 10: Førstehjælp til din baby. Førstehjælpsinstruktør Flemming Rasmussen giver tips og tricks til førstehjælp målrettet børn og babyer. Sæby Bibliotek

Tirsdag 24. april kl. 12: ”Danmark spiser sammen” Kr. 50. Tilmelding. Se Sæby Folkeblad. Manegen 

Tirsdag 24. april kl. 19: Natur-motion-hjerte. Mødestedet er Hjertestien i Gybels Plantage (ved Kjeldgaardsvej i Sæby) Natuvejleder Bo Storm. Ingen tilmelding, bare mød op.

Onsdag 25. april kl. 17: Børnegudstjeneste i Lyngså Kirke. Spisning i Kirkehuset efter gudstjenesten. Færdig kl. 19. 20 kr./ voksne. Børn gratis

Torsdag 26. april kl. 19: Korsang. Foråret synges ind. Sæby Kirkes egne kor samt kor fra byen. Bl.a. Sæby Gospelkor og Sæby Voksenkor. Sæby Kirke

Lørdag 28. april kl. 10-13: Musik på torvet med Sæby Tyrolerorkester. Arr: Sæby Handeslstandsforening

Kunsthåndværkere / Gallerier:
Glashuset: Gasværksvej 40 B, Sæby. Arbejdende værksted med glaskunst. Åbent mandag, onsdag og fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-13. Lukket alle helligdage. 

Ravsliberen: Algade 12 A, Sæby.  Arbejdende værksted. Åbent tirsdag-fredag kl. 11-17. Lørdag kl. 10-13. Lukket alle helligdage.

Lene Nürnberg: Algade 14, Sæby. Tirsdag til fredag kl.11-16.00 og lørdag 10-13. Lukket alle helligdage

Galleri Valdemar: Vestergade 4, Sæby. Åbent mandag-fredag kl. 11-17 og lør. kl. 10-13. Åbent alle påskedage fra kl. 11-15

Sæby Glaspusteri: Algade 46 E, Sæby. Onsdag, torsdag og fredag: kl. 13-16.

Skærtorsdag og Langfredag: kl. 11-16. Påskelørdag: Kl. 11-13

Museer
Minibyen Sæby: Solsbækvej 39, Sæby.
Åbningstider Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 8-12. Entré 25 kr. Gratis adgang for børn ifølge med voksne. Ved besøg udenfor åbningstiderne, kontakt venligst 98 46 66 99, 98 46 36 95, 20 86 82 62 eller 30 20 88 59. Lukket hellidagene.

Sæby Museum: Algade 1B.  Åbent: mandag-fredag kl. 11-15. Arkivet åbent: Torsdage kl. 13-16. Lukket alle helligdage. Museum om middelalderen, turismens tidlige historie og Sæbys guldalderkunst. Entre: Voksne – 75 kr. børn og unge u/18 år – gratis
Grupper over 15 personer: 60 kr.

Billetten er gældende i en uge med ubegrænset besøg på alle Kystmuseets besøgssteder i Sæby, i Bangsbo, Bangsbo Fort i Frederikshavn og i Skagen

Aktiviteter
Aktivitetshuset, Sæby Ældrecenter Gasværksvej 24:
Åbningstider: Mandag-torsdag, Kl.9-15.30. Fredag, kl.9-12.30
Åbningstider Cafeen: Mandag-torsdag, kl.9-15. Fredag, 9-12
Aktivitetsleder Merethe Olsen 98455862 

Musikhuset Skolegade 6:
Sysselklubben har åbent hver mandag kl.14-16 i perioden sept.- maj. Forskellige arrangementer. Der er kaffe og brød. Alle er velkommen.
Kontakt: Birgit Mathiassen, 60 71 25 29 

Bibliotek – Sæby: Rådhuspladsen 1. Åbningstid med betjening: Mandag, tirsdag og torsdag kl.10-17, fredag kl.10-14 og lørdag kl.10-13. Åbningstider selvbetjening: alle ugens dage kl. 07-21. Selvbetjening alle ugens dage kl. 7-21. Adgang til internet. 98 45 93 00

Bibliotek – Østervrå: Østervrå Idræts- og Kulturcenter, Bredgade 6. Åbent alle dage med selvbetjening  kl.7-21. Den betjente åbningstid er: mandag 14-17 og torsdag kl.14-18. 40 42 41 89

Hotel Viking Aqua Spa & Wellness Resort: Sæby. Åbent mandag til lørdag kl.9-19, torsdag kl.9-21 og søndag kl.9-18. www.hotelviking.dk

Hørby Lokalhistoriskforening: Nørregade 40, Hørby. Åbent onsdag i lige uger kl.19-21.

