Quantcast
Channel: Bekendtgørelser – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 11166 articles
Browse latest View live

Sæby Varmeværk ønsker plads til tekniske anlæg

$
0
0

Varmevaerk_600x250Der ventes ikke de store armbevægelser, når Økonomiudvalget på sit møde den 10. september skal behandle spørgsmålet om endelig vedtagelse af en lokalplan for tekniske anlæg ved Sæby Fjervarme.

Lokalplanen omfatter et areal på ca. 8,2.hektar på ejendommen Sølystvej 12 beliggende umiddelbart syd for Sæby Varmeværk. Planen muliggør, at varmeværket kan etablere tekniske anlæg til alternativ varme-/energiproduktion i form af større fladedækkende solenergianlæg og andre alternative energikilder.

Offentlighedsfasen har ikke givet anledning til bemærkninger. Der er udarbejdet en miljøscreening af lokalplanforslaget og forslaget til kommuneplantillæg, hvorefter der er truffet afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af planerne. Denne afgørelse er ikke blevet påklaget.

Tekst af Per Rye

 


Redningsstationen på opgave ved Aså…

$
0
0

IMG_8467Lørdag den 6. kl. 15.15 blev FRB11 Sæby Redningsstation alarmeret, da en lystsejler var strandet ved Aså.

Båden afgik straks til destinationen, hvor lystsejleren stod i brændingen på lavt vand nord for renden ind til Aså havn. En mand og en slæbetrosse fra redningsbåden kom ombord, og lystsejleren blev trukket fri.

Trods bådens lave dybdegang tog sejlbåden igen flere gange bunden i renden, men blev slæbt sikkert ind i Aså havn, hvor de våde sejlere kom i land, og redningsbåden returnerede til Sæby.

Erhvervslejekontrakt for Sundhedshus i Sæby

$
0
0

Sundhedshuset5Økonomiudvalget skal på sit møde den 10. september tage stilling til godkendelse af en erhvervslejekontrakt for det nye sundhedshus i Sæby.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at Frederikshavn Kommune i december 2011 traf en principbeslutning om, at kommunen i samarbejde med Region Nordjylland skulle bygge et Sundhedshus i Sæby til trænings- og sundhedscenter. Tilsvarende er der bygget lokaler til at huse praktiserende læger.

Sundhedshuset drives som et interessentskab, og interessentskabet lejer ud til Frederikshavn Kommune i henhold til standardiserede lejevilkår. Der må kun lejes ud til kommunale og regionale sundhedsaktiviteter samt sygesikringsydere. Kommunen lejer et samlet areal på 1300 m2 bestående af et basisareal og en andel af fællesarealer.

Den årlige leje er aftalt til 596 kr. pr. m2 bruttoareal som basisleje i 2012-niveau. Efter pristalsregulering udgør lejen i alt 802.332 kr. pr. 1. januar 2014, svarende til 612 kr. pr. m2 pr. år. Der betales ikke depositum. Lejen reguleres årligt ved årsskiftet med nettoprisindekset som reguleringsfaktor. Udover lejen betaler lejer for forbrug af el, vand og varme samt en forholdsmæssig andel af ejendommens øvrige driftsudgifter.

Driftsudgifterne fordeles ud fra to forskellige fordelingsprocenter. Frederikshavn Kommune betaler 47 % af de driftsudgifter, som vedrører hele ejendommen. De 47 % svarer kommunens samlede lejeareal i forhold til hele ejendommens samlede areal. Frederikshavn Kommune betaler 30 % af driftsudgifterne vedrørende

fællesarealerne, da kommunen forholdsmæssigt har færre kvadratmeter fællesarealer end Regionen. Den indvendige vedligeholdelse samt fornøden fornyelse påhviler lejer, mens al udvendig vedligeholdelse påhviler udlejeren.

Frederikshavn Kommune har hel eller delvis fremleje- og afståelsesret samt genindtrædelsesret. Fremleje-og afståelsesretten må kun ske til kommunale sundhedsaktiviteter. Der etableres en lejerforening med pligtmæssigt medlemskab af samtlige lejere, navnlig med henblik på varetagelse af lejernes fællesforhold.

Lejemålet er fra lejers side uopsigeligt i 10 år, men kan derefter af lejer opsiges med 6 måneders varsel. Lejemålet er fra udlejers side uopsigeligt i 20 år, og kan derefter af udlejer opsiges med 12 måneders varsel.

Lejemålet træder i kraft, når lejemålet afleveres til udlejer ca. den 3. september 2014.

Tekst af Per Rye

 

Forsyningen lukker ned for strømmen en gang i nat

$
0
0

elmaaler_600x250En transformator i Sæby midtbyen kræver vedligeholdelse – nyt olie og nogle sikringer, der skal skiftes, for at undgå nedbrud og fejl på anlægget.

Derfor kan der forekomme strømsvigt i hele midtbyen i løbet af natten mellem søndag og mandag.

Forsyningen forventer at arbejdet er afsluttet mandag morgen.

Er man i besiddelse af et eldrevet vækkeur, ville det måske være en god ide at finde en alternativ måde at blive vækket på, og også tjekke om man har andre ting, der ikke kan tåle et strømsvigt.

Fire skole- og børnedistrikter og rullende skolestart

$
0
0

FHK_Logo_cmykBæredygtigt Børneområde. Sådan lyder det nye mantra for fremtiden på skole- og børneområdet i Frederikshavn Kommune.

Et flertal i Børne- & Ungeudvalget bestående af Socialdemokraterne, Venstre og SF blev på et møde den 14. maj enige om ”Forslag til en reorganisering af børneområdet (0-16 år) i Frederikshavn Kommune”, og med afstemningen 6-3 forleden blandt udvalgets 9 medlemmer for de markante ændringer er vejen nu banet for, at byrådet inden for de kommende uger endeligt godkender planerne. Forslaget har endvidere været til offentlig høring de relevante steder.

SaebyAvis.dk skrev forleden om nogle af konsekvenserne ved beslutningen, bl.a. at skoler helt lukkes, og at andre får ændret status ganske betydeligt bl.a. med hensyn til indskoling og overbygning.