Thorshøj Lokalhistorie: Hjørringvej 222, Thorshøj. Åbent torsdag i ulige uger kl. 19-21.30.

Kroket på Skjolds Idrætsplads alle mandage kl.18.30, tirsdage og fredage kl.13.30

Lokalhistorisk Forening i Voerså: Voerså Museum.  Åbent hver tirsdag kl.19-22

Demenscafé Sæby: Alzheimerforen. har i samarbejde med kommunen åbnet café for hukommelsessvækkede samt pårørende til borgere med demens. 1. tirsdag i hver måned kl. 15.30-17.30 Sundhedshuset, Sæbygårgvej 31

Ældre Sagen: Netcafé i samarbejde med Røde Kors, Krystalgade 3. Hjælp til PC og tablets. Medbring evt. egen. Alle er velkommen. Åben tirsdage kl.10-11.30. September – april.

Ældre Sagen: Badminton tirsdage kl. 9 på Skovalleen 3. September – april
Henvendelse Mogens Pedersen, 30 26 44 83. Alle er velkommen. 

Ældre Sagen: Stavgang i Claesens Have, Algade 3. Hver torsdag kl.9.30-10.30. Stave kan lånes. Alle er velkommen.

Ældre Sagen: Floorball for både mænd og kvinder. Sæby fritidscenter Hal A. Mandag kl. 10-11. Okt. – april. Alle er velkommen

Petanque: Bredgade – bag Østervrå Hallen. Hver mandag kl.14.

Petanque: Hørby Petanque klub spiller hver tirsdag kl.14 på Hørby petanquebane.

Petanque: Lyngså Petanqueklub spiller hver onsdag kl.14 på Nørrevej 20, Lyngså.

Sæby-Svømmebad & Wellness: Rådhuspladsen 1. Åbningstider indtil 30.4.: Ma.6.00-14.30, tir, tor og fre.: 6.00-21.00. Ons. 6.00-17.00. Lør, søn og helligdage 8.00-15.00
Wellness: Man. – fre. 6.00-21.00 ( mandag billetsalg indtil kl. 19 ). Lør., søn og helligdage : 8.00-15.00. Se mere på www.saebysvoemmebad.dk 

Sæby Baptistkirke: Sæbygårdvej 15. Gospelkoret øver hver onsdag kl.19-21.15
Alle er velkommen. Hver torsdag kl.14-17. Børnecafé for 0-4. klasse. Alle er velkommen 

Thorshøj Lokalhistorie: Hjørringvej 222, Thorshøj. Åbent hver torsdag i ulige uger kl.19-21.30.

Østervrå Lokalhistoriske Forening: Den gamle pedelbolig ved Torslev skole. Åbent mandag, d.12.3.,19.3. og 26.3.: kl.19-21.45. Lukket maj til og med august.

Østervrå – Svømmehal: Åbningstider: Mandag kl.19-21, tirsdag kl.9-10 (forbeholdt voksne), onsdag kl.18.30-20 og kl. 20-21 (forbeholdt voksne), fredag kl.18.30-20, lørdag kl.8-9 (forbeholdt voksne) og kl.14-15.30, søndag kl.8.30-11

Øvrige
Krystalcaféen: Krystaltorvet, Sæby.  Åbent alle hverdage kl.10-12 og 14-16 og lørdag kl. 10-12. Mødested for alle. Ældre Sagens frivillige serverer kaffe.

Nellemanns Have: Langtvedvej, Sæby. Nordeuropas største samling af paradisæbletræer. Der er legeplads, borde og bænke samt toilet i haven. Gratis entré.

Sæby Kirke: Strandgade. Kirken er åben hver dag for besøgende kl.9-16. Under kirkelige handlinger er adgangen forbeholdt de der ønsker at deltage.

Sæby Turistbureau og Feriehusudlejning: Algade 14.
Åbningstider: Man-fre. Kl.9.30-16 og lørdag 10-13
Billetsalg, plakater, bøger, postkort, cykelkort og meget andet.