Ved den nye skolestruktur er det tanken i første omgang at nedlægge samtlige skoler og så lade nogle ”gen”opstå i ændret skikkelse. I alt er det planen at have 4 distrikter med én skole som udgangspunkt og dermed én fælles ledelse. En skole kan rumme flere matrikler. Hver skole udgør et distrikt med én ledelse, én skolebestyrelse, ét budget og én personalegruppe.

Det er hensigten, at ændringerne skal træde i kraft med skoleåret 2015/16. Inden da skal der afvikles lovmæssig procedure for nedlæggelse af skoler.

De 4 nye påtænkte store skole- og børnedistrikter vil bestå af: Distrikt Nord omfattende de nuværende skoledistrikter for Skagen, Ålbæk, Jerup, Strandby og Elling, Distrikt Frederikshavn Vest med Frydenstrandskolen og Nordstjerneskolen samt Heldagsskolen, Distrikt Frederikshavn Syd omfattende nuværende Bangsbostrand, Gærum og Ravnshøj distrikter samt Distrikt Sæby og opland med de nuværende skoledistrikter ved Sæby, Sæbygaard, Torslev, Hørby-Dybvad samt Stensnæs i Voerså.

Det er desuden planen at indføre rullende skolestart på alle kommunens skoler fra og med skoleåret 2015/16. Det betyder, at alle børn i den måned eller det kvartal, hvor de fylder 6 år, begynder i 0. klasse. Indførelse af rullende skolestart skal i høring i skolebestyrelserne, og forældrebestyrelser i dagtilbud kan afgive udtalelse, som vil indgå i den videre behandling.

Desuden foreslås det, at der på alle skoler indføres samordnet indskoling samt aldersintegrerede klasser fra 0.-3. klasse fra skoleåret 2015/16. Også sådanne planer skal i høring.

Et flertal i B&U-udvalget er enig om, at hele børneområdet i kommunen fra august 2017 inddeles i fire 0-16 års børnedistrikter, som skal ske ved en sammenlægning af dagtilbudsdistriktet (vuggestuer, børnehaver m.v.) og skoledistriktet i hvert af de 4 distrikter. Derfor vil mange af dagtilbudene gennemgå tilsvarende sammenlægninger som på skoleområdet.

Baggrunden for at ændre den nuværende struktur skal ses som et ønske om at skabe et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune, ligesom det er nødvendigt at foretage betydelige besparelser på det kommunale budget.

Af visionen for de store indgreb og gennemgribende ændringer fremgår det, at det skal være godt og trygt at vokse op i Frederikshavn Kommune! Børn og unge skal kunne færdes i trygge, men udviklende rammer. Barnet, den unge og familien skal opleve en meningsfyldt hverdag i de kommunale tilbud, hvor medarbejderne er nysgerrige på barnets og familiens potentiale, og sammen skaber man grundlag for trivsel, sundhed, udvikling og læring.

Ønsker man at læse mere om indgreb, ændringer samt høringssvar, kan dette ske via dette link:

http://frederikshavn.dk/meetings/B%C3%B8rne-%20og%20Ungdomsudvalget%20(%C3%85ben)/2014/04-09-2014/Referat%20(%C3%85ben)/BUU-04-09-2014%20-%2000%20Referat%20med%20bilag.pdf

Tekst af Per Rye

 

Erhvervsområde ved Vandløsvej…

$
0
0

Frederikshavn_kommune_600x250Økonomiudvalget skal på sit næste møde tage en beslutning om endelig godkendelse af en lokalplan og et kommuneplantillæg for et erhvervsområde ved Vandløsvej i Sæby.

Plan- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget besluttede på møder henholdsvis den 6. maj og den 21. maj at sende forslag til lokalplan og kommuneplantillæg i 8 ugers offentlig debat. Forslagene har været i offentlig høring, og der er ikke indkommet indsigelser. Planerne kan derfor nu vedtages endeligt.

Tekst af Per Rye

 

Nyt tiltag fra Danish Crown skal sikre arbejdspladser

$
0
0

Danish crown_600x250Danish Crown indfører fra 1. oktober en række tilskud til ny produktion af slagtesvin. Målet er i første omgang en halv mio. flere slagtesvin til koncernens danske slagterier.

Danish Crowns bestyrelse kunne i slutningen af sidste uge præsentere repræsentantskabet for en række nye tilskuds- og garantiordninger, som skal fremme en ny produktion af slagtesvin til koncernens danske slagterier og dermed sikre danske arbejdspladser.

Produktionen af slagtesvin i Danmark har igennem de seneste seks år været faldende. Det koster hvert år arbejdspladser på de danske slagterier, og den udvikling fortsætter.

- Danish Crown arbejder løbende intenst med at reducere omkostningerne og gøre produktionen mere effektiv for at kunne sikre landmændene en afregning, der gør det rentabelt at producere slagtesvin i Danmark. Men selv om vi de seneste fem år har været konkurrencedygtige i forhold til eksempelvis den tyske notering, så er omkostningerne ved at producere slagtesvin i Danmark langt højere end i Tyskland, og blandt andet derfor falder den danske produktion, forklarer næstformand i Danish Crowns bestyrelse Asger Krogsgaard.

Derfor sætter Danish Crown nu ind med et skridt i den rigtige retning.

De nye tiltag betyder, at andelshavere i Danish Crown, som opfører en ny slagtesvinestald, får stillet en garanti på et dækningsbidrag per slagtesvin – beregnet på baggrund af VSPs gennemsnitlige beregning. Ordningen omfatter også tilskud til nybygning af stalde i større omfang end hidtil.

- Med det her tiltag ønsker vi at sende det signal, at vi tror på en fremtidig slagtesvineproduktion i Danmark. Når vi spænder et sikkerhedsnet ud under vores andelshavere, som investerer i nye stalde og nye arbejdspladser, så giver vi også vores andelshavere en håndfast garanti på en minimumsindtjening, som de kan tage med til møde i deres finansieringsinstitutter. Det kan afgøre udfaldet, om det bliver et ja eller et nej til et nyt staldprojekt, siger Asger Krogsgaard.

Foreløbig har Danish Crown sat en grænse på tilskuddet til produktionen af ½ million slagtesvin. Bliver ordningen en succes, kan den udvides.

- Den her dækningsbidragsgaranti gør det ikke som sådan mere profitabelt at være slagtesvineproducent i Danmark. Men det skaber forhåbentligt en åbning for de svineproducenter, der gerne vil udvide, men som mangler finansiel opbakning og sikkerhed. Skal der for alvor skabes vækst og arbejdspladser inden for kødproduktionen i Danmark, så skal politikerne levere nogle bedre rammevilkår, der nærmer sig vores nærmeste konkurrenters i f.eks. Tyskland, Sverige og Polen. Indtil det sker, gør vi i Danish Crown, hvad vi kan for at vende udviklingen, siger Asger Krogsgaard

Fakta

  • Der ydes en dækningsbidragsgaranti i 7 år på 87 kr./slagtesvin/år
  • Garantien kan maksimalt udgøre 25 kr./slagtesvin/år
  • Derudover ydes en bonus på 15 øre/kg. i 5 år til slagtesvin, der produceres i nyopførte stalde
  • Garantien dækker op til 500.000 stk. slagtesvin
  • Leverancerne til Danish Crown i Danmark er fra 2003 til i dag er faldet med godt ½ million slagtesvin om året og lander i år på cirka 14 mio. svin, hvilket svarer til et fald på ca. 3 pct. om året
  • Danish Crown har på 10 år lukket 29 anlæg i Danmark
  • Danish Crown beskæftiger i dag 22.500 mennesker, hvoraf godt en tredjedel er ansat i Danmark.

 

Spændende rundtur i Nationalpark Thy

$
0
0

DSC02535_600x250Bussen var fyldt til sidste plads, og ingen af de 57 deltagere fortrød, at de havde tilmeldt sig den daglange tur, Ældre Sagen i Sæby havde arrangeret til Nationalpark Thy. Det blev samlet til en køretur på over 400 km med masser af naturoplevelser. Ved hjemkomsten lød der kun rosende ord om arrangementet.

Første stop var reservatet Vejlerne, hvor formiddagskaffen blev nydt.

En veloplagt og meget vidende naturvejleder stødte til, da bussen nåede til Thisted. Herefter startede den spændende rundtur i den store naturpark – oprettet i 2008 som den første i Danmark – langs kysten fra Hanstholm til Agger.

Naturparken dækker et 244 kvadratkilometer stort område med naturtyper som kyst, klit, klithede, næringsfattige vådområder, søer og kalkrige, hævede kystskrænter og klitplantager med stor overvægt af nåletræer.

Under busturen blev der gjort hold flere steder. Bl.a. var deltagerne på en interessant spadseretur i Tvorup Klitplantage, hvor der er flere mere end hundrede år gamle træer.

Der blev også gjort ophold ved Lodbjerg Fyr, hvor de medbragte madpakker blev fortæret, inden turen gik videre Agger Tange, der har status som internationalt fuglebeskyttelsesområde. Her kunne deltagerne fra et udsigtstårn bl.a. se store grupper af sæler slappe af på sandbanker i Krik Vig, ligesom man kunne se over til Thyborøn på den anden side af Limfjordens vestligste punkt.

Fra naturparken fortsatte turen til Mors, hvor eftermiddagskaffen blev indtaget i Vilsund, inden man sejlede fra Sundsøre til Hvalpsund. Her blev aftensmaden indtaget på Hvalpsund Marina. Sidste del af den næsten 14 timer lange tur gik gennem Himmerland til Aalborg og herfra ad motorvejen tilbage til Sæby.

DSC02532

 


Familieområdet i tværfaglige distriktsteams

$
0
0

Frederikshavn_kommune_600x250I forbindelse med det nye politiske mantra om ”Bæredygtigt Børneområde” vil der ud over store ændringer på skole- og børneområdet (dagtilbud) også ske mange ændringer på familieområdet.

Center for Skole og Center for Dagtilbud lægges sammen til Center for Børn og Skole. Der bliver således en skole- og dagtilbudschef og fortsat en familiechef.

Familieområdet implementerer tværfaglige distriktsteams, der matcher de 4 geografiske distrikter, som kommer til at udgøre de nye, store skoledistrikter. Medarbejdere i de tværfaglige teams vil nogle dage om

ugen fysisk være i distriktet fx på institutionerne, i skolen eller på hjemmebesøg. De øvrige dage er medarbejderne placerede i Center for Familie, hvor der vil være mulighed for tværfaglig sparring.

Teams’ene vil bestå af medarbejdere fra sundhedsplejen, PPA, rådgivere (funktioner fra socialrådgivere i dagtilbud, visitation: nye sager, rådgivning og vejledning samt myndighedsrådgivere (minus håndtering af tvangssager, underretninger og handicapmyndighed).

2 distriktsledere vil hver have ansvaret for 2 tværfaglige teams med reference til familiechefen. De 2 distriktsledere har et antal fagligt ansvarlige koordinatorer for faggrupperne: psykologer, fysio-/ergoterapeuter, sundhedsplejersker samt rådgivere, der dækker de 4 tværfaglige teams. Familieplejekonsulenterne referer også til en af de 2 distriktsledere.

Ændringer i skolestrukturen, herunder skolelukninger og sammenlægninger, kan indføres fra skolestart 2015. Organisatoriske ændringer på dagtilbudsområdet kan sættes i gang umiddelbart. Dog skal der være en høringsproces om nye styrelsesvedtægter til den ændrede distriktsopdeling inkl. sammenlægningen af dagpleje og øvrige dagtilbud.

Skolelederen, dagtilbudslederen og lederen fra distriktsteamet skal indgå i et forpligtende samarbejde, som skal skabe faglige sammenhænge, fælles læringssyn og glidende overgange for børnene.

En stor del af fritidstilbudsområdet er i forbindelse med skolereformen blevet lagt over i SFO´er, som følger skolestrukturen. De 6 fritidsklubber er derfor ikke indtænkt som en del af forslaget om et bæredygtigt børneområde og indgår ikke i etableringen af børneområder.

På familieområdet forbliver den meget specialiserede funktion Specialteam (tvangssager etc. og handicap) en central funktion og Familiehus, Krisecenter, Døgncenter Frederikshavn og Tandplejen er fortsat kommunedækkende og ikke direkte forankret i børnedistrikterne.