Husk at indsende arrangementer senest fredag kl. 12 til saeby@turisthusnord.dk – Sæby Turistbureau

 


Sæby-Pilot klar til nye eventyr trods nødlanding

$
0
0

SaebyAvis.dk har nu været i kontakt med piloten, der kan oplyse, at han ikke er kommet noget til trods den lidt hårde medfart.

Nødlandingen forløb helt efter bogen, og han havde, med 8 km til flyvepladsen, fundet en egnet mark til landing, hvilket alt sammen blev koordineret med kontroltårnet i Ålborg, der var klar til at slå alarm, hvis noget skulle gå galt.

“Alt forløb som sagt planmæssigt, men maskinen kunne ikke svæve langt nok til at gå fri af det hegn, som fik den til at slå en kolbøtte.
Jeg var selvfølgelig lidt rundt på gulvet lige efter, også fordi det pludselig går op for en hvor alvorligt det kunne være gået, men ellers har jeg det fint”, fortæller piloten til SaebyAvis.dk

Maskinen der ejes af en lille flok lokale flyveentusiaster, skal som tidligere skrevet nu undersøges af haverikomissionen, men piloten håber det kan gå hurtigt, så de igen kan komme på vingerne. For selvom uheldet var voldsomt, er han overbevist om, at maskinen kan laves, da den var forbavsende fin, uheldet til trods. Den ene vinge og propellen er umiddelbart det der har taget skade, men om der viser sig yderligere defekter, kan kun den nærmere undersøgelse vise.

Avisindsamlinger vigtige for spejdernes økonomi

$
0
0

Når avisen, ugebladet eller reklamen er læst, eller indpakningspapiret er brugt, er de fleste klar over, at disse bør anvendes til genbrug.

Det er muligt at aflevere pairet i en container på fyldpladsen. Men sørger folk for at pakke papirerne i bundter eller poser og stille det ud til fortovet de dage, hvor spejderne tilbyder avisindsamling, kan papiret ud over genbruget også blive ”forvandlet” til tusindvis af gode kroner som tilskud til spejdernes aktiviteter og drift.

Derfor er spejderne særdeles interesseret i, at så mange som muligt bakker op om indsamlingerne.

I Sæby bliver næste indsamling lørdag den 7. april, og der samles ind på ny lørdag den 9. juni. I Sæby er det DDS Det Danske Spejderkorps’ Sæbygaardgruppe, som står for indsamlingen. Flere steder er der tillige opstillet containere, hvis man inden for indsamlingsintervallerne har brug for at komme af med sit papiraffald.

Også i flere oplandsbyer vil der være tilsvarende indsamlinger. Lokale firmaer stiller vare- eller lastbiler til rådighed for indsamlingen.

DDS Sæbygaardgruppe deltager den 23. april i en verdensomfattende spejderdag på Sct. Georgsdag. I klubbladet ”Pløkken” fortælles det, at Sct. Georg er fælles for alle spejdere i hele verden og dermed for spejderbevægelsen. På det møde, som ligger tættest på Sct. Georgsdag, aflægger spejderne spejderløftet ved, at man som spejder lover at gøre sit bedste for at holde spejderloven.

Tekst af Per Rye

 

 

 

Medlemsrekord i Ældre Sagen i Sæby

$
0
0

Ældre Sagen i Sæby fortsætter den medlemsfremgang, afdelingen har oplevet gennem de senere år. Medlemstallet nåede sidste år rekordhøjde. I 2017 fik afdelingen 317 nye medlemmer, og efter en nettofremgang på 102 viser den seneste opgørelse 3701 medlemmer.

Det oplyste formanden, Poul Erik Johansen, da han på årsmødet i Manegen med næsten 140 deltagere aflagde lokalbestyrelsens årsberetning.

Beretningen vidner om særdeles stor aktivitet. Således var der i årets løb tale om ikke færre end 22 faste aktiviteter. Formanden fastslog, at der som udgangspunkt lægges stor vægt på det sociale samvær. Aktiviteterne gælder besøgsvenner, plejehjemsvenner, ledsagerordning, telefonkæde, kørestols-skubbere, handyman, gratis retshjælp, cykling uden alder på rickshawcykel, motionscykling, gymnastik for ældre, stavgang, krolf, petanque, bridge, whist, badminton, den nye aktivitet floorball, sangkor, netcafé, søndagstræf, suppeaftener foruden driften af Krystalcafeén, som Ældre Sagen nu driver alene efter at Sæby Handicapgruppe har trukket sig ud af samarbejdet.