Tekst af Per Rye

 

Lokalhistorisk gruppe på Facebook…

$
0
0

Folkehold Kringelhede 1903For et par måneder siden opstod der en lokalhistorisk gruppe, der koncentrerer sig om hjemstavnen, der i dette tilfælde er de gamle Albæk – Voer sogne. Gruppen kom på Facebook, og så gik det hurtigt fremad. Den ene efter den anden meldte sig ind, og det var rigtig noget, der bekom dem, der er bosat udenfor området, kan det tydeligt ses. Det må have været et behov, for dagligt er der nye tilmeldinger. Gruppen er nu på over 140 medlemmer, der suser rundt på Facebook og finder gamle gårde, huse, personer, skole- og konfirmandfotos samt mange andre sjove ting.

Stifteren, René Madsen, der er født og opvokset i Lyngså er bosat på Grønland 350 km nord for hovedstaden Nuuk/Godthåb, men det er ikke noget problem i vores digitale/elektroniske verden.

René Madsen har i en kortere årrække interesseret sig for lokalhistorie og slægtsforskning. I sommer havde han familien med hjemme på ferie, hvor han besøgte Voerså Museum og fik en masse input, og herved fremkom idéen om en lokalhistorisk gruppe på Facebook.

Der er ingen restriktioner af nogen art. Alle må gerne være medlem, og det er ligegyldigt, hvor man bor eller ikke er fra området. Man skal blot holde det hele i en sober og fordragelig ”tone” både tekst og billedmæssigt – og hele tiden tænke over ikke at genere andre eller såre nogen.

René Madsen fortæller selv.

- Formålet med gruppen er, at indsamle alle de skønne fotos og ældre tekster, som folk har liggende hjemme i skuffer og skabe. Når det så bliver lagt på Facebooksiden, vil det være til stor glæde og interesse, så der i fællesskab kan knyttes både tekst- og billedhistorie fra hjemegnen.

I gruppen er der et par lokalhistoriske forfattere fra området, der har skrevet flere bøger, og de glæder sig over dette initiativ. Selv går jeg med tanken om måske også at skrive lokalhistoriske bøger, men lige nu er det arbejde og familie, der kommer i første række, så må det andet vente lidt. Det er en spændende interesse at have, når snestormen pisker af sted udenfor vinduerne, og isfjeldene bevæger sig hurtigt i strømmen ude i fjorden, heroppe i det kolde nord, siger René Madsen.

Hvis den enkelte nu skulle være interesseret, går man ind på Facebook og opretter sin egen profil. Herefter skrives der i søgefeltet: ”gamle billeder fra Albæk og Voer sogne”. Siden kommer op, og man søger ganske enkelt om at blive optaget i gruppen, og det vil ske hurtigst muligt. Medlemsskabet er ganske gratis og uforpligtende.

Hvem er han så – René Madsen?
René Madsen er oldebarn af, den nok så kendte ormegrosserer og fiskerenser ”Fie Krag”, der opererede ved den gamle fiskerihavn i Voerså omkring år 1900. Hun opkøbte og sendte sandorm til vestkystfiskerne, og til tider kunne hun ikke få alle dem, hun kunne levere. Så tog hun selv ormegreben og gik på stranden og gravede dagen lang. Om aftenen sad hun tit under et bestemt træ på åbredden, som står der endnu, nogle hundrede meter fra åens udløb og tattede ål. Det klarede hun alt sammen, samtidig med hun også havde en børneflok, der skulle passes.

Fie Krag er i øvrigt beskrevet i flere lokalhistoriske bøger, på grund af hun netop var en markant og flittig arbejdsom kvinde.

Inger Madsdatter og Joergen copy Alboek Centralskoles pigekor Lyngsaa Mejeri

Kommende arrangementer i Sæby og omegn

$
0
0

Vandmoelle_600x250SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående arrangementskalenderfra Sæby Turistbureau.
Kalenderen løber fra onsdag den 10. september og frem til onsdag den 24. september, og indeholder både nye og faste arrangementer.
Kender du til andre arrangementer der ikke er nævnt her, kan oplysningerne sendes til avisen på info@saebyavis.dk.
De vil herefter blive tilføjet kalenderen.

Alle hverdage i september md.
kl. 10.00-16.00: Blåt blod på Sæbygaard Slot – her har der boet adelsfolk med blåt blod i årene. I aktivitetsrummet på Museet i Algade, Sæby, kan du lære om våbenskjold, som adelsfolk med blåt blod havde, og du har mulighed for at tegne dit eget.

Onsdag 10. september
kl. 14.00: Foredrag ved Marianne Jørgensen – fra bypige til bondekone, i Sæby Kulturhus, Manegen. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

Torsdag 11. september
kl. 13.30: Underholdning ved Trygkogerne på Sæby Ældrecenter.

Lørdag 13. september
kl. 10.00-16.00: 10 års jubilæum – åbent hus i Lokalhistorisk Forening for Lyngså og omegn i Værestedet, Lyngså. Der udstilles forskellige effekter fra ældre tid. Einar Frederiksen fortæller om arbejdet gennem de 10 år. Doris Kristensen, fra Ravsliberen i Sæby vil være til stede og fremvise ravsmykker fremstillet i Lyngså.

kl. 10.00-17.00: Gårdbilledudstilling i Musikhuset, Skolegade i Sæby. Billederne er fra de gamle sogne i den tidligere Sæby Kommune.

kl. 10.00-14.00: Torvedag på Sæby Torv med hoppeborg, bål med snobrød, byløb, trylleshow med Trylleandreas, Sæby Gospelkor synger og der vil være musikindslag m.m. Arr. Sæby Baptistkirke og Sæby Handelsstandsforening.

kl. 11.00-14.00: Fiskens dag i Blå Septembers tegn – i Klostergydens Fisk, Klostergyden 9A, Sæby, hvor der blandt andet er smagsprøver på blåmuslinger. Der vil være ”fiske auktion” samt smagsprøver på en masse spændende fisk.

kl. 18.00: Blueskoncert på Voerså stadion med H.P. Lange, Troels Jensen, Hugo Rasmussen og Poul Banks. Der startes med spisning. Billetter kan købes hos M/K Klip i Voerså.

Søndag 14. september
kl. 10.00-17.00: Gårdbilledudstilling i Musikhuset, Skolegade i Sæby. Billederne er fra de gamle sogne i den tidligere Sæby Kommune.

Mandag 15. september
kl. 14.00-15.30: Stadtführung in Sæby. Erleben Sie Sæby Zu Fuss mit unserem deutschsprachigen Führer. Dauer 1½ stunde. Anmeldung und Bezahlung: Sæby Turistbüro. Preis DKK 90,00 pro Person. Kinder unter 12 sind frei.

Tirsdag 16. september
kl. 13.30: HyggeBanko på Sæby Ældrecenter.

kl. 19.00-21.30: Folkedanseraften med dans og levende musik på Sæbygårdskolen, Sæby. Gratis entré. Arr. Sæby Folkedanserforening.

Onsdag 17. september
kl. 19.00-21.00: Hørby Lokalhistoriskforening, Nørregade 40, får besøg af Hardy Jespersen fra Frederikshavn, der fortæller om Sæby banen.

kl. 14.00: Musik ved Æ Wæstenwind i Manegen, Sæby Kulturhus. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

Torsdag 18. september
kl. 13.30: Damernes butik viser efteråret nye tøj frem på Sæby Ældrecenter.

kl. 14.00-16.00: Syngepigerne fra Tårs underholder med bl.a. høstsange i Musikhuset, Skolegade 6, Sæby. Arr. Hyggeklubben Aktive Kvinder.

kl. 18.30-20.00: Guidet byvandring i Sæby. Vi mødes ved Sæby Kirke for at gå en tur i den magiske blå time med guide Kathrine Jensen. Tilmelding på Sæby Turistbureau senest samme dag. kl. 16.00 eller hos guiden. Pris kr. 90,- pr. person. Børn til og med 12 år gratis.

Fredag 19. september
kl. 14.30: Kirkens dagligstue i Mariehuset, Strandgade, Sæby,

Lørdag 20. og søndag 21. september
kl. 10.00-16.00: Syvsten Idrætsforening arrangerer igen i år stort loppemarked i Syvsten Hallen.

Mandag 22. september
kl. 14.00-15.30: Stadtführung in Sæby. Erleben Sie Sæby Zu Fuss mit unserem deutschsprachigen Führer. Dauer 1½ stunde. Anmeldung und Bezahlung: Sæby Turistbüro. Preis DKK 90,00 pro Person. Kinder unter 12 sind frei.

Tirsdag 23. september
kl. 19.00: Sæby Bio viser ”Drageløberen” – amerikansk film fra 2007, Manegen, Sæby Kulturhus.

kl. 19.00-21.30: Folkedanseraften med dans og levende musik på Sæbygårdskolen, Sæby. Gratis entré. Arr. Sæby Folkedanserforening.

kl. 19.30: En aften med H.C. Andersen, Kresten Andersen og Hjørring Kammerkor i Østervrå Kirke. Fri entré.

Onsdag 24. september
kl. 14.00: Lysbilledforedrag ved Berit Svejgård Lund om turen til toppen af det 5895 m høje bjerg Kilimanjaro til fods. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

kl. 18.00-23.00: Jazzaften på Dybvad Kro, med East Harbour Jazzband fra Ålborg der spiller glad traditionel jazz. Tilmelding på tlf. 70 70 70 79 senest den 20.09. Entré kr. 250,- inkl. buffet. Arr. Lions Club Jydske Aas og Dybvad Kro.

kl. 19.00: Winemakers Dinner på Frank’s Restaurant, Havnen 12 i Sæby. Mød winemaker Andrej Razumovsky og få en stor og sjov oplevelse. Alle vine er biodynamiske og lavet udelukkende på økologiske druer. Pris inkl. mad og vin kr. 799,95.

Åbningstider:

Kunsthåndværkere

Galleri 133: Frederikshavnsvej 133, Sæby. Bliv kunstner for en dag – besøg værkstedet og mal dit eget billede. Alle materialer findes på stedet og alle kan være med, både børnefamilier, voksengrupper, klubber, personalegrupper, enkeltpersoner mm. Ring og aftal tid hos Billedkunstner Margit Rasmussen tlf. 27 38 95 66.

Glashuset: Gasværksvej 40 b, Sæby.Arbejdende værksted med glaskunst. Åbent mandag – fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 10-14.

Ravsliberen: Algade 12 A, Sæby. Arbejdende værksted og Ravmuseum. Åbent mandag-fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 10-13. .

Gallerier
Galleri Lene Nürnberg: Algade 14, Sæby. Arbejdende værksted med kunsthåndværk. Åbent tirsdag – fredag kl.10.30-16.30 og lørdag kl. 09.30-12.30. 

Galleri Nordenvind: Algade 14, Sæby. September kunst – ”Septemberblå” er en temaudstilling der varer hele september og viser kunst inspireret af musik og den blå farve. Åben onsdag – søndag kl. 12-16.

Galleriet: Iden gamle transformatorstation, Pindborggade, Sæby. Åbent hver lørdag kl. 10-13 eller efter aftale på tlf. 29 92 53 00.

Museer
Katrins Dukkemuseum: Mølholtvej 104, Mølholt. Åbent efter aftale på tlf. 40 42 73 97.

Sæby Miniby: Solsbækvej 39, Sæby. Åbent kl. 08-12 mandag, tirsdag, onsdag og fredag. Entré: 20,- kr. voksne.

Sæby Museum: Algade 1-3. Åbent: mandag-fredag kl. 10-16.

Voergård Slot: Voergård6, Flauenskjold. Åbent lørdag og søndag kl. 11-16.

Aktiviteter
Banko i Mølholt Forsamlingshus: Hver mandag kl. 19.

Banko i Skjolds klubhus Sæby: Hver torsdag kl. 19.

Banko i Skæve Idrætsforenings klubhus: Hver onsdag kl. 19.30.

Banko i Understed forsamlingshus: Hver onsdag kl. 19.30.

Bibliotek – Sæby:Rådhuspladsen 1. Åbningstid med personale: Mandag, tirsdag og torsdag kl. 10-17, fredag kl. 10-14 og lørdag kl. 10-12.30. Åbningstider uden betjening: Alle ugens dage kl. 07-21. Adgang til internet.

Bibliotek – Østervrå: Vrængmosevej 2 B. Åbent mandag kl. 14-17 og torsdag kl. 15-19.

Byhistorisk arkiv: Algade, Sæby. Åbent torsdage kl. 13-16.

Hotel Viking Aqua Spa & Wellness Resort: Sæby. Åbent alle dage kl. 09-19. Se alle arrangementer på www.hotelviking.dk

Hørby Lokalhistoriskforening: Nørregade 40, Hørby. Åbent onsdag i lige uger kl. 19-21.