Formanden rettede en stor tak til de godt 100 frivillige og tovholdere. Han understregede samtidig, at man gerne ser tilgang af nye frivillige. Ligeledes fastslog han, at der stadig er plads til flere deltagere på nogle af aktiviteterne.

Ud over de faste aktiviteter blev der i årets løb også afviklet en lange række arrangementer, bl.a. en femdags tur til Bruxelles med besøg i EU- Parlamentet og NATOs hovedkvarter, todages juletur til Tønder med besøg bl.a. på Schackenborg Slot, ”Danmark Spiser sammen”- arrangement, flere virksomhedsbesøg, udflugt til Fanø, to ture til teaterforestilling på Vendsyssel Teater, foredrag og ikke mindst lokalafdelingens 25 års jubilæumsfest med 170 deltagere, besøg på tjener-kokkeskolen i Aalborg og Odden Herregårdsmuseum foruden en række mindre arrangementer af forskellig art.

Nye arrangementer

Poul Erik Johansen orienterede også om foreståede arrangementer. Mandag den 16. april afvikles der forårsfest i Manegen med underholdning af Strandby-Bælsene. Tirsdag den 24. april følger et nyt ”Danmark spiser sammen”- arrangement, ligeledes i Manegen. Den 15. maj er der tur til Skage med rundvisning på Skagen Museum og i Michaels Anchers Hus foruden besøg på Grenen. Onsdag den 30. maj er der teatertur til Aalborg, hvor man skal overvære den populære musical `”Sound of Music”. Torsdag den 7.juni følger en udflugt til Mønsted Kalkgruber og Morten Korch Museet. En todages tur med start 26. juni går til København, hvor man skal overvære Cirkusrevyen. På andendagen bliver der slotsbesøg i Nordsjælland og senere besøg i Roskilde Domkirke. Turene til København og ”Sound of Music” på Aalborg Teater er for længst udsolgt.

Hædret for indsats

Regnskabet, der balancerer med 470.080 kr. og viser et overskud på 45.581 kr., blev forelagt af kassereren, Svend Erik Madsen

Til bestyrelsen: Nyvalgt blev Kurt Jensen i stedet for Karen Jensen, der ønskede at stoppe. Der var genvalg til Inger Nielsen, Ole K. Petersen, Svend Erik Madsen og Poul Erik Johansen. Som suppleanter blev valgt Erik Sudergaard og Sven Thomsen.

Formand Poul Erik Johansen rettede en stor tak til Karen Jensen for hendes indsats på ikke mindst det humanitære område. Hun har været i bestyrelsen siden 2011, bl.a. som næstformand, og er klar til fortsat at yde en indsats som frivillig. Formanden overrakte hende blomster. Ligeledes overrakte han 15 års hæderstegn til Esther Larsen, der har ydet og stadig yder en stor indsats i Ældre Sagens Sangkor. Endelig takkede han Hanne Staun for en stor indsats som frivillig gennem 10 år, bl.a. som besøgsven, kørestols- og motionsansvarlig og overrakte hende ti års hæderstegnet. Der var også blomster til Esther Larsen og Hanne Staun.

Det velbesøgte årsmøde havde foreningskonsulent Torben Færk som dirigent, og årsmødet fik et roligt forløb næsten uden debat. Bestyrelsen blev takket for dens store arbejde.

Efter årsmødet blev deltagerne budt på stegt flæsk med persillesovs.

Kommunens nye sundhedspanel er nu udpeget

$
0
0

Frederikshavn Kommunes kommende Sundhedspanel er nu udpeget. Sundhedsudvalget orienteres på udvalgets næste møde torsdag den 5. april om baggrunden for panelets sammensætning og dets kommissorium.

Frederikshavn Kommune har siden 2013 haft et sundhedspanel. Sundhedsudvalget besluttede på møde i april 2017 at nedlægge det elektroniske sundhedspanel, da aktiviteten var minimal. Administrationen blev bedt om at udarbejde et oplæg til nytænkning af det daværende fysiske sundhedspanel, så der kom til at indgå mulighed for mere ”temabaseret dialog med relevante målgrupper”.