Kroket: Dybvad Kroketklub,sportspladsen ved Dybvad Hallen. Hver torsdag kl. 13.00.

Kroket: Senior Kroket hver tirsdag og fredag kl. 13.30 på IF Skjolds baner, Kjeldgårdsvej 25, Sæby.

Krolf: Clasens Have, Algade 3, Sæby. Tirsdage kl. 14-16. Udstyr kan lånes. Alle er velkommen. Arr: Ældre Sagen. Sidste gang den 16.09.

Lokalhistorisk Forening i Voerså: Voerså Museum. Lokalhistorisk Forening starter op på sæsonen med lokalhistorie og slægtsforskning den 23.09. Åbent hver tirsdag kl. 19-22.

Netcafé: Krystalgade 3, 1. sal (over Røde Kors butik). Hjælp til PC og internet. Hver tirsdag kl. 10-11.30. Arr. Røde Kors og Ældre Sagen.

Petanque: Clasens Have, Algade 3, Sæby. Onsdage kl. 14-16. Udstyr kan lånes. Alle er velkommen. Arr: Ældre Sagen. Sidste gang den 24.09.

Petanque: Bredgade – bag Østervrå Hallen. Hver mandag kl. 14.00.

Petanque: Hørby Petanque klub spiller hver tirsdag kl. 13.30 på Hørby Stadion.

Stavgang i Sæby: Clasens Have, Algade 3, kl. 09.30-10.30 hver torsdag. Udstyr kan lånes. Alle er velkommen. Arr. Ældre Sagen.

Sæby-Svømmebad & Wellness: Rådhusve 3. Åbent: Mandag – Fredag 06-21, onsdage 16–20.30, 06-20.30 wellnessaften med Saunagus. Lørdag – søndag kl. 08-15. Morgensvømning hver dag kl. 06-8.30. Formiddags Saunagus hverdage kl. 11.00.

Sørå Fodboldgolf: Agerstedvej 5, Sørå. Åbent alle dage kl. 09-21.

Ørtoft klatrecenter: Ørtoftvej 101.Åbent hver torsdag kl. 19-21 for alle interesserede. Grupper efter aftale. Kontakt@oekc.dk

Østervrå – Svømmehal: Åbningstider: Mandag kl. 19-21., tirsdag kl. 09-10 (forbeholdt voksne), onsdag kl. 18.30-20 ( kl. 20-21 forbeholdt voksne). Fredag kl. 18.30-20, lørdag kl. 07.30-09 (forbeholdt voksne) og kl. 14-15.30, søndag kl. 08.30-11.

Øvrige
Krystalcaféen: Krystaltorvet, Sæby. Åbent alle hverdage kl. 10-12 og 14-16 og lørdag kl. 10-12. Mødested for alle. Ældre Sagens og Sæby Handicapgruppens frivillige serverer kaffe.

Nellemanns Have: Langtvedvej, Sæby. Her findes Nordeuropas største samling af paradistræer. Åbent alle dage. Der er legeplads, borde og bænke samt toilet i haven. Gratis entré.

Sæby Kirke: Strandgade. Åbent hverdage kl. 08-18 og søndag kl. 09-16.

Sæby Turistbureau og Feriehusudlejning: Algade 14. Åbent mandag-fredag kl. 09.30-16 og lørdag kl. 10-13. Vi sælger Sæby Handelsstandsforenings gavekort og andre gaveidéer. Adgang til internet.

Læs mere på www.visitsaeby.dk

Husk indlevering af arrangementer skal ske senest fredag kl. 12 til amp@turisthusnord.dk – Sæby Turistbureau.

 

Børnenes OL 2014 på Sæby Atletik Stadion

$
0
0

Boern_250x400​Børn fra institutioner i Dagtilbudsområde Sæby og Opland samt børn fra selvejende institutioner i gl. Sæby Kommune mødes onsdag den 10. september for at afvikle Børnenes OL 2014.

De mødes klokken 9.45 på Atletik Stadion i Sæby, hvor de vil synge deres fantastiske OL-sang inden de går i gang med OL disciplinerne. Froggy og Mimse vil også lave lidt opvarmning med os alle, inden vi går i gang med disciplinerne.

Klokken 11.45 – 12.15 er der frokostpause og herefter går Froggy og Nimse “rundt blandt folket”, inden de klokken 12.45 siger farvel og går hjem.

På gensyn til en fantastisk dag!

Flere tusinde børn spiser samme menu i morgen

$
0
0

pilekrattet_koekken_600x250I Dagtilbudsloven står, at alle børn i daginstitutioner skal have et sundt frokostmåltid. Alligevel har få kommuner indført madordninger. En landsdækkende maddag skal gøre opmærksom på, at frokostordninger er med til at skabe lighed i børns sundhed.

Den 10. september står der fiskepakker med årstidens grønt og mild karrysovs på menuen, når over 10.000 børn i flere hundrede daginstitutioner landet over spiser den samme ret til frokost. Det gør de for at minde forældre og politikere om, at de har ansvar for, at alle børn får et sundt og nærende frokostmåltid hver dag.

Børn har ret til en sund frokost

I dag har ganske få kommuner indført obligatoriske madordninger i børneinstitutioner. Langt de fleste kommuner har i stedet pålagt forældrebestyrelserne et madvalg hvert 2. år. Her bestemmer forældrene, om de ønsker en frokostordning i institutionen, eller børnene skal medbringe hjemmesmurte madpakker. Og det skaber en usikkerhed om, hvorvidt alle børn får det sunde måltid, som de har ret til.

”Vi ved, at gode måltidsvaner og grundlægges i barndommen, og at børnene får dækket op til 70 % af deres daglige energiindtag i daginstitutionen. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi har fokus på den mad, vi serverer for børnene. Det er det, vi vil sætte fokus på med denne maddag”, siger formand Ghita Parry, Kost & Ernæringsforbundet og sektorformand Gina Liisborg, FOA.

To fagforeninger i samarbejde

Medlemmerne af Kost & Ernæringsforbundet og FOA står i fællesskab bag maddagen. Sammen håber de, at eventen vil give anledning til, at forældre og politikere bliver opmærksomme på vigtigheden af at indføre madordninger i landets daginstitutioner.