Udkastet var i bred høring, så foreninger, organisationer og andre interesserede havde mulighed for at afgive høringssvar. Sundhedsudvalget godkendte på dets møde umiddelbart før jul den endelige sammensætning og panelets aktiviteter.

Panelets sammensætning
Sundhedspanelet består fremover af 23 repræsentanter fra forskellige råd og lokalsamfund i kommunen, heraf 4 borgere med interesse for sundhedsområdet.

Panelet er sammensat på følgende måde: 1 udpeget af Distriktsudvalget (Catharine Markussen Jochumsen), Ældrerådet (1 Thomas S. Hjort), Handicaprådet (1 Børge Bonneven Frederiksen), Det Lokale Arbejdsmarkedsråd (1 John Karlsson), Integrationsrådet (1 Elizaveta Pavlovna Bendixen), patientorganisationerne (4 – nemlig Jørgen Christensen, Hjerteforeningen Frh., Steen Jørgensen, Diabetesforeningen, Kim-Philip Hejslet, SIND, og Per Rye, Hjerteforeningen Sæby), handicaporganisationerne (2 – nemlig Ulla Skov, Gigtforeningen, og Bodil Vestergaard, Osteoporoseforeningen), 1 leder fra Sundhed træning og aktivitet (Susanne Thaarup), boligforeningerne (1 Fie Mølholt), Idrætssamvirket (1 Bente E. Lund), 1 udpeget af praktiserende læger (Jørgen Højrup Pedersen), 1 udpeget af Den kommunale Sundhedspleje (Kitte Kvesel Aaen), skolebestyrelserne (1 Gert Nygaard), dagtilbudsbestyrelserne (1 Helle Sort Pedersen), Erhvervsrådet (1 ?), 4 borgere med interesse for sundhedsområdet (nemlig Jytte Schaltz, Bo Hesselvig, Niels Christian Hjertensgaard Jensen samt Else Henriksen).

Såfremt, der er nogen, som ikke ønsker at besætte en post, kan Sundhedsudvalget udpege en repræsentant med lignende baggrund.

Sundhedspanelets formål
Sundhedspanelet har som overordnet formål at sikre en udvidet involvering og inddragelse af borgere og interessenter i Frederikshavn Kommune i sundhedsrelaterede emner og diskussioner – herunder at understøtte den gensidige kommunikation og dialog omkring sundhedsrelaterede ydelser og tiltag i kommunen.

Det er desuden formålet at være en betydningsfuld medspiller i forbindelse med kommunens opgaver på sundhedsområdet og stå til rådighed for at rådgive Byrådet og Sundhedsudvalget i sundhedsmæssige anliggender, hvor dette betragtes relevant samt bidrage i forhold til implementeringen af sundhedspolitikken og sikre fortsat samspil og dialog mellem borgere, foreninger, organisationer, erhvervsliv og Frederikshavn Kommune.

Sundhedspanelet afholder 2 årlige møder med Sundhedsudvalget – dels i en tæt dialog og dels som et temamøde. Det første møde foreslås afholdt i forbindelse med Sundhedsudvalgets møde den 11. juni. Da Sundhedspanelet tager udgangspunkt i kommunens sundhedspolitik ”Sundhed med lyst til livet”, foreslås det, at denne kort præsenteres på mødet. Desuden vil det være relevant at præsentere resultaterne fra Sundhedsprofil 2017.

Tekst af Per Rye

 

Nye aktivitets- og træningscentre for borgere med demens

$
0
0

Socialudvalget tiltrådte den 1. juni 2016 en indstilling om etablering af aktivitets- og træningscenter Ingeborghus i Frederikshavn på baggrund af to rapporter.

Handicaprådet og Ældrerådet havde forleden drøftelse af de hidtidige erfaringer og planerne om nye aktivitets- og træningscentre for borgere med en demenssygdom. Socialudvalget har sagen til debat på udvalgets næste møde onsdag den 4. april.

Der peges i oplægget i dagsordenen på, at erfaringerne fra Ingeborghus viser positive effekter for borgere med en demenssygdom og deres pårørende. De positive effekter er et mere fleksibelt, tidssvarende og målrettet tilbud tilpasset borgernes samt pårørendes behov og ønsker.

Derudover har etableringen af Ingeborghus medført større faglighed og en bedre udnyttelse personalets specielle kompetencer. Der er på trods af disse borgeres særlige behov udviklet et velfungerende samarbejde med de frivillige.

Endvidere er der etableret kontakt med en stadig større gruppe af borgere med en demenssygdom, herunder særligt ny-diagnosticerede og yngre borgere. Borgerne kommer fra et geografisk større område, bl.a. borgere fra Sæby, der ønsker tilknytning til Ingeborghus p.a. de forskellige aktiviteter og tilbud.

Hvad med Sæby og Skagen?
På baggrund af ovenstående status har Socialudvalget givet tilsagn til administrationen om at igangsætte processer til afdækning af lignende muligheder og behov i henholdsvis Sæby og Skagen.

Det har vist sig ikke at være muligt at etablere et nyt aktivitets- og træningscenter i forbindelse med det nuværende dagtilbud Vizitten på Rosengården i Sæby uden en omkostningstung tilbygning og øgede personalemæssige driftsomkostninger.

Derfor peges der i stedet for på 2 andre muligheder. Den ene er, at Sæby Ældrecenter ud fra en faglig vurdering og de bygningsmæssige rammer er et sted, som kan imødekomme de forskellige krav, der er til et nyt dagtilbud med aktiviteter som fitnessrum, hvor fysisk motion og træning foregår, hukommelsesværksted med kognitiv niveauinddelt træning, reminiscensrum, hvor der bl.a. arbejdes med livshistorier og mange andre aktiviteter, træningskøkken til vedligeholdelse af færdigheder, sanserum, hvor der arbejdes med forskellige stimuli og stemningsoplevelser.

De estimerede udgifter til etablering af rum til ovenstående aktiviteter forventes at være på ca. 300.000 kr. (til indkøb af diverse redskaber og andet inventar).

Mulighed 2 er, at det eksisterende aktivitets- og træningscenter Ingeborghus udvides til at modtage flere borgere med hukommelsesvanskeligheder, ny-diagnosticerede samt borgere med en let til middelsvær demenssygdom fra Sæby og omegn.

Fordelene ved udvidelse af kapaciteten på Ingeborghus er bl.a., at borgere med demens vil få det fagligt bedste tilbud, da der er mulighed for at udnytte de allerede opbyggede høje faglige kompetencer og erfaringer på Ingeborghus, og man kan udnytte Ingeborghus’ fulde bygnings- og personalemæssige kapacitet, ligesom Ingeborghus har etableret et godt og frugtbart samarbejde med de frivillige, brugere og pårørende. Der vil være en forventet merudgift til kørsel 375.000 kr.

Forskellige indstillinger
Social- og sundheds- og kulturdirektøren indstiller, at Socialudvalget drøfter og beslutter enten mulighed 1 eller 2. Administrationen anbefaler mulighed 2. Her vil borgere med demens fra Sæbyområdet hurtigst kunne få de bedste tilbud og muligheder. Samtidig kan fagligheden styrkes via erfaringer, der allerede er gjort på Ingeborghus. Hermed sikres ensartede fremtidssikrede fagligt gode tilbud i kommunen. Kørselsudgiften vil kunne afholdes i det nuværende budget.

Administrationen fortsat arbejder videre med Ankermedet som løsningsmulighed i Skagen.

Imidlertid har såvel Handicaprådet som Ældrerådet kort før Påske besluttet sig for over for Socialudvalget at anbefale mulighed 1. Handicaprådet peger på, at den lokale forankring er et væsentligt kriterium. Ældrerådet anbefaler mulighed 1 med etablering af Aktivitets- og træningscenter på Sæby Ældrecenter, idet Ældrerådet går ind for nærhedsprincippet i denne sammenhæng. Ældrerådet ser endvidere positivt på, at der arbejdes videre med Ankermedet som løsningsmulighed i Skagen.

Så nu er det op til Socialudvalget at vurdere muligheder, og om man vil vælge administrationens indstilling eller indstillingerne fra Ældrerådet og Handicaprådet.

Tekst af Per Rye

 

 

Viewing all 11258 articles
Browse latest View live