Børn har brug for sund kost for at udvikle sig, koncentrere sig og lære nyt. Derfor har en sund frokost, ifølge arrangørerne, stor værdi for både børnene og for samfundet:

Fakta

Flere hundrede daginstitutioner i hele landet med over 10.000 børn vil deltage i madeventen og afholde en fælles maddag d. 10. september 2014. På dagen serveres den samme sunde ret for børnene- fiskepakker med årstidens grønt og mild karrysovs.

 

Red Barnets Landsindsamling fik et flot resultat i Sæby

$
0
0

Red Barnet 201432 friske sæbynitter trodsede søndag den 7. september regn og vind, hentede indsamlingsbøtter på Sæby Turistkontor og drog ud på indsamlingsruterne i Sæby. Efter 2-3 timer vendte de tilbage med fyldte indsamlingsbøtter til Spar Nords lokaler for at få gjort resultatet op. Spar Nord summede derfor af liv og godt humør søndag eftermiddag, for resultatet blev rigtigt flot! Der blev i alt indsamlet 28.104 kr. i Sæby. Det var en stigning på ca. 2000 kr. i forhold til resultatet sidste år!

Indsamlerne havde nogle hyggelige timer i selskab med børn, venner eller familie. Asbjørn, Anne og Magnus dækkede tilsammen en rute og fik indsamlet hele 1600 kr. i løbet af 2 timer. De blev mødt positivt af sæbynitterne, som synes, at det var flot, at de unge mennesker havde trodset regnvejret. Thorkild Walsted samlede ind i år igen. Han fik 1279 Kr. i bøtten på sin rute, og han er klar til at tage en rute igen næste år!

På landsplan blev der i alt indsamlet 7,5 millioner, som går til at hjælpe børn i katastrofeområder og til at få børn i skole blandt andet i Sierra Leone og Bangladesh. Stor tak til de mange indsamlere, til alle dem der bidrog og ikke mindst Svends Pizza, Torvets chokolade, SuperBrugsen, Rema1000, Hedebo Camping, Salon I-Saksen, Sæby Svømmehal, Madam Smed og Stena Line for de fine sponsorgaver, som blev uddelt til indsamlerne. Også stor tak til SparNord og Turistbureauet for at bistå med lokaler og kaffe til indsamlingen.

Få rabat på elregningen…

$
0
0

elmaaler_600x250Man kan få stor rabat på elregningen, hvis man opvarmer sit hus med el. Men man skal selv gøre krav på rabatten.

Det kan være en dyr fornøjelse, at opvarme huset med elvarme – i alle tilfælde hvis det er via elradiatorer. Men siden sidste år, er det blevet betydeligt billigere. Nu kan man nemlig få en ganske betragtelig rabat på elregningen, hvis man varmer sit hus op med elradiatorer, varmepumper eller jordvarme. Det kræver blot omkring 10 minutters arbejde, med en besparelse op imod 20 % af elregningen som belønning.

For at få rabatten skal man selv sørge for at registrere sin bolig som el-opvarmet i Bygnings- og Boligregistret (BBR), ligesom man også selv skal huske at informere el-selskabet om det.

Helt konkret kan man få en rabat på 51,75 øre pr. kWh man overstiger 4.000 kWh om året. For en familie med et årligt elforbrug på 18.000 kWh, giver det rundt regnet en besparelse på 7.000 kr.  Ikke dårligt for 10 minutters arbejde – det svarer faktisk til en timeløn før skat på knap 100.000 kr.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk 

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 


Åbent hus hos BeneFiT Sæby i Posthuset

$
0
0

foto108_600x250I starten af 2014 overtog fysioterapeut Kenneth Madsen det tidligere Posthus, hvor der skulle laves nyt døgnåbent træningscenter samt en stor træningssal.

Siden foråret har forskellige lokale håndværkere, med projektleder Per Smith i spidsen, været ved at renovere og genopbygge indvendigt og udvendigt.

Der er sket store forandringer, specielt indendørs, hvor flere vægge er fjernet og nye er bygget op. Der er nu lavet et stort flot træningscenter med højt til loftet og med nye Gym80 maskiner.

Endvidere er der lavet 2 gymnastiksale; en stor lys sal, hvor der er plads til mange holddeltagere og en mindre sal til små hold.

BeneFiT Sæby er nu klar til vise de nye lokaler frem til Sæbys befolkning og alle andre interesserede og venner af huset, og derfor holder de åbent hus, lørdag d. 13. september kl. 10.00 – 13.00.

I den efterfølgende uge 38 vil der være gratis deltagelse på alle hold hos BeneFiT Sæby.

Du kan også få lavet et træningsprogram, så du kan komme i gang med at bruge de nye maskiner i det døgnåbne træningscenter.

Se mere på deres hjemmeside www.benefit-saeby.dk

foto15 foto65 foto27

Foredrag hos Hjerteforeningen “Hjerte rigtig levevis”

$
0
0

Manegen_600x250Hjerteforeningens Lokalkomite i Sæby havde tirsdag aften et foredrag ved Diætist Lena Therkildsen, Ålborg. Efter velkomst ved formand Kisser Olsen fortalte Lena Therkildsen i et godt og forståeligt sprog om sund levevis.

Hun fortalte: ”For det første – hvis man ellers er sund og rask og et BMI fra 20-25 – så er det ikke sundt at tabe sig. Det kan let blive det forkerte, man taber, således at man risikerer at blive tynd/fed, hvilket ikke er sundt.

Der er jo selvfølgelig mange gode madvarer, som vi helst skal have noget af hver dag, og hermed ikke sagt, at der er noget, som er forbudt at spise, men måske knap så sundt.

Vi skal endelig huske at få nok af de gode og sunde fedtstoffer – dvs. de olier/fedtstoffer, som ikke bliver faste i køleskabet. De sunde fedtstoffer er med til at forbedre hjernen og optagelsen af visse vitaminer…

Gode fedtstoffer kan man også finde i nødder og mandler – 20-30 g. pr. dag er nok til at mindske risikoen for hjerte-karsygdomme. Dertil kommer 350 g fisk om ugen.

Til en sund levevis hører også 300 g. frugt og 300 g. grønsager hver dag.

Madens effekt er bedre end medicin, så spis sundt og vær ikke fanatisk – for sundhed kommer også fra livsglæde. Husk der er forskel på hverdag og fest. Til bestemte fester kan der da godt være tradition for flødeskums-lagkagen – det er da også helt i orden, når bare der bliver reguleret mht. kalorieindtag på et andet tidspunkt.

Med hensyn til kalorier er der mange mennesker, der bliver overrasket, når de bliver oplyst om, hvor mange der er i drikkevarer – og det er oftest på maven de sætter sig.

Når der købes ind og laves mad er det bedst, hvis der også er rigeligt med fibre i kosten, hvilket hjælper fordøjelsen og nedsætter kolesteroltallet. – Så kig efter det gule fuldkornsmærke og det grønne nøglehulsmærke på pakkerne, når der handles.

Et godt råd var: Tænk over – hvorfor og hvad du spiser. Og NYD maden, når du spiser”.

 

Dressur og spring i Voerså…

$
0
0

IMG_6968_600x250De er en samlet lille flok, men nogen decideret rideklub er det ikke, men der er dog flere ponyer og heste opstaldet i området, og rytterne fra byen har efterhånden nogle gange prikket til Pernille Larsen og Ulla Christensen samt Ullas datter Rebekka, om at arrangere private stævner. Det har de tre damer gjort nogle gange nu, og sidste gang var lørdag 6. september.

Her blev der afviklet konkurrencer i dressur og spring samt en form for showridning til glæde for publikum – omkring et halvt hundrede stykker der bestod af venner, bekendte, forældre, søskende, bedsteforældre og andre med interesse for heste.

Til stævnet, der blev afviklet på Vestergårdsvej 11 i Voerså, som ejes af Ulla Christensen, var der fri adgang til kaffe og masser af kage. Efter stævnet blev alle inviteret til grillparty – jo det var både alvor i konkurrencerne og ren råhygge, efter heste og ponyer var forplejet.

Vinderne i springkonkurrencen blev Laura Berg Kjeldsen. Nr. 2 Christine Nielsen og 3. pladsen gik til Rikke Nielsen.

Dressur LD 1 og LD 2, der er en procentklasse, gik 1. pladsen til Laura Graff. Nr. 2 blev Maria Laden. Nr. 3 Rikke Andersen og 4. pladsen tog Amalie Kolind sig af.

Dressur LC 1 og LC 2, der også er en procentklasse, blev vinderen Charlotte Nielsen. Laura Graff tog både 2. og 3. pladsen, mens Birgitte Nielsen blev nr. 4.

I springkonkurrencen var det Rebekka Christensen, der var dommer.

I dressurklasserne var det Mette Meng som dommer, og skriver var Birgitte ”Bibi” Nielsen.

IMG_6957 IMG_6993 IMG_6986 IMG_6960 IMG_6990 IMG_6963 IMG_6953_600x400 IMG_6955_600x400 IMG_6981_600x400

Baptistkirken fejre jubilæum på Sæby Torv

$
0
0

Saeby gospelkorBaptistkirken i Danmark har i år 175 års jubilæum som Danmarks første frikirke.

De første danske baptister blev døbt en tidlig søndag morgen i Lersøen ved København. Det var den 27. oktober 1839, og allerede den 30. oktober blev den første danske baptistmenighed stiftet. I Sæby har der været en baptistmenighed siden 1901.

Lørdag den 13. september fra kl. 10-14 indtager Sæby Baptistkirke derfor Sæby torv. I anledning af jubilæet vil kirken præsentere sig med forskellige aktiviteter: Sæby Gospelkor, der er hjemmehørende i baptistkirken vil give koncert fra scenen, og der bliver også anden form for musik og underholdning. Specielt for børnene og de unge vil der være aktiviteter. Baptistspejderne vil lave forskellige spejderaktiviteter med bl.a. snobrødsbagning, man kan deltage i et lille byløb, og der vil være en hoppeborg. Kl. 11 holder Trylleandreas sit show

I teltet kan der købes en kop kaffe, te, saft, samt kage og nybagte vafler, hvor indtægterne går ubeskåret til hjælpeprojekter i Burundi i Afrika og til Burma. Der vil også blive solgt poser med jubilæumskaffe og te, ligesom Integrationscaféen har dyrket porrer og grønsager, som vil blive solgt. Også her vil overskuddet gå til hjælpearbejde i et af de to lande, som Baptistkirken i Danmark støtter. Desuden bliver det muligt at teste ens viden om baptistkirken, da der vil blive lavet en tipskupon, hvor man bl.a. kan vinde en Bibel på nutidsdansk, eller en fredags menu i Brugsen.

Det bliver også muligt på forskellig måde at orientere sig om, hvad det betyder at baptistkirken er en frikirke, ligesom menighedsrådsformanden Solveig Ørvad udtaler, at menigheden meget gerne vil i dialog med torvedagens gæster, for at høre, hvad kirken kan gøre, for at hjælpe byens borgere. Hun siger: “Vi vil gerne være en kirke, der er aktuel for mennesker i år 2014.” Kirkens præst og andre medlemmer er også parate til at samtale om det som gæsterne måtte have på hjertet.

På dagen vil Baptistkirken i Vestergade 3 også være åben, så det er muligt at kigge ind og se kirken, der er genstand for en indvendig renovering, som skal stå klar til selve jubilæumsdagen i oktober.

 

Sæsonstart i Lokalhistorisk Forening…

$
0
0

# 34_600x250Tirsdag 23. august lægges der ud i Lokalhistorisk Forening for Voerså og Omegn. Foreningen holder til på Voerså Museum og mødes tre timer hver tirsdag hele sæsonen igennem.

Ud over lokalhistorie og masser af billeder beskæftiger foreningen sig også med slægtsforskning, og her er der mulighed for hjælp til ukyndige, så de kan komme i gang.

Foreningen gør et stort stykke arbejde for at bevare historiske skrifter og effekter, der har været brugt af lokale håndværkere, forretninger eller private.

Lige for tiden er der på museet udstillet en større ældre postkortsamling fra området.

Alle er velkomne til at deltage i foreningens arbejde. Man skal blot møde op om tirsdagen fra 19 – 22.

# 53 # 77 # 60 copy # 39 # 45 # 38 # 35 # 59 copy # 88

Viewing all 11166 articles
Browse latest View live